Dopolnilno zavarovanje z avgustom dražje

Vzajemna še vedno najcenejši ponudnik

Članek slika

Od avgusta 2017 bo mesečna premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnici Vzajemna po novem brez popusta znašala 28,82 evra, z najvišjim zakonsko dovoljenim popustom pa 27,96 evra.

Kot razlog za dvig premije navajajo naraščajoče stroške za zdravstvo in zdravstvene storitve, rast pa je napovedana tudi v letu 2017. Brez podražitve bi zdravstvena zavarovalnica z okoli 880.000 zavarovanci ponovno beležila izgubo, ki jo je v zadnjih dveh letih pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju uravnavala s preteklimi rezervami in prihodki iz naložb. Na spletni strani so še zapisali, da si morajo zagotoviti tekoče poravnavanje obveznosti, stabilnost ter kapitalsko ustreznost družbe in bi brez povišanja v letošnjem letu beležili visoko izgubo.

Kljub dvigu premije ostaja le-ta še vedno najnižja med ostalimi ponudniki.

Premije dopolnilega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji bodo po novem znašale:

Adriatic Slovenica 29,05 evra/mesec
Triglav 28,99 evra/mesec
Vzajemna 28,82 evra/mesec

Obvezno nadomestilo namesto dopolnilnega zavarovanja?

Kot vemo, nameravajo na ministrstvu za zdravje pod vodstvom Milojke Kolar Celarc s spremembo in dopolnitvijo Zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju (ZZVZZ) ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in namesto tega uvesti obvezno zdravstveno dajatev v višini 2,1 odstotka vseh obdavčljivih bruto prejemkov posameznika, tako aktivnih kot pasivnih. To pomeni, da bi se nova dajatev izračunala tudi na podlagi dohodkov iz najemnin in dividend. Predlog ta trenutek še ni usklajen z ministrstvom za finance, ki naj bi imelo pomisleke prav glede napovedanega vključevanja pasivnih dohodkov v osnovo nove obvezne dajatve.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Luksuzna dogodivščina v prvem »hotelu« na vodi

16.09.2017

N. Vonča