Finančni nasvet: Športniki med najbolj ogroženimi

Članek slika

Kaj bi svetovali poklicnim športnikom? Kako se lotiti varčevanja?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Poklicni športniki spadajo v posebno skupino varčevalcev. Med tem, ko na eni strani imajo možnost nadpovprečnih zaslužkov, se jim na drugi strani odpre zelo visoka verjetnost osebnega stečaja po koncu kariere. Namreč večina poklicnih športnikov bo do svojega dopolnjenega 35. leta ustvarila med 70 in 90 odstotkov življenjskih prihodkov. In če povlečemo vzporednice z ostalimi varčevalci, koliko sredstev ste imeli oz. imate na strani pri 35 letih?

Športniki morajo v kratkem času ustvariti dovolj veliko premoženje, ki jim bo omogočalo lagodno življenje tudi še 50 let po koncu kariere. Večkrat smo v medijih priča zgodbam, da nek včasih vrhunski športnik ostane brez vsega in se čudimo, kako lahko do tega pride. Na spletu lahko najdemo lestvice največjih zaslužkarjev, najdemo pa tudi sezname znanih osebnosti, ki so praktično čez noč ostali brez vsega.

Pri takih primerih ni smotrno vprašanje, če oseba zna ustvariti bogastvo. Smotrno vprašanje je, ali tega zna ohraniti? Športniki imajo navkljub izjemnim zaslužkom eno največjih tveganj za osebni bankrot po koncu kariere. V naslednjih primerih bom poskusil prikazati, zakaj v svetu rek "Upravljanje z denarjem kot profesionalni športnik" spada med 'prekletstvo', ne spodbudo.

  • V ameriški ligi NFL traja kariera povprečnega nogometaša zgolj tri leta in pol. Posledično 80 odstotkov profesionalnih igralcev bankrotira v treh letih po koncu svoje kariere.
  • Šestdeset odstotkov igralcev lige NBA razglasi osebni stečaj v petih letih po koncu kariere.
  • Po podatkih angleške Premier lige traja povprečna kariera nogometaša osem let, igralci se upokojijo pri starosti 35 let. Trije od petih igralcev Premier lige razglasijo osebni bankrot po koncu poklicne kariere.

Dejstvo je, da večina poklicnih športnikov zasluži več denarja od povprečnega človeka. Pa vendar imajo višjo verjetnost, da bodo ostali brez vsega oz. da po koncu aktivne dobe ne bodo imeli dovolj sredstev, da bi se še naprej preživljali. Raziskave med športniki izpostavljajo tudi problem starosti, saj vrhunec kariere dosežejo relativno mladi, ko še ne razmišljajo o svoji prihodnosti.

Zaradi kratke dobe ustvarjanja, sicer visokih, prihodkov in daljšega časovnega obdobja koriščenja, je ključnega pomena zagotoviti ustrezno razmerje med tveganjem ter donosnostjo in ohranjanje premoženja. Za povprečne vlagatelje velja, da je čas pri dolgoročnih naložbah na njihovi strani, za poklicne športnike velja ravno obratno. Višje tveganje ni sprejemljivo, pomembno pa se je osredotočiti na varne naložbe s fiksnim donosom, da bi že v aktivni dobi akumulirali dovolj sredstev za to, da bi izplačila obresti porabljali za sprotne potrebe, med tem ko bi se glavnica še naprej plemenitila.

Myhajlo Todurov, Vzajemci Skupina.

Morebitna vprašanja glede osebnih financ naslovite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja