Če vas trenutni padci preveč skrbijo, prilagodite strukturo naložb!

Članek slika

Zadnje dogajanje na kapitalskih trgih je številne vlagatelje precej razburilo, saj mnogi niso več pripravljeni sprejeti kratkoročnih padcev. V kolikor vas dogajanje preveč skrbi, je morda smiselno del sredstev prenesti v naložbe s fiksnim donosom, saj le te niso odvisne od dogajanja na borzah.

Zadnji pretresi, povezani z dogajanjem okoli Donalda Trumpa ter špekulacijami o trgovinski vojni, so dobro pretresli trge in smo dočakali že drugo letošnjo korekcijo.

Medved, bik, zajček?

Res je, da smo na trgih že 10 let priča naraščajočemu trendu in so vlagatelji, ki so investirali na vrhuncu finančne krize, ustvarili večkratnik vložka. A tveganje, kakršnega trenutno sprejemajo številni vlagatelji, ki pred seboj nimajo 5 ali več let časa, je morda previsoko.

Gledano tako iz tehničnega kot tudi iz fundamentalnega vidika, se nahajamo v najdaljšem bikovem trendu v zgodovini. A zaradi dogajanja bi se le redki strinjali, da se nahajamo v bikovem trendu. Zato nekateri analitiki pravijo, da se nahajamo v zajčjem trgu, saj smo deležni nadpovprečnih skokov v vseh smereh.

Objektivno gledano, v naslednjih letih ni izključen niti pojav nove krize, korekcije pa bodo nedvomno ostale stalni sopotnik pri investiranju v delnice. Za varčevanje oz. vložke v delniške trge, za dobo krajšo od petih let, ne obstaja univerzalnega nasveta. Gledano zgodovinsko, boste v 87 odstotkih primerov imeli pozitiven donos. Kar pa je daleč od tega, da bi bil le-ta zagotovljen. Za dobo dveh let pa se verjetnost uspeha drastično zniža, sploh v trenutnem okolju.

Možnosti za umik v negotovih časih

Torej pridemo do odgovora, da so za številne vlagatelje trenutno za varčevanje primerne varnejše naložbe, kamor spadajo depoziti, državne obveznice, denarni skladi, itd… torej naložbe s fiksnim donosom. Ker pa vsi vemo, kako nizke so obrestne mere na depozite, bi vam v tem primeru vseeno priporočili malo več drznosti. Pred časom smo že navajali možnosti, ki so aktualne za kratkoročno investiranje:

1. Podjetniške menice / kratkoročne obveznice: podjetniške menice imajo podoben koncept kot depozit na banki. Gre za kratkoročno posojilo, za katerega prejmete vnaprej dogovorjeno višino obresti. Praviloma so bolj tvegane od depozita, a s poglobljenim pregledom računovodskih izkazov podjetja to tveganje lahko tudi izločimo.

2. Državne obveznice: za vlagatelja so obveznice naložba, ki prinaša vnaprej določene fiksne obresti na posojeni denar, medtem ko je za izdajatelja obveznica vir financiranja ter tudi finančna obveznost, ki jo mora povrniti ob določenem času. Tudi pri tej vrsti naložbe bi praviloma morali imeli višjo donosnost kot pri depozitih, a s tem tudi nekoliko višjo stopnjo tveganja. A zaradi trenutne politike pomembnejših centralnih bank, boste pri najbolj varnih državnih obveznic v nekaterih primerih prejeli manj obresti, kot bi pri depozitu. Imate pa zato več svobode pri prilagajanju razmerja tveganje : donosnost.

3. Obvezniški skladi: v primerjavi s prvima dvema možnostma, pri obvezniških skladih nimate vnaprej znane stopnje donosa. Zaradi tega to možnost lahko smatrate za nekoliko bolj tvegano. Lahko prejmete višji donos kot pri prej naštetih, lahko pa tudi nižjega, celo negativnega. Še vedno pa ta opcija spada med bolj varne.

V kolikor vas preveč skrbijo padci, obstaja veliko različnih netržnih naložb s fiksnim donosom, ki ni odvisen od gibanja borznih trgov (čeprav v zameno za nižjo likvidnost). Torej, če bi se za kratko dobo izognili bankam, so zgoraj naštete možnosti dober začetek. V kolikor bi se pa radi izognili tudi nihanjem, se držite prvih dveh opcij. Alokacija naj bo prilagojena vašim potrebam, profilu tveganja, potrebam po likvidnosti in pričakovanjem.

Pomoč pri prilagoditvi strukture vašega portfelja in pomoč pri izbiri primernih naložb vam nudimo tudi strokovnjaki Vzajemci Skupine. Svoj termin z našimi svetovalci si lahko zagotovite z naročilom na podstrani Svetovanje ali pa nam pišite na [email protected].

Myhajlo Todurov, [email protected] glavni urednik Vzajemci.com.

Prispevek je informativne narave in izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi družbe VZAJEMCI SKUPINA d.o.o.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja