Drugo mnenje: Oddaja napovedi kapitalskih dobičkov

Članek slika

Leta 2000 sem vložil v globalni sklad, katerega sem lani zaradi nakupa avtomobila prodal. Zanima me kakšne so moje obveznosti glede oddaje davka na kapitalski dobiček?"

Odgovarja Myhajlo Todurov

Leto 2017 je bilo za vlagatelje, ki varčujejo ali so varčevali v delniških vzajemnih skladih odlično, saj je večina skladov beležila pozitivne donose. Nekateri vlagatelji so se odločili za prodajo točk skladov, drugi so pustili tako kot je, spet tretji pa so se odločili za prehod v manj tvegane obvezniške in denarne sklade. S to potezo so izkoristili prednosti, ki jih prinašajo krovni skladi in zavarovali že ustvarjeno premoženje ter poskrbeli za odlog plačila davka na kapitalski dobiček.

Prodaja točk vzajemnega sklada, kupljenih pred letom 2003

V kolikor ste se v letu 2017 odločili iz takih in drugačnih razlogov za prodajo točk sklada boste morali najkasneje do konca februarja 2018 vložiti napoved za odmero davka od dobička iz kapitala ne glede na to, ali ste s prodajo ustvarili dobiček ali izgubo.

Zakon določa, da se osnovo za davek od dobička iz kapitala izračuna kot razliko med prodajno in nakupno vrednostjo. Pri nakupu in prodaji se samodejno upošteva še strošek v višini enega odstotka tako na nakupno, kot prodajno transakcijo. Pri tem zakon omogoča, da lahko zavezanec, ki je s prodajo vrednostnega papirja ustvaril izgubo, za njeno višino zmanjša dobiček, ki ga je ustvaril pri prodaji drugega vrednostnega papirja. Davčna stopnja znaša 25% v prvih petih letih imetništva, 15% po petih letih, na vsakih nadaljnjih pet let imetništva pa se zniža za dodatnih pet odstotnih točk.

Ker z vaše strani nismo prejeli obračunov nakupa in prodaje točk vzajemnega sklada bomo v nadaljevanju za lažje razumevanje postopka obdavčitve prodaje točk sklada za točke kupljene pred letom 2003 uporabili določene predpostavke. Vzemimo, da ste leta 2000 vložili 3.000 evrov v globalni sklad. Sredstva so do leta 2015 zrasla na 4.500 evrov. Ta sredstva ste nato prenesli v obvezniški sklad. V začetku decembra 2017 ste ob prodaji vseh točk obvezniškeda sklada iztržili 5.000 evrov. Ker je od prvega nakupa globalnega sklada minilo več kot 15 let (od leta 2000 do leta 2017) boste v primeru ustvarjenega kapitalskega dobička plačali državi le 5% davek.

Obdavčitev prodanih točk sklada, kupljenih pred letom 2003

Sedaj se stvari nekoliko zapletejo. Za vlagatelje, ki so v lanskem letu (2017) prodali točke sklada, ki so jih pridobili pred letom 2003 velja posebna davčna obravnava, saj je s 1.1.2006 stopil v veljavo nov zakon o obdavčitvi kapitalskih dobičkov. Pred tem je veljalo, da v kolikor je bil vlagatelj lastnik točke vzajemnega sklada več kot 3 leta je bil oproščen plačila davka na ustvarjen kapitalski dobiček. Po spremembi zakonodaje pa stopnja obdavčitve znaša 25% in se vsakih 5 let imetništva zniža. Šele po 20 letih imetništva je vlagatelj oproščen plačila davka na ustvarjen kapitalski dobiček.

Torej, ker ste točke sklada kupil pred 1.1.2003, se vam kot nabavna vrednost točke upošteva, bodisi vrednost točke na dan nakupa, bodisi vrednost točke na dan 1.1.2006. Če je bila nakupna vrednost točke višja od vrednosti točke na dan 1.1.2006, se pri napovedi upošteva nakupna vrednost točke. Če je bila nakupna vrednost točke nižja od vrednosti točke na dan 1.1.2006, pa se pri napovedi upošteva vrednost točke na dan 1.1.2006. Nabavne vrednosti v tujih valutah se preračuna v evre po tečaju Banke Slovenije, ki je veljal na dan nakupa točk sklada.

Število prodajnih transkacij vpliva na način oddaje napovedi

Napoved je potrebno oddati bodisi v klasični obliki na predpisanem obrazcu ali v elektonski obliki preko sistema eDavki. V kolikor ste opravili do deset transakcij, lahko izbirate in napoved oddate v klasični obliki na predpisanem obrazcu ali v elektronski obliki. V kolikor ste opravili več kot deset transakcij, morate napoved vložiti v elektronski obliki preko sistema eDavki. V primeru, da ne razpolagate z računalniško opremo oziroma nimate dostopa do interneta, lahko elektronsko oddajo opravite tudi na davčnem uradu. Podrobnejši opis postopka oddaje napovedi za kapitalske dobičke je dostopen na spletni strani FURSa.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja