Drugo mnenje: Kako kupiti čoln in ne potopiti svojih financ

Članek slika

Del privarčevanih sredstev bom namenil za nakup čolna. Na kaj naj bom pozoren? Se mi bolje splača kupiti ali najeti?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Vas mika, da bi sami uživali sredi morja, več kilometrov oddaljeni od kakršnihkoli znakov civilizacije? Si ogledujete plovilo, da bi tokratno poletje uživali na morju? Če ste odgovorili z DA, ste v dobri družbi, saj rekreacijsko lastništvo čolnov vztrajno narašča vse od zadnje finančne krize.

Kot kaže, ne rabiti biti bogati, da bi imeli v lasti čoln. Glede na statistiko v ZDA, 72 odstotkov ameriških gospodinjstev, ki ima v lasti plovilo, ima skupne letne prihodke pod 100 tisočaki, kar za ZDA ni veliko. Vendar morate še vedno začrtati smiselno pot za vaše finance - z izbiro plovila, katerega si lahko privoščite, tako nakup kot tudi vzdrževanje.

Zelo pomembno je, da se že kot mladi naučite pomena varčevanja in akumuliranja bogastva. Rek "čas je denar" še kako drži in prej ko boste začeli varčevati, bolje bo za vas in vašo prihodnost. S časom boste dosegli osnovno varnost: hrana, prebivališče, obleke, prevoz ... Privarčujte še nekoliko več in boste lahko svojim potomcem omogočil dobro izobrazbo in dober dopust. Če privarčujete še več, potem na vrsto pridejo nova vprašanja, povezana s potovanji, hobiji, nakupi umetnin in podobno. Finančni vidik našega življenja, čeprav ni edini, je zelo pomemben. Ne, denar ni izvor vsega zla, kot vam bodo nekateri rekli. Denar je le orodje, menjalno sredstvo in vam omogoči svobodo izbire, katere brez tega mogoče ne bi imeli.

Kar nas pripelje nazaj do čolna: predpostavimo, da ste se odločili za nakup čolna. Ste upoštevali vse stroške? Namreč nakupna cena je enkratni strošek in se pogosto izkaže, da je na dolgi rok ta strošek še najnižji. Kje se bo čoln nahajal - v marini, morda na prikolici? Morda imate svoj privez, a tudi ta ni zastonj. Vzdrževanje in popravila niso poceni, še posebej če boste čoln uporabljali v slani vodi. Gorivo in zavarovanje predstavljata tudi kar visok strošek. Visok strošek, ob večkratni uporabi, predstavljata tudi hrana in vse pivo, ki ga boste na morju popili.

Ste preračunali vse stroške, tako enkratne, kot tudi tiste, ki vas bodo neprestano spremljali? Če sedaj menite, da vam bo lastništvo močno naluknjalo proračun, ni skrbi. Obstaja veliko možnosti, pri katerih boste še vedno uživali na morju, brez da bi rabili kupiti čoln. V kolikor pa ste preračunali, da se vam nakup še vedno splača, čestitam, in vam želim veliko sreče pri izbiri vašega sanjskega čolna. Pred izbiro, v kolikor niste izkušeni na tem področju, vam priporočam, da si zastavite naslednja vprašanja: Kako boste uporabljali čoln? Koliko ljudi naenkrat boste prevažali? Kako velik čoln bo zadovoljil vaše potrebe? Bi kupili novega ali rabljenega? S temi vprašanji boste lahko naredili ožji izbor in se lažje osredotočili na plovilo, ki bo zadovoljilo vaše potrebe. V vsakem primeru pa se pred končnim nakupom posvetujte s strokovnjakom.

In ne pozabite, če boste celo življenje le kopičili denar in zanemarjali sprotne potrebe, boste to v prihodnje verjetno obžalovali. Včasih je poraba najbolj smotrna investicija. Kot pravi moj sodelavec, denar prestavlja kup stvari brez vrednosti. A predstavlja tudi nekaj dragocenega; in to sta neodvisnost in svoboda izbire. In v kolikor ste privarčevali dovolj, da vas ne skrbi za prihodnost in imate možnost izbire, to izkoristite.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja