Drugo mnenje: Se sploh še splača vztrajati na trgu?

Članek slika

Glede na dogajanje v zadnjem letu in dejstvo, da rast ni več samoumevna, me zanima, je sploh še smiselno vztrajati v delnicah?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Odgovora na to vprašanje ne morem podati, saj je odvisen od parametrov, na katere žal ne moremo vplivati. Lahko vam podam par nasvetov, s katerimi si lahko pomagate pri zastavljenem vprašanju. Najpomembneje v tem trenutku je vedeti, kakšna doba varčevanja je še pred vami. V primeru, da boste sredstva potrebovali v roku dveh ali treh let, bi se strinjal da vztrajanje v delnicah v tem trenutku ni več smiselno in bi razmišljal o prilagoditvi portfelja v bolj konzervativno obliko. V kolikor imate uravnoteženo razpršen portfelj, imate vsaj polovico sredstev investiranih v ameriških delnicah, ki pa so v tem trenutku blizu rekordom. Poglejmo hipotetičen primer finančne, krize do katere bi lahko prišlo v roku nekaj let: delniški trgi padejo za 50 odstotkov in s tem tudi vrednost vaših prihrankov. To seveda ne pomeni konca sveta, saj med začetkom padcev in nadaljevanjem rasti v povprečju mine eno leto, v roku dveh let pa bi imeli visoko verjetnost, da bi se vrnili na izhodišče. Še vedno pa bi s tem izgubili dve leti. Obstaja tudi velika verjetnost, da bi panično reagirali in sredstva umaknili iz delnic v nepravem trenutku. V najboljšem scenariju bi se vaša preostala doba varčevanja podaljšala za leto ali dve. V realnem bi se sprijaznili z delno izgubo, v negativnem pa bi s čustvenimi odzivi hitro naredili še večjo zmešnjavo.

Druga zgodba je pri dolgoročnih vlagateljih oziroma pri ljudeh, ki imajo pred sabo še 5 ali več let varčevanja. V kolikor imate pred seboj npr. še 10 let ali več, vas finančne krize ne smejo skrbeti oz. jim ne smete pripisevati tako pomembne vloge. Čas v tem primeru odigra vlogo dodatne varovalke, pri kateri si lahko privoščite višje tveganje. Zlato pravilo pravi, da bo vsak vlagatelj, ki bo na delniških trgih prisoten vsaj 10 let, najmanj enkrat doživel padec v višini 50 odstotkov. In če pogledamo na grafih pretekle krize - tudi zadnjo, ki spada za eno najhujših v zgodovini - ta ne izgleda več tako grozna. Za dolgoročne vlagatelje tovrstni dogodki predstavljajo bolj priložnost, kot pa nevarnost.

Ne glede na zapisano pa je na mestu nasvet, da v kolikor ste zaskrbljeni, je zadnje kar si želite pri naložbi to, da vam krati spanec. V kolikor vam to povzroča skrbi, se rajši umaknite iz delniških trgov (ne v celoti a dovolj, da vas hipotetični padci ne bi prizadeli). Na eni strani boste tvegali, da boste zamudili kakšnih 10 odstotkov rasti, na drugi pa ne boste v skrbeh zaradi morebitnih 10 ali več odstotkov padca.

Moje osebno mnenje je, da v trenutnih razmerah ni smotrno držati več kot 30 odstotkov celotnega portfelja v tržnih delnicah. Podobni delež bi morale predstavljati tudi obveznice, preostanek pa naložbe s fiksnim donosom. Na tak način bi gibanje portfelja postalo bolj obvladljivo, morebitni pretresi na trgih pa vas ne bi tako močno prizadeli.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja