Kriptomilijonarji pred istim izzivom kot vrhunski športniki

Članek slika

Visoki zaslužki v kratkem času prinašajo potrebo po dolgoročnem finančnem planiranju.

Hiter zaslužek je vedno dober, še posebej če gre za zajetne vsote denarja, s katerimi si lahko zagotovimo lepo življenje in upokojitev. Pa vednar ravno hiter zaslužek zbudi lažen občutek varnosti, ki nas zavede. 

Ali znate ohraniti bogastvo?

Denar je smešna stvar. V določenem trenutku ga imaš lahko toliko, da ga ni mogoče zapraviti, v drugem trenutku pa ga nimaš niti toliko, da bi si kupil sendvič. Obstajajo seznami največjih zaslužkarjev in svetovnih bogatašev, obstajajo pa tudi seznami znanih osebnosti, športnikov in podjetnikov, ki so praktično čez noč ostali brez vsega.

Ni važno v kakšnem času ustvarite bogastvo, važno je ali ga znate ohraniti. Želje po dobrinah so vedno večje, saj nam le te zadovoljijo trenutne potrebe. Te pa nam v večini predstavljajo dodatni strošek in nam na dolgi rok ne prinašajo nobenih prilivov.

Ste vedeli, da so ravno hitri zaslužkarji tisti, ki najpogosteje bankrotirajo? S tem pojavom se spopadajo tako razni dobitniki pri igrah na srečo in nenazadnje tudi vrhunski športniki, ki so že od malih nog delali na svoji karieri in zato tudi bili primerno nagrajeni. V naslednjih primerih bom poskusil prikazati, zakaj velja rek "Upravljanje z denarjem kot profesionalni športnik" bolj za prekletstvo kot pa nasvet.

- V ameriški nogometni ligi NFL traja kariera povprečnega nogometaša zgolj tri leta in pol. Posledično 80 odstotkov profesionalnih igralcev ameriškega nogometa bankrotira v treh letih po koncu svoje aktivne kariere.

- Šestdeset odstotkov igralcev lige NBA razglasi osebni stečaj v petih letih po koncu kariere.

- Po podatkih angleške Premier lige traja povprečna kariera nogometaša osem let, igralci se upokojijo pri povprečni starosti 35 let. Trije od petih igralcev Premier lige razglasijo osebni bankrot po koncu poklicne kariere.

Dejstvo je, da vsi ti ljudje v kratkem času zaslužijo več denarja od povprečnega človeka. Pa vendar imajo višjo verjetnost, da bodo ostali brez vsega oz. da po koncu aktivne dobe ne bodo imeli dovolj sredstev, da bi se še naprej preživljali.  Zato je tudi ključno, da bogastvo ohranimo, da bi se lahko preživljali tudi nadaljnja leta oz. desetletja. 

Še en problem, katerega izpostavljajo raziskave, je starost teh ljudi. Največkrat gre za mlajšo populacijo, ki vrhunec na področju financ dosežejo še pred 30. letom. In če zopet naredimo primerjavo z vrhunskimi športniki, kar dve tretjini le teh do 30. leta na stran ne da niti evra za lastno starost. 

Čas ni na vaši strani

Če lahko za povprečnega človeka trdimo, da je čas na vaši strani, velja za hitre zaslužkarje ravno obratno. Še vedno je vaša prihodnost odvisna le od vas samih. Boste to prepustili naključju in tvegali, da boste nekoč postali breme vašim najbližjim? Zaradi kratke dobe ustvarjanja, sicer visokih, prihodkov in daljšega časovnega obdobja koriščenja teh sredstev, je ključnega pomena zagotoviti ustrezno razmerje med tveganjem ter donosnostjo naložb in ohranjanje ustvarjenega premoženja.

S svojimi vprašanji se lahko obrnete na strokovnjake Vzajemcev. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja