Vse, kar morate storiti v mladih letih, je ...

Članek slika

Mlajše generacije oz. tisti, ki ravno sedaj zaključujejo svoje šolanje ter postopno prehajajo med aktivno populacijo, se nahajajo na ključni točki svojega življenja.

Ljudje smo zanimiva bitja in se od drugih živali razlikujemo po naši sposobnosti dolgoročnega planiranja. A imajo mnogi med nami težave pri planiranju, saj smo zatopljeni v vsakdanje probleme. Težave imamo že s planiranjem dopusta pol leta vnaprej, kaj šele pri dolgoročnem planiranju upokojitve.

Če ste mlajši od 30. leta, ste verjetno prepričani, da upokojitve ne boste dočakali - ne zaradi česa hudega, temveč zaradi tega ker ta preprosto ne bo več obstajala. Prihodnosti ne znam napovedati, a če bi se spravil, bi bila moja napoved glede pokojninskega sistema verjetno podobna. Poleg tega bi lahko dodali še približno 4 desetletja napornega dela, negotovo prihodnost lastništva nepremičnine (katero so nam vsem že od otroštva, kot "obvezno opremo", v misli vsadili starši) ... kaj šele, če se dotaknemo otrok, katerih zaradi neprestanih stavk ne bi mogli niti peljati v vrtec ali jim zagotoviti ustrezne izobrazbe.

Če tako gledate na svet, ste se verjetno že sprijaznili s porazom in ne boste čisto nič ukrenili, da bi svet izboljšali.

Kaj pa, če bi se upokojili pri 50 letih?

Kontaktirajte strokovnjaka!

Pri 50 letih boste verjetno uživali v svoji službi. Ampak kaj bi storili, če bi imeli priložnost se upokojiti? Bi to izkoristili ali bi rekli: "Uživam tukaj"? Za večino ljudi je 30 let dela dovolj. Pri 50 letih bi glede na trenutne napovedi imeli pred sabo še več kot 30 let življenja. Glede na hitro rast življenjske dobe, bi tako morali računati vsaj na 40 let življenja, po bolj optimističnih napovedih pa boste dočakali tudi 100 let. To bi bilo celo več od vaše delovne dobe. Poleg potovanj, golfa in drugih hobijev, bi nedvomno imeli veliko časa tudi za ostale aktivnosti. Ampak koliko bi vse to stalo? Če bi si radi preračunali, koliko sredstev bi za to potrebovali ali koliko časa boste lahko živeli od svojih prihrankov in še mnogo drugih stvari, lahko uporabite naše kalkulatorje na spletni strani Vzajemci.com.

Ste mislili na vse stvari? Kaj pa inflacija? Čez 30 let bo trenutnih 100 tisoč evrov vrednih manj. Kje boste živeli? Boste prodali vašo takratno nepremičnino in se preselili v manjše stanovanje nekje ob morju? Kaj pa vaši potomci? Jim boste kaj zapustili? Kaj pa zdravje? Razmere v svetu se hitro spreminjajo in boste mogoče v prihodnje potrebovali več denarja samo za zdravstvene storitve.

Planiranje upokojitve je veliko več kot samo določitev starosti in višine sredstev za izplačilo rente, saj je potrebno predvideti več faktorjev in možnih scenarijev. Poiščite si strokovnjaka.

Izkoristite prednost, ki jo imate pred ostalimi!

Verjetno mislite, da je trenutna generacija, ki se bo začela upokojevati, pred vami v prednosti, a se motite. Največjo prednost imate vi - in to je čas! Z manj napora si lahko zagotovite tisto, o čemer trenutne generacije samo sanjajo. Imeli boste dovolj sredstev, da se upokojite; obenem pa se ne boste ukvarjali s tem, če je vaša delovna doba dovolj visoka, kakšno višino pokojnine boste imeli in kdaj si jo boste izplačevali.

Ko boste tudi sami ugotovili, kakšno priložnost imate, ukrepajte! Prej se boste lotili, prej vam bo prišlo v navado in prej boste dosegli svoje cilje. Začnite varčevati z nižjimi zneski - 50, 100 evrov in glede na svoje finančno stanje to povečujte oz. nižajte. Že s tem boste naredili ogromno ter boste stopili na pot finančne neodvisnosti.

O pravilnih načinih periodičnega varčevanja bomo govorili na našem 5. Investicijskem zajtrku, ki bo potekal 20.03.2018 v poslovnih prostorih družbe Vzajemci SKUPINA.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja