Finančni nasvet: Tudi potrošnja je lahko dobra investicija

Članek slika

V zadnjem letu mi je uspelo privarčevati kar nekaj denarja in bi prosil za nasvet, kaj storiti. Star sem 25 let, diplomiral sem lani in imam redno zaposlitev.

Odgovarja Myhajlo Todurov, Vzajemci Skupina. Morebitna vprašanja glede osebnih financ naslovite na [email protected].

Zelo pomembno je, da se že kot mladi naučite pomena varčevanja in akumuliranja bogastva. Rek "čas je denar" še kako drži in prej ko boste začeli varčevati, bolje bo za vas in vašo prihodnost. Tako je pohvalno, da ste se že takoj odločili za varčevanje. V prvem koraku morate sestaviti svoj finančni načrt, da bi lažje razumeli svoje cilje, interese in vrednote. Pred seboj imate še približno 40 let delovne dobe, v kateri boste morali privarčevati dovolj sredstev za preživljanje v času upokojitve.

Kam s prvimi prihranki?

Upoštevati morate vse trenutne okoliščine, med drugim tudi dejstvo, da varčevanje ni vedno na prvem mestu. Poskrbeti morate tudi zase, da boste pripravljeni v novem obdobju svojega življenja.

1. Oblikujte varnostni sklad. Velja pravilo, da morate najmanj 10 odstotkov svojih prihodkov investirati v varnostni sklad, dokler se ne nabere za približno šest mesečnih plač rezerve. Ta sredstva naj bodo namenjena za nepredvidene dogodke.

2. Odplačajte dolg. Diplomiranje je lep dosežek. A zelo veliko današnjih študentov konča študij z dolgovi (največkrat izredni limit na osebnem računu). Obresti na dolg so lahko zelo visoke in pomenijo nepotreben mesečni strošek. Če pred investiranjem poskrbite za to, da boste brez dolga, boste v prihodnje imeli več sredstev, ki jih lahko namenite varčevanju.

3. Potujte. Za tiste, ki nimate dolga in imate že oblikovan varnostni sklad, v katerega mesečno prispevate, je potovanje odličen način proslave svojega "uspeha". Izkušnja vam bo pomagala tudi razumeti druge kulture, se odpočiti in nabrati novih moči za nadaljevanje vaše kariere. Dopust je obenem odličen način iskanja novih idej.

4. Posodobite svojo garderobo. Investirajte nekaj denarja tudi v sebe. Večina mladih ob zaključku izobraževanja še nima ustvarjene dovolj velike poslovne garderobe. Zato investicija v svoj izgled pomeni veliko.

5. Še naprej se izobražujte. Diploma ne pomeni, da ste zaključili z učenjem. Ravno nasprotno. Vaše učenje se šele začenja. Ta proces lahko pospešite tudi sami. Naučite se dodatnih jezikov, osnov programiranja ali pridobite licenco za delo, ki ga nameravate v prihodnje opravljati.

Potrošnja ni le strošek

Vprašajte znance kako investirajo in boste le od redkih dobili odgovor, da investirajo v lasten razvoj. O tem le redki razglabljajo ker investiranje v človeške vire zgleda kot strošek. Ampak če to pomeni, da boste s pomočjo tega stroška več zaslužili v prihodnje, to uvrstite med naložbe. Če pomislite, je investicija tudi študij. Investicija je tudi čas, ki ga namenite za dosego cilja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja