Kakšen je postopek pri dedovanju točk vzajemnega sklada?

Članek slika

Naložba v vzajemnem skladu predstavlja premoženje pokojnika in mora biti predmet zapuščinske razprave ter posledično sklepa o dedovanju. Iz sklepa o dedovanju mora biti jasno razviden način razdelitve enot premoženja zapustnika med dediče.

Bodite pozorni, saj se prenos vrednostnih papirjev iz zapustnikovega računa na račun njegovega dediča (ali dedičev) ne izvede samodejno, temveč se izvrši šele na podlagi zahteve dediča.

Pred postopkom preknjižbe sredstev morajo dediči:

  • Družbi za upravljanje dostaviti pravnomočni sklep o dedovanju ali notarsko overjeno kopijo sklepa.
  • Skleniti pristopno izjavo Krovnega sklada za sklad, katerega enote premoženja so predmet dedovanja.

V kolikor dediči še nimajo sklenjene pristopne izjave, jo za dediča pri potrebni družbi za upravljanje uredimo Vzajemci. Predložiti je potrebno zgolj pravnomočni sklep o dedovanju, osebni dokument, kartico bančnega računa in davčno številko.

Odgovore na najpogostejša vprašanja glede dedovanja si lahko preberete v brezplačnem priročniku, katerega so pripravili na Informiran.si.

Družbe za upravljanje različno obračunavajo administrativni strošek preknjižbe enot. Ne glede na število podedovanih skladov ter njihovo vrednost, strošek na posameznega dediča znaša:

  • 15 evrov pri družbi Alta Skladi,
  • 12 evrov pri KD Skladi, Numerica Partnerji ter KBM Infond,
  • Triglav Skladi stroška preknjižbe enot premoženja ne obračunajo.

Pomembno je, da se kot dedič zavedate, da investicijske kupone, ki so predmet dedovanja, pridobite na dan pravnomočnosti sklepa o dedovanju in po vrednosti enote premoženja (VEP) sklada, ki velja na ta dan. To je torej osnova, ki predstavlja nakupni datum in nakupno ceno investicijskega kupona. Vrednost enote premoženja vzajemnega sklada (in s tem investicijskih kuponov, ki jih dedič podeduje) v trenutku pravnomočnosti sklepa o dedovanju torej ni enaka vrednosti kuponov v času, ko jih je pridobil zapustnik računa. Odvisna je namreč od uspešnosti investicijske politike vzajemnega sklada in s tem povezanih donosov.

Posebnosti:

  • Prenos dedovanih sredstev se mora glasiti najmanj na eno enoto premoženja podsklada, sicer le-ta ni mogoč.
  • Dediči postanejo imetniki investicijskih kuponov na dan pravnomočnosti sklepa o dedovanju, ne glede na čas zapustnikove smrti, tudi če je le-ta umrl že pred več leti.
  • V kolikor se po prejemu zahtevka za preknjižbo sredstev izkaže, da zapustnik v skladih nima več sredstev, družba za upravljanje o tem obvesti dediča.
  • Če je sredstev več, kot jih določa sklep o dedovanju, družba za upravljanje o tem obvesti sodišče, na dediče pa prenese sredstva, ki so predmet sklepa o dedovanju.
  • Že obstoječe pooblastilo vlagatelja v primeru njegove smrti preneha veljati, zato pooblaščenec ne more dedovati enot premoženja vlagatelja, v kolikor ni iz sklepa o dedovanju razvidno, da je le-ta tudi dedič.

V kolikor pri preknjižbi sredstev potrebujete pomoč ali dodatne informacije, pišite na [email protected] ali nas pokličite na 080 35 08, saj sodelujemo z večino družb za upravljanje v Sloveniji.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja