Drugo mnenje: Pravilo 10 odstotkov morda ni več primerno

Članek slika

Odločil sem se za mesečno varčevanje v skladih in sem prebral, da moram na stran dajati 10 odstotkov svojih prihodkov. Na podlagi česa je to preračunano in kaj s tem dosežem?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Vsi smo že slišali za pravilo, da moramo 10 odstotkov vseh svojih prihodkov dati na stran za obdobje po upokojitvi. Resnica je, da je ta strategija primerna le za manjši del ljudi. Tovrstne strategije so se ustvarjale skozi leta, da bi ljudem pomagale na poti do finančne neodvisnosti. Težava nastane zato, ker so ti nasveti zelo splošni in ne upoštevajo vsakega posameznika. Poglejmo si to na primeru 10 odstotkov.

Ideja je enostavna. Od vseh prihodkov dajte na stran 10 odstotkov za lastno pokojnino. Lahko gre za delnice, sklade ali karkoli drugega, primernega za dolgoročno varčevanje. Pravilo pravi, če boste to počeli dlje časa, boste v poznejši dobi svojega življenja preskrbljeni.

Za začetek, raziskave pravijo, da bi od privarčevanih sredstev lahko letno jemali 4 odstotke in nam na tak način ne bo nikoli zmanjkalo denarja. Nekateri pravijo, da bi se morali osredotočiti na 3, spet drugi na 5 odstotkov ampak vzemimo za referenco 4 odstotke. V kolikor imate letno 20 tisoč evrov prihodkov, bi morali imeti privarčevanih pol milijona evrov. Vas lahko varčevanje 10 odstotkov vaših prihodkov pripelje do tega cilja?

Da bi dosegli ta cilj, morate začeti že v zgodnjih letih. Potrebovali boste tudi dobre donose in kar nekaj sreče. Da bi ta cilj dosegli ob 7 odstotni donosnosti, bi morali varčevati približno 40 let. Ampak le redki so začeli oz. imajo možnost začeti pri tako zgodnjih letih. Večina ljudi bo začela varčevati pri 30 ali 35 letih. V slednjem primeru bi morali na stran dajati prb. 20 odstotkov svojih prihodkov.

Pravilo 10 odstotkov je dobra začetna točka, a morate v poštev vzeti veliko več dejavnikov. Veseli me, da ste se odločili za začetek varčevanja, a se pred tem rajši posvetujte z neodvisnim strokovnjakom in sestavite načrt, prilagojen vašim potrebam. Pred začetkom varčevanja najprej izberite tip (delniški, mešani, obvezniški) vzajemnega sklada, ki naj se sklada z vašimi cilji in dolžino varčevanja ter tveganjem, ki si ga lahko privoščite. Pozorni bodite tudi na stroške, saj bodo ti dolgoročno pomembno vplivali na končno donosnost naložbe. Vsekakor pa vam želim veliko uspehov na vaši poti do finančne neodvisnosti.

Da bi vam pomagali pri vaših začetkih, smo za vas organizirali nagradno igro Aktivne finance, pri kateri, poleg lepih nagrad, lahko prejmete tudi brezplačni nasvet iz strani naših strokovnjakov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja