Drugo mnenje: Kako razpršiti portfelj?

Članek slika

Za dobo 10 let nameravam investirati večjo vsoto denarja, investicij pa se bom lotil samostojno. Še vedno me pa zanima vaš nasvet, na kaj naj bom pozoren, in na kaj bi mi priporočili, da se naj osredotočim.

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Kot je nekoč dejal legendarni Warren Buffett, slediti morate dvema praviloma: 1. Nikoli ne izgubite denarja in 2. Ne pozabite prvega pravila. Čeprav se sliši smešno, je to najboljši možni investicijski nasvet, ki ga lahko dobite. K temu bi lahko dodali še en stereotip – da ne investirajte v naložbe, katerih ne razumete. V zadnjih časih veliko preveč ljudi želi investirati v različne naložbe, za katere so slišali od znancev. Po navadi so takšne naložbe kompleksne, drage in tvegane, a to številni posamezniki ugotovijo šele takrat, ko gre kaj narobe.

»Če se nekaj sliši predobro, da bi bilo res …«

Morda bi bilo najbolj smiselno, da se dotaknemo osnovnih naložbenih tipov. Obveznice so precej enostavne za razumevanje, delnice tudi. Kaj pa vzajemni skladi? Sestavo portfelja naložb posameznega sklada narekuje dokument, ki se mu reče prospekt sklada. Če le-tega ne preberete, kako ste lahko prepričani, da je izbrani sklad tisto, kar potrebujete?

Še en dober primer nasveta lahko najdemo v nam vsem znanem reku: "Če se nekaj sliši predobro, da bi bilo res, potem v večini primerov ni res." Povedano z drugimi besedami: naj vaše upanje ne zamegli razuma ter opravite svojo domačo nalogo.

In nazadnje: upajte si realizirati izgubo. Prodaja naložbe, ki prinaša izgubo, za posameznika v večji meri predstavlja predvsem emocionalni in ne le finančni poraz. Enkrat, ko prodaš pod ceno, ki si jo plačal, upanja, da bo naložba zrasla, ni več, izguba pa postane realna. Čustvena navezanost na delnico ali sklade je nič drugega kot človeški ego in potreba po »imeti vedno prav.«

Poskusite predvideti tveganje ter pričakovane donose

Sedaj pa se lahko nasvetu posvetimo nekoliko bolj resno. Zapomnite si, da je stopnja tveganja, ki jo s posamezno naložbo sprejmete, prav toliko pomembna kot donos, ki ga ustvarite. V prvi vrsti se morate izogibati naložbam, ki na dolgi rok ne upravičijo stopnje tveganja.

Spodnji donosi so preračunani na podlagi gibanja ameriških vrednostnih papirjev v 30-letnem obdobju od začetka leta 1984 do konca leta 2013.

Ameriški indeks S&P 500 je v tem obdobju imel povprečno letno donosnost 11,1 odstotka, standardni odklon pa 15,5 odstotkov. Standardni odklon je statistično merilo nihajnosti oz. tveganja; višja številka pomeni višje tveganje. Obvezniški indeks Barclays US Aggregate Bond je v istem obdobju imel povprečno letno donosnost 7,7 odstotka, standardni odklon pa 2,9 odstotka. Vlagatelji so posledično z delnicami sprejeli višjo stopnjo tveganja, na drugi strani pa bili nagrajeni z višjimi donosi.

Gremo še malce bolj v detajle, saj boste morda iskali podcenjene delnice. Delnice teh podjetij z nizko tržno kapitalizacijo so bolj tvegane od podcenjenih delnic podjetij z visoko tržno kapitalizacijo, a so tako kot pri prejšnji primerjavi upravičile višjo stopnjo tveganja. Indeks večjih podjetij je imel v obravnavanem obdobju povprečno letno donosnost 13,4 odstotka, standardni odklon pa 18,6 odstotka; indeks malih podjetij pa je imel povprečno letno donosnost 14,8 odstotka, standardni odklon pa 21,2 odstotka.

Podobno velja tudi drugod po svetu, tako da je lahko vaš prvi korak pri sestavi portfelja analiza, koliko tveganja ste pripravljeni sprejeti, nato pa na podlagi zgornjih podatkov sestavite portfelj.

Mogoče ste opazili, da zgoraj niso našteti zlato, surovine in tehnologija. To pa predvsem zato, ker imajo te naložbe v obravnavanem obdobju nadpovprečno tveganje in nizko donosnost. Povprečna letna donosnost v 30-letnem obdobju za te naložbe znaša: manj kot 5 odstotkov za zlato, 8,5 odstotka za tehnologijo ter 2,1 odstotka za surovine. Standardni odklon pa je znašal 20,1 odstotka za prvo, 17,8 odstotka za drugo ter 15,3 odstotka za tretjo obravnavano skupino.

Da vse skupaj poenostavim; moj nasvet je, da poskusite predvideti tveganje ter pričakovane donose in to razmerje čim bolj obrnete v svojo korist. Obenem pa se izogibajte pregretim trgom, naložbam, katerih ne razumete, in naložbam, o katerih razpravljajo že v vsakem baru.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov skupine Vzajemci boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja