Ne postanite suženj denarja

Članek slika

Finančna neodvisnost v današnjem svetu ni več izbira, ampak nuja. Z obvladovanjem vaših financ prevzamete nadzor nad svojim življenjem, nadzor nad svojo kariero in nenazadnje nad vašim blagostanjem.

Kako dobro boste krmarili po poti vaših finančnih uspehov, pa je odvisno samo od vas in od odločitev, ki jih boste sprejeli. Čas mineva prehitro in kmalu se zavemo, da smo za glavne življenjske odločitve prepozni. Ko govorimo o denarju, ta kmalu, pride še prej!

Varčevanje za pokojnino ni tabu!

Splošno znano je, da ljudje neradi razmišljamo o tretjem obdobju svojega življenja; to je še daleč, ne bom se ukvarjal s tem, saj imam še dovolj časa. In ravno tukaj je zanka. Čas je pri dolgoročnem varčevanju vaš najboljši prijatelj. Če začnete v svojih dvajsetih letih, lahko z minimalnimi mesečnimi vložki ustvarite lepo premoženje. Če začnete kasneje, se ta višina naglo veča. Na primer, če z varčevanjem za pokojnino počakate do 50. leta, bi morali odtegniti najmanj 25 odstotkov vaše letne plače. Ja, sliši se veliko…in prav je tako! Poglejte svojega soseda. Star je 50 let in ni razmišljal o pokojnini. Država mu bo namenila 500 eur pokojnine, za ostalo bo prepuščen sam sebi. Kako naj v 15 letih privarčuje dovolj denarja, da bo lahko živel normalno? Žal ne bo šlo. Delodajalec mu v ta namen ne bo dvignil plače, življenjski stroški pa se mu tudi čez noč ne bodo tako drastično znižali, da bo lahko za varčevanje namenil 25% svojih prihodkov. Zavedajte se, da se življenjska doba daljša in namesto uživanja v starih letih, boste do smrti životarili.

Ne samo varčevati. Investirati!

Pomembno je, da svoj denar kar najbolje izkoristite in to pomeni, da morate denar investirati. Vaša prva misel je lahko, da ne želite tvegati. Ja, korekcije in padci so vsekakor resničnost. Toda če ste preveč previdni, ste še v slabšem položaju. Idealno je, da imate raznolik portfelj, ki je razpršen glede na količino tveganja, ki ste jo pripravljeni sprejeti. To pomeni, da imate del svojega denarja naloženega na delniške trge, ki vam bodo v času bikovskega trenda nosile lepo rast, ostali del pa razpršite med obveznice in alternativne naložbe. Tako se tveganje zmanjša in tudi v času korekcij vaš portfelj ne doživi večje izgube. Najpomembneje pri tej točki je, da imate osebo, ki je kvalificirana za to, ima dovolj znanja in časa, da vam to upravlja. Torej poiščite pomoč!

Izberite si osebnega finančnega svetovalca!

Čustva so namreč ključni element pri napačnem ravnanju s svojim premoženjem

Ko gre za vlaganje in upravljanje vašega denarja, najverjetneje nimate dosti časa, niti dosti znanja. Tudi če ste z varčevanjem šele začeli - in še posebej, ko vaša sredstva rastejo – je nujno potrebno, da delate z osebo, ki je kvalificirana za opravljanje tega posla. Osebni finančni svetovalec je kot nekakšen osebni trener, nekdo, ki vas bo vodil in vas brzdal, takrat ko bo to potrebno. Čustva so namreč ključni element pri napačnem ravnanju s svojim premoženjem. Ne govorimo zastonj o »črednem nagonu«. Oseba, ki v vaš denar ni čustveno vpletena, se bo na krizne trenutke odzvala z glavo in vam tako prihranila marsikatero neprespano noč. V evforičnih momentih, pa se bo znala pravočasno umakniti in vam tako pridelati lep donos.

Svetovalec je tam zato, da vam da vpogled v širšo sliko, se osredotoči na vaše kratkoročne in dolgoročne cilje, ter vas pelje skozi vse odločilne trenutke, da pridete na cilj finančne svobode. Najpomembneje je, da izberete osebo, ki ima na voljo več različnih rešitev, torej ni odvisna od enega ponudnika. Zelo pomembno je tudi to, da tej osebi zaupate in da z njo zgradite dolgoročen odnos. Ne smete pa pozabiti na stroške, ki vam jih zaračuna. Dobra stvar nikoli ni zastonj; klub temu, pa bodite pozorni, da za storitev ne boste plačali preveč.

Izdelajte si finančni načrt!

Torej, svetovalca že imate. Sedaj je ključnega pomena, da z njegovo pomočjo pripravita vaš osebni finančni načrt. Raziskave so pokazale, da so ljudje s pisnim finančnim načrtom znatno bolj samozavestni, kot ljudje brez njega. Osebni finančni načrt presega varčevanje in vlaganje! Pomaga vam, da si v celoti pogledate vse med seboj povezane dele svojega finančnega stanja. Z dobrim finančnim načrtom dobite pregled nad vašimi prihodki, odhodki, naložbami, pričakovano pokojnino, zavarovalnim kritjem, davčno napoved, željo oziroma potrebo po lastništvu nepremičnine in, kar je najpomembneje, pokaže vam vašo trenutno finančno stanje. Največja vrednost načrta pa je v tem, da vsebuje smernice in rešitve za dosego vaših ciljev, ter optimizacijo za izboljšanje trenutnega stanja vaših osebnih financ. Vse kar vam ostane, je da tej poti sledite, ter v primeru različnih življenjskih situacij svoj načrt spreminjate in prilagajate.

Odločite se za uspeh!

Finančna neodvisnost ne pomeni samo to, da imate dovolj denarja. Pomeni več. Pomeni to, da ste samozavestni, da ste sposobni sprejemati prave odločitve in da ste usmerjeni k temu, kar si želite. S postavitvijo visokih ciljev, se realizirajo velike zgodbe. In večja, kot je vaša želja po uspehu, večja je možnost, da se ta uresniči. Resnica je, da moramo vsi imeti nadzor nad našim finančnim stanjem. S tem bomo lahko učinkovitejši, ne samo za nas, ampak tudi za generacije, ki prihajajo za nami. Lahkomiselno ali malomarno ravnanje s svojim denarjem namreč vodi v finančni stres, ki postaja eden izmed ključnih oblik stresa. Z zgoraj naštetimi nasveti se temu lahko ognete in poskrbite, da ne boste suženj denarja, ampak bo denar delal za vas.

Zato vas na tem mestu še enkrat pozivamo, da izkoristite trenutno akcijo, ki smo jo zaradi dogajanja na trgih podaljšali do konca januarja. Ker so redna spremljava portfelja, pravočasne informacije in prava usmeritev najboljša pot do uspeha mislimo, da je to nekaj, kar potrebuje vsak vlagatelj. Verjemite, s pravilno izbiro naložb znotraj portfelja lahko tudi v kriznih časih izkoristite trg in svoj portfelj dvignete v zelene številke! Strokovna ekipa Vzajemcev vam v tokratni akciji poda predlog za prilagoditev, s katerim si lahko pomagate pri dosegu ciljev in poskrbite, da bo vaše premoženje raslo tudi v takšnih okoljih, v kakršnem se nahajamo danes. In ne pozabite; oceno portfelja ter predlog za prilagoditev vam bo Naložbeni odbor Vzajemcev tokrat podal brezplačno.

Svoj portfelj nam lahko pošljete na naslov [email protected].

Pri tem vas naprošamo, da v mailu navedete:

  • Vase ime in priimek,
  • email in telefon za morebitna dodatna pojasnila,
  • sestavo portfelja po posameznih naložbah,
  • ročnost (obdobje vlaganja),
  • zastavljene naložbene cilje (končni znesek, višina morebitne rente,..itd).

Odgovor boste prejeli najkasneje v dveh delovnih dneh. Za posredovane podatke velja najvišja stopnja diskretnosti. *Akcija velja le za tiste bralce, ki znotraj VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. še nimajo svojega skrbnika.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

VZAJEMCI SKUPINA Kolektivna odsotnost 7.10.2022

04.10.2022

K. Kalaš