Finančna šola: Zakaj je treba portfelj prilagajati? 

Finančna šola: Zakaj je treba portfelj prilagajati? 

Vsi pogosto slišimo, da je treba portfelj naložb prilagajati in ga imeti pod nadzorom. Na drugi strani pa imamo veliko ljudi, ki temu odločno nasprotuje in zagovarja strategijo kupi in drži. 

V resnici imajo prav vsi, a brez občasnega prilagajanja portfelja se lahko zelo hitro zgodi, da bo vlagatelj po nepotrebnem izpostavljen tveganju, na katerega ob svoji investiciji ni računal. 

Poglejmo primer vlagatelja, ki se je leta 2009 odločil za investicijo v relativno varen portfelj, uravnotežen med delnicami in obveznicami. Za primerjavo bom za delniški del portfelja upošteval globalni delniški sklad, za obvezniški pa obvezniški sklad, ki sredstva investira v obveznice z visoko bonitetno oceno, izdane v evrih in predstavlja primerno naložbo za bolj konzervativne vlagatelje. 

Slika 1: Začetna sestava portfelja 20.7.2009

Pri tovrstni sestavi je vlagatelj vnaprej določil svojo stopnjo tveganja, usmeril se je tudi na razvite trge, pomemben poudarek pa je dal tudi na obvezniški del portfelja. V 9 letih bi se vrednost portfelja zvišala za 49 odstotkov. 

Slika 2: Trenutna sestava portfelja 

Kot lahko že sami vidite iz slike, bi se razmerje med delnicami in obveznicami iz začetne sestave 60:40 spremenilo v 74:26. V tem primeru bi vlagatelj bil izpostavljen veliko višjemu tveganju, bil bolj dovzeten za korekcije in vse to po 9 letih bikovega trenda. 

V tem primeru bi vlagatelju sigurno priporočili, da portfelj rebalansira na začetno strukturo ali pa celo bolj varno, saj je za nami obdobje nadpovprečne rasti. 

Do brezplačnega nasveta so enkrat letno upravičeni vsi uporabniki naših spletnih strani. Svetovalca lahko kontaktirate na podstrani Svetovanje

V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju