Je vaš portfelj pripravljen na vse čase?

Članek slika

Učinkovit portfelj imate takrat, ko je razmerje med tveganjem ter pričakovano donosnostjo najbolj ugodno. Po tej definiciji lahko portfelje, ki so sestavljeni izključno iz depozitov, skoraj takoj odpišemo.

Sama sestava portfelja se lahko na prvi pogled zdi enostavna. Dodamo nekaj delniških skladov, nekaj obvezniških ter del sredstev pustimo v depozitih. Morda mislite, da so delniške naložbe znotraj portfelja dobro razpršene, saj imate sredstva investirana v več regijah ter sektorjih, a spomnite se dogajanja na trgih med zadnjo finančno krizo (ali pa katerokoli od prejšnjih). Med finančno krizo pade vrednost skoraj vsem delniškim naložbam, ne glede na področje vlaganja. Razlika se opazi le pri intenziteti padanja. Pri obvezniških naložbah je zgodba precej podobna. Čeprav na trgih že kar nekaj desetletij nismo doživeli krize na tem področju (kar je le še dodaten razlog za zaskrbljenost), tudi ta sektor ni imun na dogajanje. Pri depozitih pa je zadeva veliko bolj preprosta - dokler nivo obresti zaostaja za stopnjo inflacije, pristanemo na realno izgubo vrednosti naše investicije.

Ali vse to pomeni, da se v tem trenutku ne da sestaviti učinkovitega portfelja, torej takega, ki bo v mirnih časih prinašal pozitivne donose ter se v turbulentnih časih odrezal bolje od splošnega trga? Seveda se da, a morate vnaprej določiti tveganje, ki ste ga pripravljeni sprejeti ter donosnost, na katero računate. Šele po tem pa se lahko začne sestavljati portfelj, pri sestavi katerega morate paziti na:

  • ustrezno razpršitev in čim nižjo korelacijo znotraj delniških naložb
  • ustrezno razpršitev in čim nižjo korelacijo znotraj obvezniških naložb
  • ustrezno razpršitev znotraj segmenta alternativnih naložb
  • ustrezna razmerja med zgoraj naštetimi segmenti.

Vzajemci Skupina je največje podjetje za finančno posredništvo ter svetovanje v Sloveniji. Je tudi edino podjetje iz tega področja v regiji, ki je bilo iz strani priznane britanske revije CityWire uvrščeno med 100 najboljših podjetij v Evropi. Za to gre največ zaslug pripisati 20 vrhunskim strokovnjakom ter Naložbenemu odboru, ki predstavlja ključni element pri končni sestavi naložbenega portfelja. 

Zgornje alineje so samo kratek opis postopka in se v praksi delijo bolj v globino, obenem pa se mora sestava portfelja sproti prilagajati spremembam ter stranju posameznega trga. A še vedno sestava ni tako zapletena, kot se morda bere. Zato smo na trgu prisotni Vzajemci, ki že več let skrbimo za portfelje naših strank. Odlikuje nas neodvisnost, sodelovanje z večino ponudnikov ter personaliziran pristop. Največjo korist oziroma razliko pa lahko vidite predvsem na področju investicij ter optimizaciji zavarovalnih produktov.

Torej, če bi radi kvaliteto ter neodvisen pristop, donosne investicije ali optimizacijo že obstoječih rešitev, pišite na [email protected]. V kolikor pa ste registrirani uporabnik in znotraj skupine nimate svojega skrbnika, lahko izkoristite svojo brezplačno svetovalno uro, do katere so enkrat letno upravičeni vsi uporabniki Vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja