Drugo mnenje: Ima zlato še vedno status varne naložbe?

Članek slika

Vprašanje: V zadnjem letu sem začel z nakupi zlata, saj pravijo, da je najboljša zaščita pred padci na trgih in na dolgi rok ohranja vrednost. Zanima me še vaše mnenje glede zlata.

Finančni mediji in v zadnjem času tudi mainstream mediji pišejo, da se cena zlata nahaja na ravni, na kateri je primerna za nakup. Analitiki trenutno vrednost pripisujejo umiritvi gospodarskih skrbi glede evropske dolžniške krize ter umiritvi razmer na Kitajskem. Ampak če pogledamo bolj podrobno, se ne bi moralo zlato ravno zaradi istih dejavnikov pred tem močno podražiti?

V kolikor še vedno velja pravilo, da vlagatelji v negotovih časih iščejo zatočišče v varnih naložbah, kamor mnogi uvrščajo zlato, bi se to moralo v zadnjih letih občutno podražiti. Zlato v očeh mnogih vlagateljev ima status varne naložbe, ki skozi čas ohranja realno vrednost denarja. Vendar če pogledamo dogajanje na trgih v zadnjih desetletjih, temu ni tako. Sploh v zadnjih letih je zlato postalo špekulativna naložba, nihajnost katere krepko presega nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu.

Tako je na mestu vprašanje "Je zlato izgubilo status varne naložbe?".

Povedano na kratko: Da! Do neke mere. Med varne naložbe spadajo tiste naložbe, katerih cena ni odvisna od dogajanja na trgu, ni korelirana z gibanjem tečajev na svetovnih borzah in ima nizko nihajnost. Cena zlata je, po drugi strani, odvisna od istih novic, ki vplivajo na cene tečajev delnic na svetovnih borzah. Nihajnost, ki smo ji bili priča v zadnjih 10 letih, krepko presega nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu.

Torej, bi si res radi zavarovali svoj portfelj z naložbo, ki bi glede na dogajanje lahko spadala med tiste z najvišjim tveganjem? Še vedno menim, da je zlato primerno za mesečne nakupe, saj si vlagatelj pri mesečnih nakupih nihajne naložbe na dolgi rok zniža povprečno nakupno vrednost. In posledično ima tudi višji donos, ko se vrednost izbrane naložbe dvigne. Ampak enkratni nakupi so v tem trenutku primerni bolj za špekulante oz. pri tem početju osebno vidim veliko tveganja.

Tudi potencial zlata je v bližnji prihodnosti zelo nejasen. Vrednost ameriškega dolarja bi se lahko glede na danes znane podatke še krepila, kar bi lahko botrovalo padcu cene zlata. Zraven velja omeniti še nadaljnje ohlajanje kitaskega gospodarstva, ki je pomemben uvoznik te surovine. Bi si torej res radi zavarovali portfelj z nakupi zlata?

Veliko naložb predstavlja boljšo varovalko

Na drugi strani so realne naložbe, kot so nepremičnine, starodobniki, zbirke kovancev … lahko odlična varovalka pred višjo inflacijo in padci na borznih trgih. Ne samo zaradi tega ker ohranjajo vrednost ampak tudi zaradi tega ker se jih da relativno lahko monetizirati. Če bolje pogledamo, so bili v zadnjih letih boljša izbira tudi razni starodobni avtomobili. Morda se zdi čudno, da se o višji inflaciji pogovarjamo ravno v obdobju, ko je v medijih opaziti prispevke, v katerih razpravljajo o deflaciji oz. izjemno nizki inflaciji. A so ravno učinki ukrepov, ki so jih svetovne vlade sprejele, tisti, ki bodo v prihodnje okrepili rast cen.

Alternativne naložbe, ki jih v tem prispevku omenjam, več kot očitno postajajo eden ključnih naložbenih razredov tako institucionalnih kot zasebnih vlagateljev. Kar nekaj, sicer digitalnega, črnila smo v zadnjem letu porabili z namenom podajanja različnih alternativnih možnosti investiranja. Alternativne naložbe, od alternativnih virov energije do nepremičninskih vlaganj, postajajo čedalje bolj pomemben del portfeljev vlagateljev, tako zasebnih kot institucionalnih. Analiza Morningstarja, objavljena v poletnih mesecih lanskega leta pa kaže celo na to, da so v zadnjih letih med vlagatelji zelo priljubljene predvsem nepremičnine (v fizični obliki ali prek investicijskih skladov).

Če se vrnem k vašemu vprašanju, je moj odgovor: Da, portfelj lahko zavarujete tudi na tak način. Vendar bodite obenem pripravljeni na to, da bodo nihanja zelo visoka, ročnost naložbe pa ne sme biti krajša od treh let. Še vedno pa je smotrno razmisliti o boljši razpršitvi tudi pri zaščiti vašega portfelja.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja