Drugo mnenje: Je dolg pravnih oseb lahko koristen?

Članek slika

Sem lastnik podjetja, starega skoraj 10 let. Šele pred nekaj leti se mi je uspelo znebiti vsega dolga. Sedaj pa se nahajam pred dilemo glede svežega zadolževanja. Kaj menite o tem?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Zadolževanje je med podjetji že skoraj pravilo, ne izjema. In je presenetljivo že to, da se niste niti enkrat znašli v podobni situaciji. Razlikovati moramo predvsem pred pozitivnim in negativnim zadolževanjem in se temu primerno odzvati.

Kot podjetnik, morate poznati razliko med pozitivnim in negativnim zadolževanjem. Pozitivni so posojila, hipoteke ali pa kreditne linije, katere služijo podjetju in nadaljnjemu razvoju. To lahko imenujemo tudi produktivni dolg. Slab dolg pa je tisti, ki ne prispeva k rasti podjetja. Tega lahko imenujemo reduktivni dolg. Tipično se tega uporablja za financiranje stvari, katerih si sicer ne moremo privoščiti. Ko do tega začne prihajati, je srečen konec malo verjeten.

Menim, da obstajajo trije ključni razlogi, ki pripeljejo do reduktivnega dolga:

1. Neenakomerni denarni tok. Ko se naše stanje na transakcijskem računu povečuje enakomerno, dobimo občutek varnosti in stabilnosti. Pri podjetnikih pa je situacija pogosto drugačna. Pride to podcenjevanja neenakomernosti denarnega toka in optimističnih pričakovanj, katera pokvarijo nadaljnji slabi meseci. Večina ljudi se bo v tem primeru zadolževala ali pa kurila obstoječe rezerve, četudi govorimo le o kreditnih karticah z namenom izboljšanja finančne stabilnosti. Tudi pričakovanja so največkrat pozitivna, a ko se zopet izkaže, da smo se zmotili, se je kriza že začela.

2. Previsok pritisk na podjetje. Pogosto se podjetniki odločijo živeti le od njihovega poslovanja še preden je podjetje dovolj stabilno, da bi to preneslo. Svojo prejšnjo zaposlitev pustijo predčasno in ves čas posvečajo svojemu podjetju, čeprav to še ni sposobno vzdrževati njihovega prejšnjega življenjskega stila. Podjetje potrebuje čas, rezerve in dovolj stabilen denarni tok. Obdržite drugo službo do trenutka, ko boste prepričani, da je podjetje dovolj zdravo, da vas bo vzdrževalo. Še preden se boste zavedeli, boste dočakali točko preloma.

3. Previsoka samozavest. Včasih podjetniki uporabljajo produktivni dolg in verjamejo, da ravnajo pametno in previdno. V resnici pa lahko hitro pride do previsoke zadolženosti. Primer: podjetnik ima za sabo nekaj zelo uspešnih let in se odloči za širitev poslovanja tako, da se visoko zadolži. Istočasno podjetnik prilagodi tudi svoj življenjski stil. Hitro lahko pride do obrata v poslovanju: zaradi gospodarske krize, spremembe v industriji, izgube večje stranke ... Kot posledica dogodkov, pride do učinka snežne kepe in je skoraj nemogoče uspešno prebroditi krizo.

Izogibajte se reduktivnega zadolževanja

Absolutno kritično je, da se izogibate reduktivnega dolga, v kolikor ciljate na dolgoročni uspeh. Če se kot podjetnik znajdete v situaciji, ko vaš dolg dela proti vam, se tega čim prej znebite. V kolikor pa bo zadolževanje namenjeno širitvi poslovanja in vas morebitni kratkoročni pretresi ne bodo ogrozili, v tem ne vidim nič napačnega.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja