Drugo mnenje: Povečajte verjetnost z mesečnim varčevanjem

Članek slika

Pozdravljeni. Zanima me vaše mnenje glede mojih skladov v katerih varčujem od leta 2011. Do sedaj se je z vztrajnostjo nabralo kar nekaj sredstev. S temi sredstvi bi v obdobju 10 let želel privarčevati okrog 100.000 evrov. Ker nisem pretirano nagnjen k tveganju me zanima ali sem na dobri poti.

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Na podlagi posredovanih podatkov o obstoječih naložbah, ugotavljamo, da ste v 5 letih privarčevali okrog 34.400 evrov. Portfelj ste sestavili iz 20 vzajemnih skladov 5-ih družb za upravljanje, med katerimi je 18 delniških, 1 mešani in 1 obvezniški vzajemni sklad. Z obstoječimi vzajemnimi skladi ste sestavili strukturo portfelja, ki vam glede razmerja med tveganjem in potencialnim donosom na dolgi rok vsekakor ponuja dobro izhodišče za nadpovprečne donose, a je stopnja tveganja vašega portfelja občutno previsoka.

Ker pravite, da niste nagnjeni k tveganju, bi vam predlagal, da nekoliko zmanjšate tveganje portfelja. To lahko storite znotraj obstoječih podskladov z odlogom plačila morebitnega davka na kapitalski dobiček in največkrat tudi brez dodatnih stroškov prehoda na način, da zmanjšate delež delniških in povečate delež obvezniških skladov. Razmerje med delniškimi in obvezniškimi naložbami v vašem primeru ne bi smelo presegati 70:30.

Poleg zmanjšanja izpostavljenosti delniškim naložbam, predlagam prevetritev portfelja z namenom doseči širšo geografsko razpršitev in zmanjšati podvajanje naložb. Kljub velikemu številu skladov ne dosegate optimalne razpršitve portfelja saj imate v portfelju precej skladov s podobno naložbeno politiko in imajo ti veliko istih naložb. S preoblikovanjem lahko povečate geografsko razpršitev, znižate podvajanje naložb in povečate samo transparentnost portfelja, saj lahko tem potrebam zadostite tudi z 7 ali manj skladi.

Pri varčevanju ste si v obdobju 10 let zastavili cilj privarčevati 100.000 evrov. V kolikor bi želeli iz sedanjih 34.400 evrov ustvariti 100.000 evrov, bi morala vaša sredstva 10 let rasti z 11,36% povprečno letno rastjo. Na podlagi izračunov ugotovimo, da je vaš cilj ob trenutni dinamiki dosegljiv, a je potrebna povprečna letna donosnost bistveno višja od dolgoročne povprečne letne donosnosti, ki jo prinašajo delniške naložbe, in znaša okrog 8,5% letno.

Da bi zvišali verjetnost dosege cilja, vam predlagamo dodatno mesečno varčevanje. V kolikor predpostavljamo, da bodo že vložena in dodatno vložena mesečna sredstva rasla s 7% povprečno letno rastjo, bi morali 10 let dodatno mesečno investirati 191 evrov, da bi iz 34.400 evrov v 10 letih privarčevali 100.000 evrov.

Pri mesečnem varčevanju se je najbolj priporočljivo osredotočiti na naložbe, ki so v tem trenutku poceni ter imajo veliko potenciala za rast. Na tak način izkoristimo metodo povprečnega stroška in tudi morebitni padci v začetni dobi varčevanja v tem primeru predstavljajo prednost za vlagatelja, saj za isti znesek dobi več enot posamezne naložbe. Z metodo povprečnega stroška lahko zaslužimo takrat, ko tečaji točk skladov na trgu padaj in rastejo.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja