Drugo mnenje: 4 ključna vprašanja za vašega finančnega svetovalca

Članek slika

Kako oceniti delo finančnega svetovalca oz. kako vedeti, da deluje v mojo korist in ne v svojo?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Ne glede na to, kako dober je vaš odnos z vašim finančnim svetovalcem, je pomembno da vsake toliko ugotovite, če deluje v skladu z vašimi interesi. Vlagatelji pogosto odnos s svetovalcem ocenjujejo na podlagi tega, kako močno rastejo prihranki, kar pa ne sme biti edini pokazatelj, saj se trgi navkljub vsemu gibljejo ciklično.

Seveda mora biti eden od glavnih ciljev rast prihrankov. A ocenjevanje na podlagi le enega kriterija je lahko škodljivo, še posebej v krajšem časovnem obdobju. Poleg ocenjevanje na podlagi uspešnosti bi morali vlagatelji postaviti štiri vprašanja.

Ali ima ustrezno znanje?

Naziv "finančni svetovalec" se v industriji uporablja zelo na široko, kar pomeni da je »finančni svetovalec« lahko že tudi nekdo, ki je zaposlen na banki brez znanja o kapitalskih trgih, zavarovalničar, ki pozna samo zavarovalniške produkte, itd… Torej, prvi korak k oceni vašega finančnega svetovalca leži v tem, da se pozanimate, kakšna je njegova specializacija in katera področja osebnih financ pravzaprav obvlada.

Želite urediti vaše finančno stanje? Bi radi, da nekdo objektivno oceni vašo pripravljenost na upokojitev, optimizira vaše zavarovalniške produkte ali pa morda potrebujete davčno svetovanje? Bi radi ocenili, če je vaša struktura naložb primerna za vaš profil tveganja? Sedaj vam je verjetno bolj jasno, da ciljam na to, da vašega svetovalca vprašate, na katerem področju vam lahko pomaga in ali je njegovo poznavanje celotnega finančnega trga dovolj široko, da vam nudi pomoč in optimizacijo na vseh področjih, katerim želite zadostiti.

Ali vas svetovalec pozna in razume?

Ko ocenite znanje vašega svetovalca, ocenite še to, kako dobro vas razume. Ne rabi vedeti vaše najljubše barve ali hrane, a mora zelo dobro poznati vaše pretekle izkušnje s finančnimi produkti, nagnjenost k investiranju, tveganju in poznati mora vaše kratkoročne in dolgoročne cilje. Idealno bi bilo, če se z vašim svetovalcem, pred sklenitvijo produktov konkretno pogovorite, tudi če to vzame več ur. Na ta način lahko zagotovite, da vam ne bo priporočil nečesa, kar bo za vas popolnoma neprimerno. Če niste nagnjeni k tveganju, vaš svetovalec pa prihranke investira izključno v delniške naložbe, si boste nakopali le veliko neprespanih noči v slabših obdobjih.

Ali vam svetovalec poda realne dolgoročne ocene?

Finančni svetovalci nis(m)o jasnovidni. Če bi bili, vam ne bi svetovali, saj tega ne bi rabili početi. Ne znamo predvideti, kaj se bo na trgih dogajalo čez en mesec, šest mesecev ali šest let. Lahko pa vas okvirno usmerimo na podlagi znanih informacij ter pričakovanj. Lahko ocenimo, če je določen trg precenjen, podcenjen ali nudi primerno ceno za sprejeto stopnjo tveganja. Lahko tudi ocenimo dolgoročno pričakovano donosnost, nikakor pa ne znamo te predvideti. Bolje je včasih zavarovati prihranke in se izogniti previsokemu tveganju, ko se ta pojavi na trgih. Tako sicer obstaja verjetnost, da boste zamudili nekaj odstotkov rasti, na drugi strani pa se ognete deset ali še višjemu padcu vrednosti vaših prihrankov. Vaš svetovalec vam mora predstaviti, kakšne dolgoročne rezultate pričakuje ter vam obrazložiti zakaj - morda zaradi vašega profila tveganja, morda zaradi stanja na trgih ... dejavnikov je veliko. Pomembno pa je, da se vnaprej zavedate, kaj lahko pričakujete - tako v pozitivnem, kot tudi negativnem smislu.

Kako je plačan vaš svetovalec?

Jasno je, da podjetja in svetovalci, ki se ukvarjajo s financami, niso dobrodelne ustanove. Še vedno gre za ljudi, ki za svoje znanje in storitve pričakujejo ustrezno plačilo. Pozanimajte se, kako je vaš svetovalec plačan, ter ali je plačilo sorazmerno odvisno od rezultatov, ki jih boste dosegali. Torej, da ne pride do navzkrižja interesov in da vam oseba na drugi strani res ponudi nasvet, ki je za vas najboljši, če tudi to za to plačate nekoliko več.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja