ZPS potrošnikom izborila enoletno zamrznitev cen elektrike

Članek slika

V primeru, da se boste pri zamenjavi odločili za Gen-I, Petrol ali Petrol Energetiko, boste naslednjih 12 mesecev varni pred podražitvami. Prihranki na letni ravni se gibljejo od okrog 20€ pa tja do 180€ in več.

Aktivno v bran odjemalcem elektrike

Zaradi novih podražitev električne energije je Zveza potrošnikov Slovenije aktivno stopila v bran potrošnikov. Štiri podjetja, ki podražitev niso napovedala, je pozvala, naj se zavežejo, da naslednjih 12 mesecev ne bodo višala cen. Podjetja GEN-I, Petrol in Petrol Energetika so sprejela zavezo Zveze potrošnikov Slovenije, Elektro Gorenjska pa ne. ZPS poziva vse potrošnike, naj obiščejo njihovo novo spletno stran www.123zamenjaj.si, preverijo svoj prihranek pri zamenjavi dobavitelja in ukrepajo. Postopek zamenjave je enostaven, ne glede na to, kje živimo, lahko izberemo kateregakoli ponudnika. Na letni ravni lahko mnogi prihranijo več kot znaša njihov enomesečni račun.

Prihranki na letni ravni že od 20€

ZPS se je odzvala na napovedane podražitve in podjetjem, ki podražitev niso napovedala, poslala poziv, naj potrošnikom za obdobje dvanajstih mesecev (do 30.6 2012) zagotovijo dobavo električne energije po sedaj veljavni ceni, brez skritih stroškov in brez sankcij za morebitno zamenjavo dobavitelja pred iztekom enega leta. Podjetja GEN-I, Petrol in Petrol Energetika, ki so tudi najcenejši ponudniki na trgu, so se odzvala pozitivno, Elektro Gorenjska pa zaveze ni sprejela. Breda Kutin, predsednica ZPS je poudarila: "V času, ko se zaradi krize kupna moč potrošnikov zmanjšuje, smo pri Zvezi potrošnikov Slovenije priborili pomemben prihranek slovenskim potrošnikom. Prihranki na letni ravni se gibljejo od okrog 20€ pa tja do 180€ in več, odvisno od porabe gospodinjstva in od tega, kdo vam dobavlja energijo. Prepričani smo, da se bodo akciji pridružili mnogi potrošniki, ki bodo s pomočjo nasvetov in informacij ZPS ukrepali in zamenjali dobavitelja." Pri ZPS so izračunali tipične prihranke, ki si jih lahko potrošniki obetajo, če se odločijo za najugodnejšega ponudnika električne energije. Pri tem so upoštevali tudi že objavljene nove cenike Elektro Ljubljana, ki začnejo veljati s 1.7.2011. Vsak posameznik lahko na novi spletni strani ZPS www.123zamenjaj.si preveri, kolikšen prihranek lahko pričakuje, če zamenja ponudnika. Na spletni strani je tudi povezava na kalkulator Agencije za energijo, s pomočjo katerega lahko potrošniki sami preverijo ponudbe na trgu in izračunajo svoj prihranek pri zamenjavi dobavitelja.

Trije tipični primeri gospodinjstev

MESEČNI RAČUN PRIBLIŽNO 20€
Marko in Petra živita v enosobnem stanovanju in na leto porabita 900 kWh električne energije, ki je obračunana po enotni tarifi. Njuna obračunska moč znaša 7kW, mesečno pa za elektriko odštejeta okrog 20 evrov.
S prestopom k drugemu dobavitelju lahko Marko in Petra letno privarčujeta do 22 evrov. Njun prihranek bo praviloma največji, če bosta ob napovedanih podražitvah zapustila Elektro Ljubljana.

MESEČNI RAČUN PRIBLIŽNO 40€
Novakovi živijo v dvosobnem stanovanju in na leto porabijo 3.457 kWh električne energije (1.304 kWh v času višje tarife in 2.153 kWh v času nižje tarife). Njihova obračunska moč znaša 7kW, mesečno pa za elektriko odštejejo okrog 40 evrov.
Novakovi lahko z enostavno zamenjavo na letni ravni prihranijo do 75 evrov. Največ bodo praviloma privarčevali, če bodo po napovedanih podražitvah zapustili Elektro Ljubljana.

MESEČNI RAČUN PRIBLIŽNO 100€
Kovačevi živijo v večji stanovanjski hiši, njihova letna poraba pa znaša 9.274 kWh električne energije (4.356 kWh v času višje tarife in 4.918 kWh v času nižje). Njihova obračunska moč znaša 10kW, za elektriko pa na mesec odštejejo okrog 98 evrov.
Prihranek Kovačevih pri odpovedi zvestobe lahko na letni ravni znaša skoraj 180 evrov. Največ bodo praviloma privarčevali, če bodo po napovedanih podražitvah zapustili Elektro Ljubljana. Tudi če imajo drugega dobavitelja se zamenjava še kako splača – pri Elektro Maribor bodo po napovedanih podražitvah prihranili čez 75 evrov.

Zamenjava je hitra in enostavna

Ob predstavitvi nove spletne strani, ki bo v pomoč in spodbudo vsem potrošnikom, da preverijo svoje prihranke za električno energijo in se odločijo za zamenjavo k bolj ugodnemu ponudniku, je Breda Kutin dodala: "Na trgu elektrike nekatera podjetja poslujejo bolj učinkovito od drugih. Prav tako imajo nekatera bolj pošten odnos do potrošnika kot druga. Čas je, da začnemo potrošniki dobro poslovanje nagrajevati in slabo kaznovati. Verjamemo, da bo nova spletna stran ZPS www.123zamenjaj.si spodbudila potrošnike k razmišljanju, izračunu prihrankov in ukrepanju. Želimo tudi doseči, da bi ljudje razumeli, da je zamenjava hitra, enostavna in da ni pomembno, kje v Sloveniji živite, izberete lahko kateregakoli ponudnika. V primeru, da se boste pri zamenjavi odločili za Gen-I, Petrol ali Petrol Energetiko, boste naslednjih 12 mesecev varni pred podražitvami."