Drugo mnenje: Ali potrebujem življenjsko zavarovanje?

Drugo mnenje: Ali potrebujem življenjsko zavarovanje?

Zakaj bi potreboval življenjsko zavarovanje?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Življenjsko zavarovanje ni najbolj zabavna tema. In zagotovo tudi sklepanje ni dogodek, pri katerem bi uživali. Zavedati se morate, da je ureditev življenjskega zavarovanja nekaj, kar je ključno za načrtovanje naše prihodnosti. Zaradi pretekle prakse "prodajalcev" zavarovanj je splošno mnenje povprečnega Slovenca glede življenjskega zavarovanja negativno. A to je posledica nepoznavanja trga ter detajlov, na katere mora biti posameznik pri sklepanju tega produkta pozoren.

Na žalost je sklepanje zavarovanja po celem svetu nekaj, za kar se ljudje odločajo šele po negativnih dogodkih, ki jim spremenijo življenje. In takrat je v veliko primerih že prepozno, tudi sam strošek je posledično lahko višji.

Kako deluje življenjsko zavarovanje?

Pri sklepanju zavarovanja mora biti posameznik pozoren predvsem na dve stvari: morebitna dodatna zavarovanja ter potrebno višino kritja. Kot smo v preteklosti že večkrat zapisali, so dodatna zavarovanja, kot so dnevna nadomestila, kritje bolnišničnih dni in podobno, v večini primerov nepotrebna in predstavljajo le strošek, ki bo v večini primerov višji od tega, kar boste od zavarovalnice prejeli. Tudi varčevalna komponenta pri kombiniranih zavarovanjih skoraj nikoli ni potrebna, saj je znesek, namenjen varčevanju, obremenjen s previsokimi stroški. Varčevanje rajši sklenite direktno pri ponudniku teh storitev, saj boste na tak način izkoristili bolj ugodno stroškovno politiko in obenem imeli tudi likvidnost. Torej, pri zavarovalnicah sklepajte le tiste produkte, ki jih potrebujete, oz. tiste, povezane z osnovno dejavnostjo zavarovalnic.

In kakšno obliko zavarovanja naj posameznik izbere? Najbolj čista in tudi najbolj ugodna je tista, pri kateri se posameznik odloči za plačevanje določene letne oz. mesečne premije. V tem primeru bo strošek veliko nižji, a se morate zavedati, da po koncu zavarovalne dobe ne boste prejeli vrnjenih sredstev. V primeru najhujšega oz. v primeru zavarovalnega primera,  upravičenci prejmejo znesek, za katerega so zavarovani.

 Zakaj bi potreboval zavarovanje in za kakšno vsoto se naj zavarujem?

Idealne zavarovalne vsote se ne da določiti, lahko pa izračunate dober približek z upoštevanjem vaše trenutne finančne situacije in predvidevanja, koliko sredstev bodo vaši bližnji potrebovali, da nadomestijo izpad vaših prihodkov. Zastavite si naslednja vprašanja: Če jutri umrete, kdo bo podedoval vaš dolg? Imate družinske člane, ki so odvisni od vaših prihodkov? Po odgovorih na tovrstna vprašanja, boste ugotovili, da obstaja celo možnost, da tega zavarovanja ne potrebujete.

Pravilo palca pravi, da bi zavarovalna vsota morala znašati desetkratnik vaših letnih prihodkov. Vendar je to pravilo že precej staro in ne upošteva že obstoječih prihrankov, inflacije, morebitnih dodatnih stroškov in tudi ne življenjske situacije. Pri izračunu potrebne zavarovalne vsote se rajši osredotočite na dejstvo, koliko časa bo vaša družina potrebovala, da se postavi na noge po neljubem dogodku. Za vsakega mladoletnega otroka prištejte še 5.000 evrov na leto do takrat, ko pričakujete, da se bo lahko osamosvojil. V tem znesku so upoštevani morebitni mesečni odhodki, plačilo šolnine, nakup avtomobila in podobni stroški.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov nasvet@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Priporoči članek prijatelju