Vsi ustvarjamo bogastvo. Pa ga znamo ohraniti?

Članek slika

Denar je smešna stvar. V določenem trenutku ga imaš lahko toliko, da ga ni mogoče zapraviti, v drugem trenutku pa ga nimaš niti toliko, da bi si kupil sendvič.

Obstajajo seznami največjih zaslužkarjev in svetovnih bogatašev, obstajajo pa tudi seznami znanih osebnosti, športnikov in podjetnikov, ki so praktično čez noč ostali brez vsega.

Ni važno v kakšnem času ustvarite bogastvo, važno je ali ga znate ohraniti. Želje po dobrinah so vedno večje, saj nam le te zadovoljijo trenutne potrebe. Te pa nam v večini predstavljajo dodatni strošek in nam na dolgi rok ne prinašajo nobenih prilivov.

Kaj bi naredili, če bi na lotu dobili milijon evrov?

Del bi večina ljudi namenila za nakup nepremičnine v kateri bi bivali, in ne za nakup nepremičnine  namenjen za oddajo. Druga najpogostejša stvar, za katero se porabi denar, je nakup avtomobila, v večini primerov luksuznega avtomobila . V nadaljevanju sledijo luksuzna potovanja, jahte, motorji, razna tehnika in še bi lahko naštevali.

Ko ljudje zadovoljijo svoje potrebe po zapravljanju, začnejo razmišljati koliko tega denarja bi namenili naložbam za lastno prihodnost. Raziskave so pokazale, da večina loto dobitnikov izgubi svoje premoženje v 5 letih. Kar je še hujše, znajdejo se v še večji finančni krizi, kot so bili pred tem.

Razlog, da se ti ljudje znajdejo v takšni situaciji, so stroški.  Zavedati se je potrebno, da ste si z vsako od omenjenih investicij kupili dodatne stroške in ne sredstev. Večjo hišo je potrebno vzdrževati, luksuzni avto je potrebno servisirati, potovanja ti nudijo zadovoljstvo. Če je stroškov preveč, obstaja nevarnost, da vas bo to privedlo v lastni bankrot.

Živimo lahko tudi od obresti

Kaj pa, če bi se odločili ta denar investirati in bi vas investirani denar letno nagradil z določenim donosom? Le tega pa bi pa lahko porabili za nakup zgoraj omenjenih dobrin. Sliši se logično. Zakaj potem tega tudi ne počnemo?

Večina nas, ki ni med srečneži in verjetno nikoli tudi ne bo, si moramo ta sredstva zagotoviti sami.

Letno zaslužimo določeno količino denarja, s pomočjo dela katere si lahko v obdobju 15-20 let ustvarimo dovolj rezerv za prihodnje črpanje v obliki rente. Morda ste se našli v zgoraj opisanem in večino svojih prihodkov zapravite za luksuz. Morda pa ste do te ugotovitve prišli že sami in že varčujete.

Čas je, da se spustite na realna tla in začnete razmišljati o lastni prihodnosti, katera je odvisna izključno od vas. Ali pa se prepustite naključju in boste na dobri poti, da bi nekoč postali breme vašim najbližjim.

Igor Loparič je osebni finančni svetovalec Vzajemci Skupine. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja