Letos še niste prilagodili svojih naložb ... 

Članek slika

Ne glede na to, ali ste zagovornik strategije buy and hold ali pa radi aktivno prilagajte strukturo vašega naložbenega portfelja, morate paziti na to, da še vedno sledite začrtani naložbeni strategiji. 

Leto 2017 je na mednarodnih borzah prineslo različne donosnosti. Medtem ko so vlagatelji še v začetku leta govorili o novi krizi in dogajanje primerjali z letom 2008, so sedaj postali preveč optimistični in se poslužujejo t.i. lovljenja kratkoročni donosnosti. Dogajanje v letu 2017 je nedvomno poskrbelo za spremembo strukture vašega naložbenega portfelja. In v kolikor v zadnjem letu niste posvečali velike pozornosti sestavi vašega portfelja, je prilagoditev tega nujna!

Visoko tveganje lahko spremljajo tudi visoki padci

S pretečenim časom se vaše sprejemanje tveganje znižuje in zvišuje potreba po varovanju ustvarjenih donosov s prenosom sredstev v manj tvegane naložbe. V kolikor v zadnjem letu niste naredili analize obstoječih naložb in preverili skladnosti strateško alokacije vloženih sredstev z začrtano dolgoročno naložbeno strategijo, priporočamo, da to storite čimprej.

Portfelj je potrebno prilagoditi tudi v primeru spremenjenih finančnih okoliščin. Morda ste izgubili zaposlitev ali pa napredovali. Lahko pa, da so se samo spremenili cilji, za katere varčujete. Vse to zahteva prilagoditev razmerja med tveganjem ter pričakovanim donosom. 

V vsakem primeru pa je portfelj potrebno prilagoditi tudi po tako izjemnih obdobjih rasti. Namreč ob izkoriščenem potencialu rasti in nizki nihajnosti se verjetnost za nenadne večje padce po navadi poveča. 

Sledite trendom, a ne pozabite na tveganje

Iluzorno je pričakovati, da bo povprečen vlagatelj lahko ujel najvišje in najnižje vrednosti tečajev za izstop / vstop  iz sklada. Tega ne zmorejo niti borzniki, svetovalci ali bančniki. Vsaj ne redno. Mogoče pa je v določeni meri slediti finančnim trendom in na temelju (sicer mnogoštevilnih) podatkov in kazalcev strateško usmerjati svoj naložbeni portfelj. 

Vsi uporabniki naših spletnih strani izkoristite trenutno stanje na trgih za pregled vašega portfelja. Tega lahko zahtevate s klikom na gumb "Želim pregled portfelja" znotraj orodja Osebni portfelj.

V primeru vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja