Drugo mnenje: Kako izbrati finančnega svetovalca?

Članek slika

Zanima me, na kaj moram biti pozoren pri iskanju finančnega svetovalca?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Najpomembnejše je to, da ugotovite ali gre za svetovalca ali prodajalca. S podobnim vprašanjem, kot ste ga zastavili, se ukvarja zelo veliko ljudi. Če ste kdaj razmišljali o tem, kako pomembno je pravilno varčevanje, investiranje, maksimiziranje vrednosti vašega premoženja in planiranje varne ter udobne upokojitve, se vam je v glavi sigurno porajalo isto vprašanje.

Tudi, če ste kdaj občutili pritisk pomembne investicije, kot je nakup nepremičnine ali pa bili preobremenjeni zaradi finančnega pritiska, ki ga prinese poroka, rojstvo otroka, ločitev ali celo smrt bližnjega, ste zelo verjetno tudi iskali nekoga, ki bi vas lahko usmeril. A glede na skoraj vse raziskave, velika večina ljudi nima dovolj ustreznega znanja glede delovanja finančnih svetovalcev.

Torej, kje je dejansko korist finančnih svetovalcev? Na kratko povedano, finančni svetovalci vam lahko pomagajo pri upravljanju vašega finančnega zdravja z uporabo različnih strategij in produktov z namenom izboljšanja finančnega stanja in navad.

Niso pa vsi svetovalci enaki; nekateri so specializirani za točno določena področja, tipe strank, strategije, produkte ... Nekateri vam lahko pomagajo pri davčni optimizaciji, nekateri se osredotočajo na mlajše vlagatelje, spet drugi izključno na starejše. Kot lahko razberete, verjetno obstaja finančni svetovalec, ki ustreza tudi vašim potrebam.

Kako najti dobrega svetovalca?

Kako bi se morali lotiti iskanja svetovalca, ki bo najbolje zadovoljil vaše potrebe? Vse je odvisno od tega, kaj točno potrebujete. V kolikor spadate v širšo skupino ljudi, ki potrebuje nekoga, da sestavi celotno investicijsko strategijo, pomaga znižati zadolženost in začeti varčevati za nepremičnino, bi se morali osredotočiti na večja podjetja, ki se s tem ukvarjajo. To pa predvsem zaradi tega ker vam bo ena oseba zelo težko najbolj kvalitetno uredila vse, kar potrebujete, saj ni noben od nas tako univerzalen, da bi bil kompetenten na vseh področjih. Večja podjetja imajo po navadi področja delovanja ločena po oddelkih in v vsakem od teh svoje strokovnjake, ki vam zagotovijo kvalitetno obravnavno, ne glede na to, za katero področje finančnega sektorja gre.

Ko identificirate podjetja ali osebe, začnite iskati priporočila. Verjetno poznate kar nekaj ljudi, ki imajo urejene osebne finance in sodelujejo s finančnimi svetovalci. Z njihovimi priporočili se lahko že vnaprej prepričate, da boste spoznali strokovne nasvete in ne nekoga, ki vam bo poskušal samo nekaj prodati. Nenazadnje je na koncu najbolj pomembno to, da sodelujete z osebo, kateri lahko zaupate.

V naslednjem koraku se morate osredotočiti na ocenjevanje tistih svetovalcev, katere ste izbrali v ožji krog. Vsak lahko zase pravi, da je finančni svetovalec, a pravo sliko lahko vidite šele čez čas, saj je na kratki rok skoraj nemogoče oceniti koristi, ki vam jih lahko določen svetovalec prinese. Zato je zelo pomembno, da izberete kompetentno osebo in ne le nekoga, ki bo v prvi vrsti gledal le nase in ne na vas. Povprašajte svetovalca o ponudnikih, s katerimi sodeluje, načinih sodelovanja, izkušnjah in nenazadnje tudi o najpomembnejši stvari, stroških, ki vas bodo v primeru sodelovanja bremenili.

Zaključek

Dobri finančni svetovalci se lahko primerjajo z osebnimi trenerji, saj vam lahko pomagajo najti odgovor na številna na prvi pogled zakomplicirana vprašanja. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike in povečati pozitivne. Obenem pa vas nauči, kaj in kako morate početi, da bo vaš trud imel čim večji učinek. Tako kot osebe brez predhodnega znanja o prehrani in potrebnih vajah potrebujejo osebnega trenerja, da jim svetuje kaj je za njih najbolje in obenem spremlja njihov napredek, je podobno tudi pri finančnih svetovalcih.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja