Prosto potapljanje

Članek slika

Dober inštruktor te pripravi na realnost, brez ovinkarjenja in olepševanja. Tudi v financah je podobno. Pravzaprav je podobno skorajda v vseh dejavnostih, ki jih počnemo v življenju.

Umirjeno zajameš globok vdih, izenačiš pritisk in se z glavo navzdol spustiš v modro globino. Pritisk v ušesih začne naraščati, zato ga ponovno izenačiš, masko ti pritisne ob obraz, temperatura vode se spremeni, globina potopa se začne povečevati. Med potjo navzdol je ključno to, da si čim bolj miren in sproščen, da izenačuješ pritisk v ušesih in maski ter se opazuješ. Po tridesetih sekundah se pojavi prvo nelagodje, saj se je v telesu povečala količina ogljikovega dioksida. Pojavi se potreba po vdihu. Vstaviš padanje proti dnu, se obrneš in začneš plavati navzgor. Ves čas si miren in sproščen. Nelagodje je sicer iz sekunde v sekundo večje, ampak ostaneš miren. V zadnji četrtini poti se ti pridruži sopotapljač, ki skrbi za tvojo varnost v primeru izgube zavesti. Še nekaj sekund in ponovno si na površini. Sledi nekaj globokih vdihov in izdihov, ter opazovanje ali je vse vredu. Petnajst sekund po prihodu na površino je potop zaključen. Vse je bilo v redu in počasi lahko začneš s pripravo na naslednji potop. Cikel se ponovi.

Na tem mestu se verjetno sprašujete kakšna je povezava med prostim potapljanjem in financami. Odgovor je kratek, povezava je ogromna. Pri potapljanju moraš imeti primerno opremo, dobrega inštruktorja in znanje. Brez pravilne psihološke priprave in odziva na določene vnaprej znane dogodke pa vse našteto ne bi imelo veliko smisla. Vse se začne pri inštruktorju, ki ti razloži kakšno opremo potrebuješ in te nauči potrebnih tehnik. Toda največja dodana vrednost inštruktorja je v tem, da ti pokaže kaj vse se lahko zgodi in kaj je potrebno takrat narediti. Pripravi te na ekstremne situacije, kot so reševanje iz vode, izguba zavesti, pojav panike, itd. Pokaže ti zaplet in rešitev. Pove ti, da je potrebno ostati miren in da se vsako situacijo da rešiti. Dober inštruktor te pripravi na realnost, brez ovinkarjenja in olepševanja. Njegovo naloga je reševanje življenj in ne besedičenje o lepotah potopov. 

Tudi v financah je podobno. Pravzaprav je podobno skorajda v vseh dejavnostih, ki jih počnemo v življenju. Če izberete pravega finančnega svetovalca, vam bo ta dal orodja, znanje in čustveno oz. psihološko podporo takrat, ko bo šlo najslabše. Potapljaški inštruktor dobesedno rešuje življenja, a vendar vam tudi dober finančni svetovalec lahko reši življenje. Dober finančni svetovalec bo z vami takrat, ko so borzni trgi rdeči, ko v portfeljih opazujete izgube in razmišljate da bi vse skupaj prodali. Z vami bo takrat, ko boste v dnevnih časopisih videli velike naslove o borznih zlomih. V resnici ga potrebujete samo takrat, saj je ravno takrat najlažje narediti veliko napako. In velike napake so tiste, ki potopijo vaš portfelj in uničijo zaupanje v finančni svet ter poskrbijo, da boste težko postali dober investitor. Pravi svetovalec vam vseh napak ne more preprečiti, lahko pa zmanjša njihovo pogostost in vpliv na portfelj. Pravi svetovalec vam bo pomagal določena tveganja znižati ali celo izničiti. Pomagal vam bo mirneje spati. Pomagal vam bo, da boste čas posvetili tistim segmentom življenja, ki so za vas pomembnejši.

Ali lahko vse to dosežete brez svetovalca? Da, lahko, če si to resnično želite. Pot ne bo lahka, ampak se da. Ravno tako kot se da naučiti prosto potapljati iz Youtube posnetkov. Ampak, ali bi stavili svoje življenje na Youtube posnetke?

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja