Drugo mnenje: Investiranje v kriptovalute

Članek slika

Pozdravljeni, zanima me kaj menite glede investiranja v kriptovalute?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected].

Ni ravno skrivnost, da sem velik nasprotnik investiranja v kriptovalute, na drugi strani pa velik zagovornik tehnologije, ki je v ozadju, kateri napovedujem zelo lepo prihodnost.

Na spletu najdemo ogromno število člankov, analiz in blogov na temo kriptovalut, rudarjenja in vsega ostalega, povezanega s tehnologijo. Skoraj vsak od nas tudi že pozna nekoga, ki se s tem ukvarja in skoraj vsak od nas je že razmišljal o tem, da bi se temu trendu pridružil. Glede na prebrano, lahko sklepamo, da imajo kriptovalute veliko potenciala. Ampak glavno vprašanje bi moralo biti, če lahko le te normalno obstajajo ali pa celo nadomestijo standardne valute? Ali pa bodo šle po poti številnih drugih idej in bodo čez nekaj let pozabljene?

Predvideti prihodnost kriptovalut ne zna nihče. A preden se odločite za nakup, morate upoštevati več ključnih podatkov.

Izreden potencial prinaša izredno tveganje

Pri kriptovalutah gre za revolucionarno tehnologijo, kateri številni strokovnjaki napovedujejo svetlo prihodnost. Od komponent za podpisovanje pogodb na daljavo do revolucij na področju finančnega poslovanja, eno je skupno, tehnologija bo ostala pomemben člen pri razvoju družbe.

Kriptovalute so digitalne valute, ki so večinoma decentralizirane, niso regulirane in niso nadzorovane iz strani državnih regulatorjev. Na nek način delujejo isto kot standardne valute, saj lahko te zamenjate za evre, dolarje ali katerokoli drugo valuto. Največja razlika med digitalnimi in tradicionalnimi valutami je v tem, da digitalna ne obstaja v fizični obliki in v večji meri še niso sprejete kot plačilno sredstvo. To pomeni, da je lahko uporaba digitalnih valut za nakup vsakdanjih dobrin težavna, saj ste omejeni le na tiste prodajalce, ki te valute sprejemajo.

Čeprav mnogi vlagatelji na kriptovalute gledajo kot na vsakdanje valute, te ključne naloge valut - ohranjanja vrednosti - ne opravljajo najbolje. Velika večina vlagateljev kupi kriptovalute kot špekulativno naložbo, in posledično se tudi vrednost le te tako obnaša. Nihanja na tedenski ravni, v katerokoli smer, lahko dosežejo tudi 50 odstotkov.

Pasti, v katere se lahko ujamete

Obstaja več načinov shranjevanja vaših digitalnih kovancev. Eden izmed najbolj pogostih pa je hramba v eni izmed mnogih digitalnih denarnic. Obstaja veliko primerov kraj sredstev iz teh digitalnih denarnic. Iskanje storilcev pa je zaradi narave teh valut praktično nemogoče. Eden od takih primerov je leta 2016 celo povzročil večjo korekcijo na trgu. Tovrstne dogodke je skoraj nemogoče predvideti, kar predstavlja dodatno tveganje.

Tveganje predstavlja tudi dejstvo, da pravzaprav nihče na svetu ne zna povedati, katera je prava vrednost posamezne kriptovalute. Trenutne cene so podprte s priljubljenostjo med vlagatelji, ne fundamenti. Dober primer je sklad Bitcoin Investment Trust, ki je letos od aprila do konca septembra zrasel za več kot 500 odstotkov. A ta sklad ima tudi past, ki je posledica povpraševanja - pokritost sklada z Bitcoini je približno 50 - odstotna. To pomeni, da vlagatelji za vsakih 500 dolarjev v Bitcoinih plačajo približno 1.000 dolarjev.

Zaključek

Investiranje v kriptovalute je lahko nadpovprečno donosno, a ni primerno za jedro portfelja. V kolikor ste se odločili, da boste v ta segment investirali, temu namenite le tisti del portfelja, katerega imate za špekulativne naložbe. Kar pomeni, ne več kot 10 odstotkov celote.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja