Drugo mnenje: Nekaj preprostih korakov za izboljšanje finančnega stanja

Članek slika

Veliko pišete o naložbah, priložnostih in zavarovanjih. Kako pa naj nek povprečen človek optimizira lastne finance?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Zmanjšanje porabe za nekaj odstotkov je enako, kot če bi imeli za nekaj odstotkov višje prihodke. Končni rezultat je celo boljši, saj vam ni treba plačati davka na dodaten zaslužek.

Nihče po navadi ne prizna, da svoj denar 'meče stran', kaj šele da bi vodili evidenco svoje porabe. Razlog je verjetno v tem, da ne prepoznamo nepotrebnih dejavnikov, ki vplivajo na naše finance. Prispeva pa očitno tudi to, da je pogovor o denarju še vedno v večini primerov tabu, ki se mu vsi izogibamo. Ampak dokler se ne soočimo s problemom, ne moremo pričakovati njegove rešitve.

Koliko denarja izgubite zaradi lastnih napak, pomanjkljivega planiranja porabe ali pa vašega življenjskega stila, ki je še vedno ostal v času, ko ste imeli več denarja? Koliko denarja vržete stran? Ne mislim dobesedno ampak z raznimi nepotrebnimi stroški, kot so zamudne obresti ali nakupi stvari, za katere še isti dan ugotovite, da so bili nepotrebni? Odgovor je: vedno več.

Vsi delamo iste napake - eni več, drugi manj - nihče pa ni izjema. Prvi korak k rešitvi se nahaja v identifikaciji dejavnikov, ki vplivajo na naše finance:

Dokler se ne soočimo s problemom, ne moremo pričakovati rešitve.

Plačilo kazni - Kolikokrat ste v zadnjem letu pozabili plačati račun in nato morali plačati zamudne obresti ali pa stroške ponovne priključitve? Če ste se tukaj prepoznali, morate nemudoma poskrbeti za svoje planiranje. V današnjih časih si lahko preprosto nastavite opomnike ali pa uredite avtomatsko plačilo iz vašega osebnega računa, in se tako izognite plačilu dodatnih, nepotrebnih stroškov.

Kar se tiče prometnih kazni, je vsakemu jasno, da bi ta denar raje porabili za kaj drugega. Plačilo kazni in raznih nepotrebnih stroškov lahko povzroči velik pritisk na vaše finance in lahko vpliva tudi na vašo kreditno oceno kar lahko v prihodnosti vpliva na višje stroške pri najemu kredita.

Dejstvo je, da sami sebi kopljemo luknjo iz katere je z vsakim dodatnim stroškom težje priti ven.

Nepremišljeni nakupi - Kolikokrat ste v zadnjem letu šli v trgovino po eno stvar, domov pa prinesli več drugih stvari, ki jih niste potrebovali ali uporabljali? Prodajalci v trgovinah vse bolj agresivno tržijo izdelke in če ste oseba, ki se pusti hitro prepričati v nakup, morate začeti načrtovati vaše nakupe.

Sestavite seznam, dobro premislite ali boste sploh uporabljali izdelek. To ne bo samo pozitivno vplivalo na vaš proračun, ampak tudi na vaše počutje ker vam na koncu meseca ne bo zmanjkalo sredstev za nakup stvari, ki jih potrebujete.

Zavarovanja - V današnjih časih imamo vsi več oblik zavarovanj. Večinoma so to zdravstvena, avtomobilska, življenjska, premoženjska ... itd. Ste se kdaj pozanimali, če bi lahko dobili isto ali celo več za nižjo ceno drugje?

Zveza potrošnikov Slovenije je že pred leti ugotovila, da lahko potrošnik samo pri avtomobilskem zavarovanju prihrani preko 200 evrov. Na zvezi so poleti 2013 opravili primerjavo cen obveznega avtomobilskega zavarovanju. Pri primerjavi ponudb je pomagal član ZPS, ki je z zamenjavo ponudnika obveznega avtomobilskega zavarovanja prihranil dobrih 20 odstotkov. Potrošnikom svetujejo, da preden avtomobilsko zavarovanje naslednjič poteče, zberejo nekaj različnih ponudb in se pozanimajo, ali lahko svoje vozilo kje zavarujejo ceneje.

Isto velja za druga zavarovanja. S premoženjskim si lahko nadomestimo škodo, ki nastane na našem premoženju in se tako rešimo večine finančnih težav, ki bi jih imeli v nasprotnem primeru. V trenutnih gospodarskih razmerah pa je zanimivo tudi zavarovanje za primer brezposelnosti. Zavarovanje za primer brezposelnosti nudi nadomestilo za primer brezposelnosti zavarovancu v primeru izgube redne zaposlitve za nedoločen čas, zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi delodajalca iz poslovnih razlogov, ter mu pomaga ohraniti dotedanji življenjski standard in tako blaži občasna nihanja na trgu delovne sile, s katerimi se lahko sooči posameznik. Izplačilo nadomestila za primer brezposelnosti s strani zavarovalnice ne vpliva na pravice oziroma izplačilo nadomestila, ki ga zavarovancu izplača Zavod za zaposlovanje.

Obstaja ogromno število raznih zavarovanj več ponudnikov in vedno se da najti opcijo, ki je za vas bolj ugodna.

Zaključek

Koncept je preprost - zmanjšanje porabe za samo nekaj odstotkov je v končnem rezultatu približno enako, kot če bi imeli za nekaj odstotkov višje prihodke. Pravzaprav je končni rezultat še boljši, saj vam ni treba plačati dodatnega davka na dodaten zaslužek, poleg tega pa posredno plačate manj davka ker zmanjšate svojo porabo. V kolikor letos še niste pregledali svojih odhodkov, sem prepričan, da lahko hitro najdete dodatna sredstva in si tako izboljšali svoje finance. Tako kot pri drugih osebnih 'projektih', tudi to s časom preide v navado. Izogibanje nepotrebnim stroškom potem postane ključno za vzdrževanje našega stila življenja.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja