Drugo mnenje: Poleti mirno na dopust

Članek slika

Kot kaže, je korekcije na trgih konec. Menite, da je smiselno rast zadnjih mesecev izkoristiti za umik na varno?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Tehnično sicer še nismo izven korekcije. Za to bi morali indeksi doseči nove rekorde. Smo pa že zelo blizu, saj se v času pisanja nahajamo le še dobre tri odstotke od novih rekordnih vrednosti. Če bomo te dočakali v naslednjih tednih, je bolj primerno vprašanje za čez nekaj mesecev. Nenazadnje je kratkoročno napovedovanje gibanja delniških tečajev hudo špekuliranje in ni primerno podajati kratkoročne napovedi.

Drži, da imamo za sabo dober mesec, ki je poleg dobrih donosov postregel tudi s številnimi nevarnostmi. Skladno z napovedmi (in upanji) prejšnjega meseca so ameriške delnice res postregle z dobrimi rezultati. Tudi nove trumpizme (carine) je trg prežvečil in izpljunil. Le italijanske težave so pljusknile čez Atlantik in malo pokvarile idilo, še posebej na finančnem sektorju. Lahko bi tudi rekli, da trenutni gospodarski kazalci še podpirajo prihodnjo rast delniških trgov. A moramo v zakup vzeti tudi druge dejavnike, četudi niso tako tesno povezani s finančnimi trgi. Izpostaviti velja koledarske anomalije, ki pravijo, da so poletni meseci za trge slabi. Gledano zgodovinsko, bi temu pregovoru lahko brez premisleka pritrdili. Gledano v obdobju zadnjih 5 let pa bi z upoštevanjem te strategije lahko naredili le škodo. Da ne bo pomote, makroekonomski podatki so še vedno dobri in ne pričakujemo kakšnega sesutja ali recesije! Je pa poletje krasno obdobje za korekcije. Ne vemo, če bo, le verjetnost je nekoliko večja, kot sicer. Poleg tega bomo vsi po malem na dopustih, tako stranke, kot svetovalci in upravljavci, in bo reakcijski čas posledično daljši. Prav tako se v poletnih mesecih na pomembnejših svetovnih borzah zniža promet in so lahko premiki navzdol posledično še večji. Novice, ki sicer ne bi pomembneje vplivale na tečaje, lahko v poletnih mesecih povzroči opazne premike.

Naivni bi bili, če bi mislili, da se nahajamo v podobnem investicijskem okolju kot lani. Ne smemo spregledati niti dejstva, da se bližamo koncu največjega monetarnega poskusa vseh časov. Prehajamo v obdobje, v katerem bodo analitiki tehtali o pomembnosti trenutnih ekonomskih temeljev nasproti prihodnjim pričakovanjem. Tehtnica se bo vse bolj nagibala k slednjim, kar bi na kapitalske trge v tem trenutku predstavljalo le dodaten pritisk.

Zato, v kolikor ste s trenutnim stanjem zadovoljni, morda ne bi bilo napačno, če bi se čez poletne mesece delno umaknili iz delniških naložb. Osebno rajši zamudim nekaj odstotkov rasti, kot pa tvegam deset odstotni padec vrednosti naložb. V vsakem primeru pa se najprej posvetujte s svojim finančnim svetovalcem, saj le on pozna vaš profil vlagatelja in vaše cilje.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja