Mesečno varčevanje: Primer Infond Beta

Članek slika

Najbolj primeren pristop za dosego dolgoročnih finančnih ciljev.

Eno izmed bolj pogostih vprašanj, ki jih dobimo s strani vlagateljev, je: ali je sedaj primeren trenutek za pričetek varčevanja. Naš odgovor je mogoče presenetljiv, ampak glede na zgodovino in naše izkušnje je ne glede na razmere na finančnih trgih ali dogajanja v gospodarstvu vedno primeren trenuten za začetek varčevanja, če varčuješ mesečno.

Mogoče se na prvi pogled zdi to malce pretirano. Takoj se pojavi vprašanje, kaj pa, če bomo doživeli podobno finančno krizo, kot smo jo leta 2008? Verjeli ali ne, vlagatelj, ki bi začel z mesečnim varčevanjem septembra 2007 (tik preden so delniški trgi dosegli svoj vrh), bi si naredil veliko uslugo.

Poglejmo na primeru Infond Beta. Če se je vlagatelj odločil septembra 2007, da bo mesečno varčeval po 100 EUR, bi imel na dan 31.10.2018 na svojem računu 20.140 EUR. Varčeval je 134 mesecev, torej je vložil 13.400 EUR. Za začetek varčevanja je izbral najslabši možni datum, pa ima danes vseeno lep privarčevan znesek.

Glavna prednost postopnega varčevanja

Glavna prednost postopnega varčevanja (z mesečnimi ali četrtletnimi vplačili) je v tem, da se vlagatelj izogne vprašanju kdaj je najbolj primeren čas za nakup delnic oziroma delniških skladov.

Ljudje smo čustvena bitja, še posebej kar se tiče financ. Pohlep in strah vodita večino naših odločitev in tipičen vlagatelj investira največ po daljšem obdobju rasti delnic ter proda v najbolj nepravem trenutku, ko po obdobju padanja delniški trgi dosežejo dno. S tem, ko se izogne vprašanju 'kdaj' in se odloči za redno mesečno varčevanje, si je naredil veliko uslugo. Z mesečnim varčevanjem si je zmanjšal možnost, da bi na dolgi rok obžaloval odločitev, da je v najbolj nepravem trenutku ali kupil ali prodal delniške sklade.

Nasvet vlagateljem

Osebno menim, da je vedno najtežje začeti varčevati. Ali imamo vsak mesec kak bolj pomemben izdatek in nam zmanjka denarja ali pa se večini zdi nesmiselno začeti z majhnimi vložki, saj tako ali tako ne bodo ničesar privarčevali.

Naš nasvet je – prični varčevati čim prej, četudi so mesečni zneski nizki, in to avtomatiziraj (direktna bremenitev). Drugače se bo vedno našel izgovor, kaj vse bi si lahko za ta denar kupil. Tudi z malimi zneski se bo na dolgi rok prišlo daleč.

Poglejmo na primeru. V spodnji tabeli imamo različne scenarije, koliko bi privarčevali, če bi mesečno varčevali z zneski od 20 EUR do 100 EUR v različno dolgih obdobjih (med 5 in 40 let). Uporabili smo povprečni letni 6-odstoten pričakovani donos. Vidimo, da lahko kljub majhnim zneskom na dolgi rok privarčujemo veliko. Kot smo prej dejali, smiselno je varčevanje avtomatizirati in potem pozabiti nanj. Tako si lahko vlagatelj naredi največjo uslugo.Mesečno varčevanje spodbuja dobre varčevalne navade, ki na dolgi rok naredijo veliko razliko v finančnem zdravju posameznika. Lahko bi rekli – z majhnimi koraki se daleč pride. 

Aleš Šoba, CFA, upravljavec - analitik pri Infond Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

13.10.2010

A. Šoba