Drugo mnenje: Skladi ali zavarovalniški produkti?

Članek slika

Zanima me 15 letno varčevanje z mesečnim vložkom 200 evrov. Kaj je trenutno najboljša opcija, skladi ali kateri od zavarovalniških produktov?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected] 

Vlagatelji so večkrat postavljeni pred dilemo ali v vzajemnih skladih dolgoročno varčevati neposredno ali posredno preko naložbeno zavarovalnih produktov, ki združujejo življenjsko zavarovanje in varčevanje, vezano na gibanje vrednosti enot premoženja izbranih vzajemnih skladov.

V zadnjih letih sta tuja konkurenca in višja finančna pismenost na področju osebnih zavarovanj naredila svoj prispevek, saj so stranke pri sklepanju novih zavarovanj bolj previdne in ponudbo preverijo na različnih mestih. Prav zato so riziko življenjska in nezgodna zavarovanja ponovno pridobila na dobrem glasu, medtem ko naložbena in mešana življenjska zavarovanja izgubljajo svojo privlačnost. 

Višina stroškov in fleksibilnost dajeta prednost vzajemnim skladom

Če delniški trgi zgodovinsko imajo okoli 9 odstotno letno donosnost, skladi pa okoli 3 odstotke stroškov, je jasno, da bo povprečna donosnost vlagatelja v tipičnem globalnem skladu v istem času sorazmerno nižja. A kaj, če ti na drugi strani nekdo zaračuna še sklenitvene, administrativne ter majhno, a dodatno letno upravljavsko provizijo od stanja sredstev, ki se nameni za varčevanje v vzajemnih skladih? Ob pregledu posamezne police si lahko vsak zase preračuna vpliv dodatnih stroškov. Ne pravim, da so naložbene police slabe, a pomembno vlogo pri sklenitvi katerega koli varčevalnega produkta, morajo igrati stroški! Pri klasičnih naložbeno zavarovalnih produktih se stroški gibljejo okoli 25 odstotkov od vplačane premije, medtem ko pri naložbeno zavarovalnih produktih z minimalno zavarovalno vsoto znašajo od 6 odstotkov dalje.

Pomembna prednost neposrednega investiranja v vzajemne sklade v primerjavi z naložbeno zavarovalnim produktom z nizko zavarovalno vsoto in stroški je vsekakor visoka likvidnost sredstev, ki se plemenitijo v vzajemnih skladih. Vlagatelj na zahtevo sredstva pridobi najkasneje v roku petih delovnih dni, med tem ko do sredstev vloženih preko naložbeno zavarovalnih produktov pridemo le pod določenimi pogoji. Sredstva so vlagatelju na voljo bodisi preko delnih izplačil bodisi v obliki predujma ob pogoju, da po dvigu sredstev ostane na naložbenem računu določena višina sredstev.

Davčna zakonodaja na strani naložbeno zavarovalnih produktov

Zelo pomemben dejavnik pri mesečnem varčevanju je tudi davčna zakonodaja, saj je z zakonom obdavčen vsak vložek v sklade po regresivni lestvici za dobo do 20 let in se vsakih 5 let zniža za 5%. Če vlagatelj vloži vsak mesec v sklad mora ob dvigu sredstev plačati davek na kapitalski dobiček glede na vsako vplačilo posebej. Zato trenutna zakonodaja daje prednost naložbeno zavarovalnim produktom, pri katerih kljub mesečnemu vplačevanju v skladu z Zakonom o davku od prometa zavarovalnih poslov se davka od prometa zavarovalnih poslov ne plačuje od premije življenjskih zavarovanj, pri katerih zavarovalno razmerje ni krajše od dobe 10 let.

Poleg te prednosti imajo zavarovanci pri nekaterih ponudnikih možnost prehajanja med skladi različnih družb za upravljanje večkrat letno brez dodatnih stroškov in provizij ter davčnega učinka dostopati do skladov najbolj priznanih svetovnih upravljavcev.

Končna odločitev odvisna od posameznika

Odločitev o izbiri neposrednega varčevanja v vzajemnih skladih ali naložbeno zavarovalnega produkta je v veliki meri odvisna od finančne situacije posameznega vlagatelja, ciljev ter želja in pričakovanj. V kolikor je vlagatelju zelo pomembna likvidnost sredstev in ne želi plačati višjih stroškov, potem je za vlagatelja pravilna izbira varčevanje v vzajemnih skladih. V kolikor pa želi izkoristiti pozitivno davčno obravnavo, potem so lahko v določenih primerih primerni tudi naložbeno zavarovalni produkti. A v nobenem primeru ne pozabite na stroške ter od posrednika zahtevajte njihovo celotno razkritje. 

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.
 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja