Drugo mnenje: Lahko Bitcoin izpodrine plačilne sisteme?

Članek slika

Prebral sem veliko člankov na temo kriptovalut in se omenja, da bi lahko te zamenjale standardne plačilne sisteme. Bi do tega lahko prišlo?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Na kratko, s plačilnimi karticami je možno izvesti 5.000 transakcij na sekundo. Z bitcoinom transakcija traja 10 minut. Torej, tudi če je realno, do tega ne bo prišlo v bližnji prihodnosti.

Pred digitalnimi valutami je še dolga razvojna pot, preden bodo lahko dosegle status plačilnega sredstva. Res je, da sta pritok kapitala - tako iz strani fizičnih, kot tudi institucionalnih investitorjev - in posledična nenormalna rast cen poskrbela za dvig pomembnosti tega naložbenega razreda, a je to bolj posledica rasti cen, saj je tehnologija še v začetni fazi razvoja.

A percepcija je točno to, kar pravi beseda - percepcija. In čeprav decentralizirana narava bitcoina prinaša določene prednosti, vključno z večjo stopnjo varnosti, je na drugi strani cel seznam pomanjkljivosti, ki zmagovalca bitke s centraliziranimi sistemi odločijo že vnaprej.

Že vnaprej odločena bitka

Čeprav mnogi vlagatelji na kriptovalute gledajo kot na vsakdanje valute, te ključne naloge valut - ohranjanja vrednosti - ne opravljajo najbolje. Velika večina vlagateljev kupi kriptovalute kot špekulativno naložbo, in posledično se tudi vrednost le te tako obnaša. Nihanja na tedenski ravni, v katerokoli smer, lahko dosežejo tudi 50 odstotkov.

Omrežje, ki ju imata Visa in Mastercard uporabljata, je zmožno procesirati več kot 5.000 transakcij na sekundo. Za primerjavo, za transakcijo z Bitcoinom je potrebnih 10 minut, z Ethereumom pa 15 sekund. Če nadaljujemo, z Viso in Mastercard je možno plačevati na več kot 44 milijonih lokacij po svetu in ta številka naj bi v naslednjih 5 letih eksponentno narasla zaradi sprememb v bančnem sistemu in vedno večje vključenosti mobilnih naprav.

Res je, da pospešeno narašča tudi število trgovcev, ki omogočajo plačevanje z Bitcoini - obstajajo tudi govorice, da bosta v prihodnje to omogočala tudi Amazon in eBay - a so ti še vedno tako redki, da konkurence na tem področju še ne obstaja. Dodatni stroški in časovne omejitve privlačnost digitalnih valut v primerjavi s standardiziranimi plačilnimi sredstvi znova postavljata na stran slednjih.

So pa tudi velike prednosti

Niso pa samo pomanjkljivosti, ko primerjamo digitalne valute s trenutno uveljavljenimi sistemi. Blockchain tehnologija zaradi svoje decentralizirane narave naredi možnost izkoriščanja sistema za lastne dobičke, zelo zapleteno. Torej, težko bi kakšna institucija služila z izkoriščanjem uporabnikov sistem. Prav tako je nižja verjetnost za napad ali manipulacijo, saj je v sistemu prisotnih veliko več udeležencev naenkrat, kot v centraliziranih.

Tako lahko z veliko verjetnostjo predvidevamo, da kriptovalute, kot take, ne bodo (še) zamenjale standardnih plačilnih sistemov. Če gremo še dlje, trenutne kriptovalute pravzaprav ne opravljajo niti osnovnih fukncij pravih valut. A moramo si priznati, da je tehnologija, na kateri slonijo, revolucionarna. Zato je bolj verjetno, da se bo tehnologija z razvojem vedno bolj uporabljala v trenutnih omrežjih. Tako, kot je internet izboljšal kvaliteto življenja v zadnjih letih prejšnjega tisočletja, tako lahko tudi ta tehnologija pomembno vpliva na celoten svet. Za kakršnakoli naložbena priporočila je še prezgodaj, a bodo z razvojem prišla tudi ta.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja