Skrbite za finančno varnost vaših otrok? (2. del)

Varčevanje v kombinaciji z zavarovanjem

Članek slika

Zavarovanje otrok (za otroke) je primerno predvsem za tiste starše, ki želijo zanje na eni strani varčevati, hkrati pa poskrbeti tudi za finančno varnost otrok, v primeru morebitne smrti staršev.

Življenjska zavarovanja za varnost

Otroci so naša največja odgovornost in življenjsko zavarovanje jim lahko pomaga pri rasti v stabilnem okolju, v katerem so tako fizično kot tudi finančno varni, če se nam kaj zgodi. Značilnost klasične oblike življenjskega zavarovanja je zajamčeno izplačilo vnaprej določene zavarovalne vsote po poteku zavarovanja ali izplačilo zavarovalne vsote za smrt v primeru smrti staršev (ne glede na razlog - nezgoda, bolezen). Zavarovanju lahko priključimo dodatna kritja za primer nezgode, možnost spremembe zavarovalne premije glede na finančne zmožnosti staršev, staršem ponavadi ponuja možnost najema " lastnega kredita" iz premoženja zavarovalne police, v primeru izgube zaposlitve staršev pa nudi dobo mirovanja plačevanje premije. Naložbena življenjska zavarovanja združujejo zavarovanje in varčevanje v skladih. Poleg zavarovanja za smrt so navadno priključena še druga zavarovanja, najpogosteje nezgodno zavarovanje otroka za primer hujših bolezni. Višina privarčevanih sredstev je odvisna od donosov izbranih skladov, nekateri omogočajo tudi varčevanje z garancijo izplačila premoženja po najvišji doseženi vrednosti enote izbranega sklada. Nabor skladov je možno večkrat prevetriti. Lahko pa se odločimo za izbiro zajamčenega paketa, naložbe, ki zagotavlja zajamčen donos.

Štipendijsko zavarovanje

Ta vrsta zavarovanja je primerna kot dodatno zavarovanje v družinah, ki imajo namen zagotoviti otrokom finančno varnost ob odhodu na visokošolski študij. Na zavarovalnici Triglav nam pojasnijo, da štipendijsko zavarovanje zagotavlja upravičencu izplačevanje štipendije takoj po izteku zavarovalne dobe in se izplačuje dogovorjeno dobo tudi v primeru, če zavarovana oseba umre med trajanjem zavarovanja. Zaradi te značilnosti ga priporočajo predvsem staršem, ki želijo svojim otrokom zagotoviti izplačevanje mesečne rente v času šolanja in/ali študija. Sicer pa lahko izplačila iz zavarovanja namenite komurkoli, ne nujno svojemu otroku.

Kaj je ugodneje iz davčnega vidika?

Na Zavarovalnici Maribor pojasnjujejo, da obstajajo trije možni scenariji sklenitve zavarovanja za otroka, in sicer, da je zavarovalec starš in upravičenec starš, da je zavarovalec starš in upravičenec otrok ali pa, da je zavarovalec otrok in tudi upravičenec otrok (od 14. leta naprej). Pri prvi in tretji opciji davčni vidik ni problematičen, saj je upravičenec po polici enak kot zavarovalec; tako se ne plačuje dohodnina ob izplačilu zavarovalne ob poteku zavarovalne dobe. Pri prvi opciji odločitvi za takšno sklenitev, opažajo na Zavarovalnici Maribor, botruje predvsem zaskrbljenost staršev glede tega, kako bodo (stran)poti peljale njihovega otroka. Zato se včasih raje odločijo, da so tudi upravičenci sami – in se potem ob polnoletnosti otroka odločijo, ali želijo sredstva predati otroku za darilo ali morebiti ne. Zato se marsikateri starš raje odloči, da bo tudi sam upravičenec po polici življenjskega zavarovanja. Tudi v tem primeru ni plačila davka. Kadar pa se starši odločijo, da bodo sami zavarovalci, upravičenec ob doživetju police (po preteku zavarovalne dobe) pa otrok, je potrebno upoštevati zakonodajo ter s tem povezano plačilo davkov (dohodnine, osnova za obračun dohodnine je v tem primeru razlika med izplačilom in vsoto vplačanih premij v celotnem obdobju). Slaba stran takšne odločitve je možnost, da v primeru npr. smrti starša, ki je po polici zavarovan, sredstva upravlja zakoniti zastopnik, ki pa bi v posameznih primerih lahko ravnal tudi v nasprotnem interesu z otrokovimi potrebami.

Lahko smo oproščeni plačila dohodnine

Upravičenec je lahko kdorkoli (starši, otroci ...), vendar je le-ta oproščen plačila dohodnine le v primeru, če je bil ta vsaj zadnjih 10 let trajanja zavarovanja tudi zavarovalec, saj po Zakonu o dohodnini ni obdavčen, če je zavarovanje sklenjeno za obdobje desetih let ali več in sta sklenitelj zavarovanja in upravičenec do izplačila ob izteku zavarovanja ena in ista oseba ter ni podana zahteva za izplačilo odkupne vrednosti zavarovanja pred potekom desetih let. Prav tako pa je zavarovalec oproščen plačila 6,5 % davka od prometa zavarovalnih poslov, če je življenjsko zavarovanje sklenjeno za obdobje, daljše od desetih let. Če se zavarovalna pogodba, ki je bila oproščena plačila davka od prometa zavarovalnih poslov, razdre pred potekom 10 let, se davek odmeri od vsote, ki se izplača.
Na Adriatic Slovenci priporočajo, da se pri sklenitvi zavarovanja starši odločijo, da kot upravičenca za primer doživetja določijo kar sebe, v primeru svoje smrti pa otroka. V tem primeru izplačilo zavarovalnih vsot ni obdavčeno.

Razpolaganje s sredstvi

Sklenitelja zavarovanja kakor tudi upravičenca lahko po želji določijo starši. Na zavarovalnici Generali pojasnjujejo, da je potrebno upoštevati naslednje omejitve; če je zavarovalec mladoletni otrok v starosti od 0 do 15 let, njegovo voljo za spremembe pogodbe izrazijo starši oz. skrbniki. Le-ti lahko zahtevajo oz. predlagajo vse spremembe. Ko so na polici izpolnjeni pogoji za odkup, je potrebno obvezno soglasje centra za socialno delo. Pri starosti zavarovalca od 15 do 18 let lahko otroci razpolagajo s privarčevanimi sredstvi, skrbnik ali eden od staršev s svojim podpisom poda soglasje k spremembi pogodbe oz. njihovi odločitvi.

Izplačilo v enkratnem znesku ali kot renta

Vrednost premoženja se lahko izplača v enkratnem znesku ali v obliki rente. Glede na ostala varčevanja ima življenjsko zavarovanje veliko prednost v smislu zavarovalne komponente. To je bistvenega pomena, saj le tako starši poskrbijo za svojo družino v primeru najhujšega. V primeru smrti zavarovane osebe, kadarkoli v času trajanja zavarovanja, se upravičencu za primer smrti izplača dogovorjena zavarovalna vsota, oziroma vrednost premoženja, če je višja od zavarovalne vsote. V nadaljevanju je primer Adriatic Slovenice, pri katerem je razvidno, da je zavarovalna vsota odvisna od pristopne starosti. Npr. mati otroka, ki se zavaruje pri 25 letih, bo po 15 letih prejela 9.181,05 EUR, v primeru njene smrti pa bo otrok prejel 18.362,10 EUR, v primeru, da se zavaruje pri 35 letih, bo po 15 letih prejela 8.933,36 EUR v primeru smrti pa 17.866,71 EUR.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja