Drugo mnenje: Najpogostejše napake pri investiranju

Članek slika

Katere so najpogostejše napake, s katerimi se soočate pri investiranju?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Pri investiranju se čisto vsi vlagatelji soočamo z dilemami, ki so posledica našega razmišljanja, te dileme pa imajo v veliko primerih čisto preprost odgovor, čeprav se tega takrat niti ne zavedamo. Kot je že povedal legendarni investitor Benjamin Graham, smo investitorji sami sebi največji sovražnik.

Ena od glavnih predpostavk ekonomskih teorij je, da smo vlagatelji racionalni in bomo sprejemali smiselne naložbene odločitve. A v praksi je to daleč od resnice, saj ekonomske teorije ne upoštevajo čustev in psihologije, ki odigrata vlogo dejavnika, ki poskrbi za nepredvidljivost trgov. Dejstvo je, da smo vlagatelji pogosto iracionalni. In tu do izraza pride veda vedenjskih financ.

Napake in kako se jim izogniti

Med standardne "napake", povezane s psihologijo vlagateljev, spadajo t. i. urok zmagovalcev, sidranje, izogibanje izgubam, potrditvena pristranskost, iluzija kontrole, čredni nagon, previsok optimizem in še več drugih. V prispevku se bom dotaknil tistih, za katere na podlagi osebnih izkušenj ocenjujem, da so najpogostejše za vse tipe vlagateljev, tako izkušene kot tudi popolne laike.

Pri uroku zmagovalcev lahko za lažjo ponazoritev uporabimo dražbe nepremičnin. Zakaj pogosto pride do tega, da se nepremičnina, ki je na dražbi, proda za višjo ceno, kot je njena realna vrednost? Čeprav imajo vsi udeleženci vse informacije, se kupnina pogosto dvigne krepko nad postavljeno ceno. Na to vplivajo želja po zmagi, število udeležencev in agresivnost le-teh. Čeprav so vse strani racionalne, je končni rezultat zaradi kombinacije več dejavnikov iracionalen.

Pri sidranju lahko govorimo o našem prepričanju, ki je zasidrano v podzavesti. Lahko gre za lastništvo nepremičnine za vsako ceno. Lahko gre za delnice slovenskih podjetij, pridobljene iz certifikatov, ali pa za tako preprosto zadevo kot nakup poročnega prstana, katerega cena je v naši glavi po navadi že vnaprej znana, a gremo s tem lahko tudi v našo škodo in se zadolžimo za več let.

Pri izogibanju izgubam gre za preprosto dejstvo, da nas izguba npr. 10 odstotkov prizadene veliko bolj, kot nas razveseli donosnost v višini 10 odstotkov. Raziskovalci ugotavljajo, da številni športniki v tekmo grejo z mislijo, da ne smejo izgubiti, in ne z mislijo, da morajo zmagati. Čeprav je to večkrat eno in isto, se to glede na raziskave negativno pozna na končnem rezultatu. Pri vlagateljih pa se to odrazi v tem, da se izogibajo prodajam tistih naložb, ki so nam prinesle izgubo. Pri takih pogosto pride še do povečanja pozicije, čeprav gre lahko tudi za propadajočo naložbo. Pri potrditveni pristranskosti pa govorimo o tem, da bomo lažje zaupali nekomu, ki ima podobno mnenje kot mi, kar številni prodajalci na trgu tudi izkoriščajo.

Med najpogostejše napake pa vsekakor lahko štejemo tudi čredni nagon in pa čustveno vpletenost posameznega investitorja. Vsak od nas je že padel v evforijo zaradi določenih naložb. O super donosih namreč poslušamo pri frizerju, pri sosedu na kavi in vsak investitor je tako ali drugače povezan z nekom, ki mu je morda uspelo. Ampak ta »morda« nosi preveliko tveganje in vedno se je pametno pozanimati o pasteh in minusih tovrstnih naložb. Če dodamo poleg še čustveno vpletenost investitorja, so take zgodbe v večini primerov obsojene na propad.

Dejstvo je, da smo tem napakam podvrženi vsi in v celoti se jim ne da izogniti. Lahko jih le poskušamo prepoznati in se od teh distancirati. Najlažje to dosežemo tako, da ne sprejemamo impulzivnih odločitev, ampak pred temi na zadevo pogledamo racionalno, analiziramo, prespimo in za drugo mnenje povprašamo strokovnjaka, ki mu zaupamo.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja