Drugo mnenje: Kako zavarovati ustvarjene donose?

Članek slika

Na trgih smo znova priča rekordom. Ali menite, da je v tem trenutku že smiselno zavarovati ustvarjene donose? Kako se je tega najbolje lotiti?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Če ste eden izmed tistih vlagateljev, ki so zaskrbljeni nad trenutnimi rekordi na borzah in iščete načine, kako zavarovati svoje ustvarjene donose, imate na voljo kar nekaj možnosti. Ali boste to dosegali z dodajanjem zlata, put opcij na indeks, dolgoročnih državnih obveznic ali pa se v celoti umaknili v denarne naložbe, končna odločitev je vaša in mora biti odvisna od vaših naložbenih ciljev. Nobeden od načinov ni popoln in vsak ima svoje zagovornike in nasprotnike.

Kot pravi Warren Buffett, vlagatelji bi morali biti pohlepni, ko so drugi prestašeni in prestrašeni, ko so drugi pohlepni. In lahko tudi rečemo, da stanje na trgih diši po pohlepu. Rast v zadnjih letih je borzne indekse na pomembnejših trgih popeljala na najvišje ravni v zgodovini. Ameriški indeks S&P 500, ki velja za enega ključnih, se nahaja na rekordih, ki so jih še lani le redki pričakovali. Kazalec CAPE oz. ciklično prilagojen kazalec P/E se nahaja na vrednosti 31, kar je precej nad zgodovinskim povprečjem, ki znaša 16.

Zadnja dva medvedja trga sta pomembnejše svetovne borzne trge znižala za 50 odstotkov, preden so trgi začeli znova rasti. Niti enega izmed teh trgov analitiki niso predvideli. In gledano iz tehničnega vidika, bi lahko rekli, da se rast, ki se je začela leta 2009, bliža koncu. Res je, da še nismo doživeli evforije, ki je značilna za konec bikovega trga. A tudi, če bi jo, bi jo udeleženci na trgu le težko opazili.

Vlagatelji, ki bodo prihodnje obdobje preživeli v denarnih naložbah, bodo tako zamudili prihodnjo rast ali padce. Obenem bodo morali plačati davek na dobiček, v kolikor so sredstva izplačali na svoj račun. Tukaj prav pridejo krovni skladi, ki jih poznamo v Sloveniji, saj le ti nudijo davčni ščit. Premike znotraj posameznih skladov pa domače družbe za upravljanje po navadi ne zaračunavajo. Držanje sredstev v denarju oz. denarnih ekvivalentih je najbolj varen način zavarovanja donosov, a tudi najmanj donosen.

Eden od načinov za ustvarjanje donosov tudi v negotovih časih, je dodajanje dolgoročnih državnih obveznic. Te namreč še vedno nudijo določeno donosnost, tveganje pa je razmeroma nizko. A glede na to, da je tudi razpršitev zelo nizka, je lahko tveganje za nekatere vlagatelje še vedno previsoko. Obenem velja posvariti, da naj tovrstne naložbe služijo le zavarovanju portfelja in ne špekulacijam z gibanjem cen.

Še eden od priljubljenih načinov je dodajanje zlata naložbenemu portfelju. Ta plemenita kovina, kljub svoji izredni nihajnosti, v očeh vlagateljev velja za varno zatočišče v negotovih časih. V kriznih časih bi morala cena zaradi višjega povpraševanja zrasti in tako nuditi zaščito. A tu velja še posebej izpostaviti dejstvo, da je zlato v zadnjih letih postalo orodje za špekulacije, ne zaščito portfelja. Tako je tudi tveganje pri takem zavarovanju še najvišje.

Še največ, kar lahko storite, je to da svoj naložbeni portfelj prilagodite skladno z vašimi varčevalnimi cilji in preostalo dobo. V kolikor je pred vami še manj kot 5 let do izpolnitve vaših ciljev, bi morali v delniških naložbah imeti le manjši delež celotnega portfelja. V kolikor pa ste še mladi in nameravate varčevati še 10 ali celo 20 in več let, vas morebitni nenadni padci na trgih ne bi smeli skrbeti. Še več, te bi morali izkoristiti za dodatne nakupe. Medvedji trendi del trgov in tem se ne boste nikoli mogli izogniti. Bolje se je osredotočiti na dobo varčevanja ter izogibati nepotrebnim stroškom.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja