Kaj svetujete poklicnim športnikom? Kako se lotiti varčevanja

To kratko vprašanje smo dobili v uredništvo. In ravno poklicni športniki so ena izmed tem, katerih se je treba lotiti zelo resno.

Visoki zaslužki v kratkem času prinašajo potrebo po dolgoročnem finančnem planiranju. Poklicni športniki bodo namreč do svojega 35. leta ustvarili od 70 do 90 odstotkov življenjskih prihodkov. Športniki morajo zato v kratkem času ustvariti dovolj veliko premoženje, ki jim bo omogočalo lagodno življenje tudi še 50 let po koncu kariere.

Ali znate ohraniti bogastvo?

Denar je smešna stvar. V določenem trenutku ga imaš lahko toliko, da ga ni mogoče zapraviti, v drugem trenutku pa ga nimaš niti toliko, da bi si kupil sendvič. Obstajajo seznami največjih zaslužkarjev in svetovnih bogatašev, obstajajo pa tudi seznami znanih osebnosti, športnikov in podjetnikov, ki so praktično čez noč ostali brez vsega.

Ni važno v kakšnem času ustvarite bogastvo, važno je ali ga znate ohraniti. Želje po dobrinah so vedno večje, saj nam le te zadovoljijo trenutne potrebe. Te pa nam v večini predstavljajo dodatni strošek in nam na dolgi rok ne prinašajo nobenih prilivov.

Profesionalni športniki imajo navkljub izjemnim zaslužkom eno največjih tveganj za osebni bankrot po koncu športne kariere. V naslednjih primerih bom poskusil prikazati, zakaj velja rek "Upravljanje z denarjem kot profesionalni športnik" bolj za prekletstvo kot pa nasvet.

- V ameriški nogometni ligi NFL traja kariera povprečnega nogometaša zgolj tri leta in pol. Posledično 80 odstotkov profesionalnih igralcev ameriškega nogometa bankrotira v treh letih po koncu svoje aktivne kariere.

- Šestdeset odstotkov igralcev lige NBA razglasi osebni stečaj v petih letih po koncu kariere.

- Po podatkih angleške Premier lige traja povprečna kariera nogometaša osem let, igralci se upokojijo pri povprečni starosti 35 let. Trije od petih igralcev Premier lige razglasijo osebni bankrot po koncu poklicne kariere.

Kar dve tretjini športnikov do 30. leta starosti še ni naredilo nič za lastno prihodnost, med športniki nad 30. letom starosti pa je takih le še okoli 30 odstotkov.

Dejstvo je, da večina poklicnih športnikov zasluži več denarja od povprečnega človeka. Pa vendar imajo višjo verjetnost, da bodo ostali brez vsega oz. da po koncu aktivne dobe ne bodo imeli dovolj sredstev, da bi se še naprej preživljali. Tako je za poklicne športnike ključno, da v aktivni dobi akumulirajo dovolj bogastva, da bi lahko ohranjali življenjski standard tudi po koncu kariere.

Raziskave med ameriškimi športniki izpostavljajo še en problem, in to je starost poklicnih športnikov, saj vrhunec kariere dosežejo relativno mladi, ko še ne razmišljajo o svoji prihodnosti. Kar dve tretjini športnikov do 30. leta starosti še ni naredilo nič za lastno prihodnost, med športniki nad 30. letom starosti pa je takih le še okoli 30 odstotkov.

Čas ni na vaši strani

Čas je, da se spustite na realna tla in začnete razmišljati o lastni prihodnosti, katera je odvisna izključno od vas. Ali pa se prepustite naključju in boste na dobri poti, da bi nekoč postali breme vašim najbližjim. Zaradi kratke dobe ustvarjanja, sicer visokih, prihodkov in daljšega časovnega obdobja koriščenja teh sredstev, je ključnega pomena zagotoviti ustrezno razmerje med tveganjem ter donosnostjo naložb in ohranjanje ustvarjenega premoženja. Medtem ko za povprečne vlagatelje velja, da je čas pri dolgoročnih naložbah na njihovi strani, za poklicne športnike velja ravno obratno.

  1. Najprej morate poskrbeti za varnostno rezervo ter vzpostaviti nadzor nad svojimi odhodki, ne glede na to, kako visoki so vaši mesečni prilivi. Na stran dajte toliko sredstev, kolikor vam bo zadoščalo za najmanj 18 mesecev lagodnega življenja. Sredstva vložite v denarni sklad, kjer so vam lahko takoj na voljo, a še vedno dovolj daleč, da jih ne zapravite. To varnostno rezervo vzemite kot največjo prioriteto in ne investirajte, dokler ne bo dovolj visoka.
  2. Ko ustvarite varnostno rezervo, se lotite dolgov. Veliko profesionalnih športnikov ima še vedno kredite za nepremičnine, katere lahko odplačajo v 5 do 10 letih, če se tega lotijo resno. Poskrbite za to, da doba odplačevanja ne bo daljša od 10 let, saj je tudi dolžina vaše aktivne dobe precej omejena.
  3. Ko boste opravili s prvima dvema korakoma, se lotite varčevanja. In če je za povprečnega človeka, predvsem zaradi dobe, bolj primerno varčevanje v tveganih produktih, se morate kot profesionalni športnik najbolj tveganim rešitvam izogniti. Tem se lahko izpostavite z mesečnim varčevanjem, saj se tveganje, zaradi metode povprečnega stroška, zniža.

Večji del sredstev lahko razpršite med delnice globalnih podjetij, ki izplačujejo visoke dividende. Izplačane dividende reinvestirajte in si tako lahko povečate svojo izpostavljenost tovrstnim podjetjem. Prav tako se lahko zaradi višine vplačil izognete standardnim vzajemnim skladom oz. se usmerite direktno na trg ali pa kupite globalni ETF in si lahko na tak način zagotovite stroškovno najbolj učinkovito rešitev. Obveznicam bi se, zaradi trenutnega stanja v svetu, bilo morda še najbolj smiselno izogniti. Ne smete pa pozabiti na alternativne naložbe. Pri teh se lahko osredotočite predvsem na široko razpršene sklade zasebnega kapitala ter nepremičninske sklade, s katerimi boste poskrbeli za to, da bo vaš portfelj ustrezno razpršen. Poiščite predvsem bolj varne rešitve, ki skozi čas izplačujejo obresti. Tako lahko že v aktivni dobi akumulirate dovolj sredstev za to, da bi izplačila obresti porabljali za sprotne potrebe, med tem ko bi se glavnica še naprej plemenitila.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Priporoči članek prijatelju