Pokojninski skladi prisegajo na alternativne naložbe

Članek slika

Če so v preteklosti veljale za preveč kompleksne in nedosegljive za večino vlagateljev, je današnja slika precej drugačna. Alternativne naložbe postajajo nepogrešljiv del naložbenih portfeljev. 

Pokojninski skladi z najvišjim deležem vplačil v sklade zasebnega kapitala

Stanje v svetovnem in slovenskem gospodarstvu, trendi in nov zakon o alternativnih investicijskih skladih tudi v Sloveniji odpirajo vrata medijskemu in strokovnemu diskurzu o potrebi po alternativnih naložbah in njihovih koristih tako za domače zasebne kot institucionalne investitorje. Tako smo v prvi polovici letošnjega leta že bili priča razburljivi debati v eni izmed oddaj Studio City, kjer je Boruta Jamnika (Modra Zavarovalnica) in Alenko Žnidaršič Kranjc (Prva Zavarovalnica).

Borut Jamnik, nekdanji prvi mož Kapitalske družbe, sedaj pa Modre Zavarovalnice javno in nedvoumno zagovarjal smiselnost in potrebe slovenskih investitorjev po alternativnih naložbah. Po njegovih besedah Slovenija bistveno preveč zaostaja po deležu alternativnih naložb, ki v svetovnem merilu predstavljajo 13% vseh kapitalskih naložb. Na nasprotnem bregu pa je bila Alenka Žnidaršič Krajnc, ki je izpostavljala predvsem kompleksnost ter stroškovni vidik tovrstnih naložb. 

Zadnje poročilo ascociacije Invest Europe o dogajanju na trgu skladov zasebnega kapitala v EU v letu 2016 daje prav Jamniku. Iz poročila (celotno poročilo je na voljo tukaj) je razbrati, da je bilo leto 2016 znova rekordno za trg skladov zasebnega kapitala. Skupna višina zbranih sredstev v letu 2016 je dosegla 73,8 milijard evrov, kar predstavlja najvišjo raven od leta 2008 ter kar 37 odstotno rast v primerjavi z letom prej. Največji delež sredstev, kar 34 odstotkov, so prispevali evropski pokojninski skladi, sledijo skladi skladov (18 odstotkov), zavarovalnice (12 odstotkov), državni skladi (10 odstotkov) ter družinske pisarne in zasebni vlagatelji (9 odstotkov).

Kaj je zasebni kapital?

Zasebni kapital velja za filozofijo, brez katere bi bila zgodovina prikrajšana za številne znane iznajditelje in odkritelje. Amerika bi bila najbrž odkrita občutno pozneje, če ne bi že pred tem obstajal koncept zasebnega kapitala. Krištof Kolumb namreč brez finančne podpore ne bi odšel na pot z namenom odkritja "Indije". Leta 1492 je za svojo zamisel poti v Indijo proti zahodu pridobil finančno podporo španskega dvora. Kraljica Izabela in kralj Ferdinand pa pri tem nista bila povsem nesebična, saj naj bi Kolumb razširil območje vladavine španskega dvora in odprl nove trge za Španijo, zato sta ga podprla s potrebnimi sredstvi, da bi tudi dvor imel koristi od njegovega odkritja.

Od Kolumba do danes se je v svetu praktično vse spremenilo. Tako se je spremenil tudi koncept delovanja zasebnega kapitala, ki je sedaj bolj organiziran in povezan. Do najhitrejšega vzpona trga pa je prišlo šele pred kratkim, v letih po krizi.

Trenutno vse kaže na to, da bo tudi leto 2017 rekordno za ta segment alternativnih naložb. Vendar morajo biti tako vlagatelji, kot tudi upravitelji vedno bolj previdni pri vstopu na trg. 

Zakaj bi morali (in ne bi smeli) investirati v alternativne naložbe

In zakaj so alternative tako pomembne, da so vredne omembe? Alternative lahko močno pripomorejo k stabilnosti portfelja, ko vrednost delnic in obveznic pade. Takrat se po navadi cena surovin in nepremičnin, ki spadajo v ta segment naložb, zviša. Izraz alternativna naložba se uporablja za vse naložbe, ki niso delnice, obveznice ali denar. To so na primer surovine, hedge skladi, skladi zasebnega kapitala, zbirateljski predmeti in nepremičnine. Pogosto gre za bolj kompleksne dobrine, katere težje ovrednotimo in težje zamenjamo za denar. Tehnično gledano je tudi vaša zbirka starih kovancev ali pa 'oldtimer', ki ga imate v gažari alternativna naložba. Vseeno, da bi pravilno investirali v alternativo, je smiselno poznati osnove in delovanje.

Namen alternativ torej ni zamenjava vašega celotnega portfelja. Namen je tega zavarovati in razpršiti. Skoraj vsak vlagatelj z dovolj visokim portfeljem bi moral del tega nameniti alternativam. Vendar je na mestu spet opozorilo: namenjene so razpršitvi, ne zamenjavi vašega portfelja.

Če bi radi več informacij o alternativnih naložbah, nam pišite na [email protected]. Prejmete lahko tudi svoj brezplačni elektronski izvod edinega slovenskega priročnika o alternativnih naložbah, katerega so sestavili strokovnjaki Vzajemci Skupine. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja