Drugo mnenje: Ste pripravljeni na katastrofo?

Članek slika

Toča je močno poškodovala moj avtomobil, obstoječa zavarovalna polica pa mi ne krije nastale škode. Zaradi tega sem moral poseči v sredstva, katera sem imel na strani za letošnji dopust. Ker ne bi rad, da se to ponovi, me zanima kaj mi svetujete?

V zadnjem času smo veliko slišali, prebrali in gledali o nevihtah na območju Slovenije. Nekatere izmed teh neviht so bile precej hude in so za sabo pustile škodo, katero bodo številni morali popravljati še več mesecev, tistim z malo manj sreče pa se je življenje povsem spremenilo. Tisti, ki na to niso bili pripravljeni, bodo prizadeti - tako čustveno kot tudi finančno. 

Dokler se kaj hudega ne zgodi nam ali našemu bližnjemu, o zaščiti pred raznimi nesrečami ne razmišljamo. Če pa morda vsake toliko pomislimo na to, da bi se bilo pametno »zavarovati«, na to zelo hitro pozabimo in se posvetimo v tistem trenutku za nas pomembnejšim težavam. A nesreča nikoli ne počiva in v tem primeru je preventiva bistvenega pomena. Torej do kdaj čakati? Dokler ne postanemo žrtev?

Poskrbite za osnovno zaščito

Prvo pravilo, s katerim poskrbimo za finančno zaščito ob nepredvidenih dogodkih, pravi da moramo imeti rezervni sklad. Rezervni sklad predstavljajo sredstva, deponirana na bančnem računu, katera so vam vedno na voljo. Ta sredstva so namenjena nepredvidljivim dogodkom, kot so okvara vozila, nepričakovana popravila na vaši nepremičnini ali pa kot sredstva, namenjena preživljanju v primeru izgube zaposlitve. In koliko teh sredstev naj bi imeli na računu? Večina finančnih strokovnjakov bi vam odgovorila, da dovolj, da se lahko iz tega naslova preživljate 6 mesecev. Če za preživetje potrebujete 1.000 evrov mesečno, bi vaš rezervni sklad moral znašati 6.000 evrov. Nekateri finančni guruji sicer pravijo, da bi morala višina zadoščati za preživljanje 12 mesecev, spet drugi pravijo, da posameznik tega ne potrebuje, če nima dolgov in ima sredstva investirana v visoko likvidnih naložbah. Jasno pa je, da mora biti višina sredstev dovolj visoka, da naša finančna varnost ne bo ogrožena ob nepredvidenih dogodkih.

V drugi fazi moramo poskrbeti za ustrezno zavarovanje. V kolikor gre za premoženje, v vašem primeru avtomobil, pazimo da ima zavarovalna polica kritje tudi proti toči. Številne zavarovalnice s posebno odobritvijo med letom omogočajo dodajanje kritja proti toči na že obstoječih policah. Končna odobritev je seveda odvisna tako od zavarovalnice, kot tudi od predhodnega ogleda vozila. Če to omogoča tudi vaša zavarovalnica, preverite pri strokovnjakih. Letna premija za kritje proti toči znaša nekje med 30 in 150 evri. Premija je odvisna od nabavne vrednosti vozila za izračun kasko premij, vašega bonusa in komercialnih popustov. Obstaja tudi "nevarnost", da boste pristali med tistimi nesrečniki, katerim zavarovalnica ne bo odobrila tega kritja brez sklenitve police s kritji tudi za druge nevarnosti. Sklenitev kritja po tem, ko vam je toča že poškodovala vozilo, je mogoča, a že nastale škode vam ne bo kril nihče. 

Če si  zavarovanja proti toči ne morete privoščiti, potem si žal ne morete privoščiti avtomobila oz. si kupite avto, katerega vam ne bo škoda. Vse skupaj je tako zelo preprosto! 

Toča pa ni edina nevarnost, ki nam preti in proti kateri se lahko dokaj preprosto zavarujemo. Zavarovanje nas seveda ne bo obvarovalo pred dogodkom samim. Bistveno je, da nas reši finančnih težav, v kolikor pride do škode. Če imamo obveznosti, kot so krediti in podobno, moramo poskrbeti za ustrezno življenjsko zavarovanje, saj si v primeru najhujšega nihče ne želi potomcem zapustiti dolgov ali celo izgubo strehe nad glavo. Prav tako je zelo smiselno poskrbeti za nezgodno zavarovanje. Ste kdaj razmišljali o tem, kaj bi se zgodilo z vašo družino ali z vašim načinom življenja, če se ponesrečite in zato niste več sposobni opravljati svojega dela oziroma zaslužiti dovolj, da lahko preživljate sebe oz svojo družino? Glede na podatke, ki jih je objavil Counsil for Disability Awareness, bo v svetu več kot 25 odstotkov današnjih 20-letnikov pred upokojitvijo postalo začasno delovno nezmožnih. Povprečna dolgoročna invalidnost traja 34,6 meseca. Torej, tudi če imamo privarčevano »priporočeno« zlato rezervo v višini 6 mesečnih plač, se lahko zgodi, da nam v primeru daljše odsotnosti zmanjka denarja, v kolikor pa je potrebna prilagoditev življenjskega okolja, je naš rezervni sklad samo pljunek v morje stroškov, ki nas čakajo.

Ne igrajte se s prihodnostjo

Priporočil bi vam, da se ne igrate s svojim denarjem oz. vašo prihodnostjo. V kolikor niste pripravljeni, vas lahko na kolena spravi že najmanjši nepredvideni dogodek. Poskrbite za primerna zavarovanja, ki bodo že vnaprej predvidevala nadomestilo vaše možne izgube. Vsekakor pa bodite pri sklepanju le-teh previdni, saj se cene ter stroški zavarovanj na trgu med seboj precej razlikujejo. 

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja