Drugo mnenje: Menjati Turčijo ali ne?

Članek slika

Del sredstev znotraj vzajemnih skladov mesečno investiram v turške delnice. Investiram za daljšo dobo in sem tudi pripravljen sprejeti višje tveganje, a me dogajanje kljub vsemu nekoliko skrbi. Ali menite, da je sedaj smotrno te naložbe zamenjati?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Pri Turčiji problem predstavlja dejstvo, da čeprav ima v tem trenutku najcenejšo valuto na svetu, je ta poceni z razlogom. Gre za težave, ki so bile prisotne dlje časa in gre za težave, ki se bodo v prihodnjih mesecih morale začeti reševati. In če sklepamo iz preteklih kriz (s podobnimi težavami se je država spopadala leta 1994, 2001 in nazadnje leta 2008), težav še ni konec oz. bo nihajnost visoka tudi v prihodnjih mesecih. A to lahko pomeni, da bo rast bolj intenzivna, morebitni padci pa tudi.

Čeprav je Turčija zvišala ključne obrestne mere, bi morala te zvišati še najmanj za 600, da bi stabilizirala trge. Predsednik Erdogan pa se tej možnosti že več mesecev upira in pravi, da gre za gospodarsko vojno Zahoda proti Turčiji. Drži, da bi ukrep upočasnil turško gospodarsko rast, a te prav tako ne bo, če Turčija zapade v še večjo krizo oz. bodo težave še večje. Država se krizi ne bo več mogla izogniti, to je že jasno. Tudi, če ne upoštevamo višine inflacije in padca valute, ogromno težavo predstavlja struktura dolga v tujih valutah. Turška nefinančna podjetja bodo namreč morala v naslednjih dveh letih poplačati za več kot 100 milijard dolarjev dolga, med tem, ko imajo večji del premoženja denominiran v nacionalni valuti.

Ključni podatki, ki bodo narekovali gibanje turške lire v prihodnjih mesecih, bodo tisti, ki se dotikajo inflacije, dolga, gospodarske rasti in zunanje trgovine. Naslednje zasedanje centralne banke pa bo potekalo 13. septembra in bomo takrat bolje videli smer, v katero se bo usmerilo vodstvo države. In še enkrat, gledano dolgoročno je Turčija trg z visokim potencialom. Tudi EU in ZDA sta s turškim gospodarstvom tako močno prepletena, da ne bosta nikoli pustila države propasti. A prvi korak bodo morali storiti turški voditelji.

Če govorimo o daljši dobi, potem vas nima kaj skrbeti in vam bo to kvečjemu šlo še dodatno v prid, saj boste trenutne nakupe opravili po nižji vrednosti. Zvišanja izpostavljenosti še vedno ne bi priporočil, saj vas bo le še bolj skrbelo ob ekstremnih premikih, ki smo jim priča in se lahko zgodi, da boste zaradi panike želeli umik ravno v napačnem trenutku.

Tako pri mesečnem varčevanju še ne bi nič spreminjal in bi počakal na trenutek, da se začne v medijih pisati o pregretosti turškega trga in se šele takrat odločil glede morebitnega umika. Do takrat (lahko traja tudi 5 let, a potencial v taki obliki se v neki točki vedno realizira) bi pa na vašem mnenju bolj bil pozoren na število enot sklada, kot pa na samo vrednost ene enote. Dejstvo ostaja, da najnižje točke ne zna zadeti nihče na svetu, kot tudi ne najvišje. Če bi to znal, se midva o tem ne bi pogovarjala.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja