Drugo mnenje: Kaj storiti s povišico?

Drugo mnenje: Kaj storiti s povišico?

Star sem 31 let, poročen in imam dva otroka. V službi sem napredoval in bom imel približno 300 evrov višje prihodke. Moj rezervni sklad je velik približno tri plače, izkušenj z investiranjem pa še nimam. Kaj storiti?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Najprej čestitke zaradi napredovanja in tudi razmišljanja v pravi smeri. Imate problem, katerega bi si želeli mnogi bralci. Priporočil bi vam predvsem tri stvari, katere lahko naredite po vrsti ali pa se lotite vseh naenkrat.

Najprej bi poskrbel, da bo rezervni sklad velik vsaj 6 mesečnih plač. Z dvema otrokoma bodo nepredvidljivi dogodki bolj pogosti, kot si mislite. Morebitne prihodnje težave v službi - nihče od nas tega nikoli ne pričakuje, a je bolje biti pripravljen - bi lahko hitro izsušile vaše rezerve. Zato dodatna varovalka za prehodno obdobje je nedvomno smiselna. Nekateri finančni strokovnjaki sicer pravijo, da bi morala višina zadoščati za preživljanje 12 mesecev, spet drugi pa pravijo, da posameznik tega ne potrebuje, če nima dolgov in ima sredstva investirana v visoko likvidnih naložbah. Sam se nagibam k 6 mesecem ter dodatnem dolgoročnem varčevanju.

V drugi fazi poskrbite za dolg z višjo skupno obrestno mero, saj bo ta lahko močno vplival na vaše prihodnje finančno stanje. V trenutnem okolju bi rekel, da v kolikor skupni stroški vašega dolga presegajo 4 odstotke, se lotite odplačevanja. Vsak evro, ki ga boste namenili hitrejšemu odplačevanju dolgov, pomeni več denarja, ki vam bo ostal v prihodnje. Ko odplačate ves dolg, višek sredstev preusmerite v povišanje mesečnega varčevanja. Na ta način boste lahko poskrbeli tudi za svojo prihodnost in boste ustvarili premoženje, ki vam bo zagotovilo finančno varnost v prihodnje.

V tretjem koraku poskrbite za finančno varnost vaših otrok. Vzajemni skladi so po mojem mnenju ena primernejših oblik za dolgoročno mesečno varčevanje za potrebe otrok v prihodnosti. Mesečno varčevanje v vzajemnih skladih omogoča dobro povprečno oplemenitenje privarčevanega zneska, saj vlagatelj tveganja zniža in razprši. Varčevanje naj bo sestavljeno tako, da boste v prvi tretjini celotnega obdobja akumulirali premoženje, v drugi se ukvarjali z maksimizacijo donosov, v zadnji pa se pomikali proti vse varnejši strukturi, da vas tudi morebitna kriza ne bi prizadela.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Priporoči članek prijatelju