Drugo mnenje: Predporočna pogodba za zaščito premoženja

Članek slika

S partnerko se bova jeseni poročila. Ker imam lastno podjetje in kar nekaj družinskega premoženja, razmišljam o sklenitvi predporočne pogodbe. Kako je to urejeno v Sloveniji?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Če obstaja statistika, ki ne zavaja, je to verjetno tista, ki prikazuje število zakonov, ki se konča z ločitvijo. Takih je v razvitem svetu približno polovica. Raziskave kažejo na to, da pri uspešnem zakonu veliko vlogo odigrajo starost, izobrazba in socialno ekonomski status. Veliko vlogo odigra tudi število porok: najmanj možnosti za ločitev imajo tisti, ki so se poročili prvič itd. Statistike niso ravno spodbudne, ne glede na to, ali ste mladi in se boste poročili prvič ali pa starejši in ste našli novo ljubezen svojega življenja.

Pogovor o predporočni poroki je v Sloveniji še vedno tabu. Lahko, da boste pobudnik pogovora vi, družinski člani ali pa vaš partner ... jasno je, da bo pogovor, ki sledi, tako romantičen kot razprava o tem, kdo bo ven nesel smeti. Razprava se bo namreč osredotočila na obdobje, ko se boste s svojo boljšo polovico ločili, čeprav še nista poročena. A je to, iz finančnega vidika, lahko zelo pomembno, saj lahko oba zavarujeta svoje premoženje in zakon začneta z odprtimi kartami na mizi.

Slovenski pravni red doslej predporočne pogodbe ni poznal, z izjemo tistih, sklenjenih v tujini. Z novim družinskim zakonikom, ki je začel veljati letos, pa smo kot eni izmed zadnjih v EU dobili tudi to. Sklenitev predporočne pogodbe je sicer možna le od aprila 2019 dalje, a bodo to lahko sklenili tudi pari v zunajzakonski skupnosti, istospolni partnerji in tudi že poročeni pari med trajanjem zveze.

Partnerja, ki bosta želela skleniti predporočno pogodbo, morata drug drugemu razkriti svoj finančni položaj. Če tega ne bosta storila, bo tisti, ki bo oškodovan, lahko zahteval razveljavitev pogodbe. Za več informacij o predporočni pogodbi bi v vašem primeru predlagal, da se obrneta na pravne svetovalce, saj vam bodo ti znali bolj pomagati.

V kolikor boste poskrbeli za zaščito premoženja v primeru ločitve, bi predlagal, da poskrbite tudi za zaščito v primeru smrti ali invalidnosti. Ste kdaj razmišljali o tem, kaj bi se zgodilo z vašo družino ali z vašim načinom življenja, če se ne bi bili več sposobni preživljati? Osnovno zaščito družine dosežete s pomočjo ustreznega življenjskega in nezgodnega zavarovanja, ki ima dovolj visoko zavarovalno vsoto, ki vam jo bo zavarovalnica izplačala v primeru zavarovalnega primera. Pri izbiri primernega zavarovanja morate vedeti, kaj želite zavarovati in predvsem pred katerimi riziki se želite zavarovati. V kolikor pri tem potrebujete pomoč smo vam na voljo.

Ko boste poskrbeli za zaščito, oblikujte varnostni sklad, ki vam bo služil kot zaščita za nepredvidene dogodke ter zaradi potrebe po nepričakovanih večjih izdatkih. V ta namen na banki oblikujte varnostno rezervo. Višina varnostne rezerve naj bo odvisna od velikosti in potreb družine, od življenjske situacije in standarda. Višina rezerve naj omogoča pokrivanje nujnih življenjskih izdatkov za dobo od 6 mesecev do 2 let.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja