Kdo bo plačeval za 100-letne upokojence?

Članek slika

Poleg že znanih problemov pri pokojninskem sistemu, obstajajo tudi problemi, katerim le malo kdo posveča pozornost. Vendar bodo ti problemi v prihodnje predstavljali ogromno težavo.

V preteklosti ste že večkrat brali, da je razmerje med zaposlenimi ter upokojenci na taki ravni, da ne bo dolgo vzdržno. To se bo v prihodnjih letih nedvomno uredilo z reformo, ki bo položaj novih upokojencev še dodatno poslabšalo. Tako se bomo gibali v smeri razvitih držav, kjer upokojenci prejemajo le manjši delež sredstev, uspešna upokojitev pa bo odvisna od višine sredstev, ki jih bo posameznik privarčeval v aktivni dobi življenja.

Zaradi tega smo v preteklosti že večkrat omenjali možne scenarije in najbolj verjeten je ta, da bo posameznik "prisiljen" delati dlje, da bo lahko preživel. Tudi praktično vse analize kažejo na to, da bo trenutni sistem dosegel vrhunec okoli leta 2030.

Življenjska doba je vedno daljša

Ampak skoraj vsi prispevki ter analize spregledajo še eno dejstvo, katero je verjetno še najpomembnejše - ljudje živimo vedno dlje. Število ljudi, ki živijo 100 let ali več, se je samo v zadnjih 15 letih v razvitih državah povečalo za skoraj 50 odstotkov. Z vedno boljšim zdravstvenim sistemom ter razvojem zdravil ter tehnologije, se bo ta trend samo še pospešil (če se osredotočimo na trend, ki se sicer lahko tudi obrne).

Z daljšim življenjem ni čisto nič narobe, je super. Vendar to pomeni, da se je treba pokojninski problematiki posvetiti še bolj pozorno, kot smo tega navajeni. Tudi če privarčujemo dovolj, da bomo živeli 25 ali tudi 30 let po upokojitvi, praktično nihče ne predvideva, da bo živel več kot 100 let. In če v naš izračun vzamemo to številko, delež vseh prihodkov, ki jih bo moral nameniti posameznik za svojo starost, se zviša na skoraj tretjino mesečnih prihodkov samo za to, da boste lahko ohranili isti življenjski standard tudi po upokojitvi (če upoštevamo posameznika, ki začne delati pri 20 letih, se upokoji pri 62 ter varčuje v konzervativnih produktih).

Koncept upokojevanja je nov ter nevzdržen

Pri trenutnem sistemu, ki sloni na "pay as you go" sistemu, so očitne pomanjkljivosti, katere bolj spominjajo na piramidni sistem, kot pa na nekaj, kar vam bo prineslo socialno varnost. In kot tak, tudi ta postane nevzdržen takoj, ko se denarni tok upočasni. Postaja jasno, da v kolikor ne bomo sami varčevali za lastno finančno varnost, da se bomo v starih letih soočili z velikim problemom. Če v starih letih ne želite pristati v skupini ljudi, ki se ne bo mogla upokojiti ali pa v skupini ljudi, ki se bo prebijala iz meseca v mesec, morate začeti varčevati že danes.

Kot smo že v preteklosti zapisali, lahko se boste tolažili z dejstvom, da je koncept upokojevanja relativno nov in ne boste edini. Še v ne tako daljni preteklosti so ljudje delali tudi na fizično zahtevnih delovnih mestih vse do svoje smrti. Ljudje, ki so v svojem življenju privarčevali dovolj, da bi se lahko upokojili, so bili še v začetku prejšnjega stoletja prej izjema kot pravilo. Po drugi strani pa lahko privarčujete dovolj sredstev, da si boste lahko mesečno pokrivali razliko med pokojnino in plačo, ki ste jo prejemali pred upokojitvijo. In tukaj smo mladi v veliki prednosti pred ostalimi.

Predpostavimo, da začnete na stran dajati 1.200 evrov letno (100 evrov na mesec), ko ste stari 25 let. Povprečna donosnost vaših prihrankov znaša 6 odstotkov letno. Tudi, če nehate vplačevati sredstva pri 40 letih, - torej ste investirali 15 let - bo vaša investicija zrasla na 122,5 tisoč evrov do takrat, ko boste dopolnili 65 let. Če nadaljujete z mesečnim varčevanjem tudi po dopolnjenem 40. letu pa bi privarčevali približno 190 tisoč evrov. Glede na dejstvo, da je povprečna plača posameznika z leti višja, bi lahko tudi varčevali več, kar bi se odrazilo še v višjem končnem znesku.

Kaj bi se zgodilo, če začnete varčevati 10 let pozneje, torej pri 35 letih? Po preteku 15 let boste še naprej nadaljevali z vplačevanjem vse do 65 leta. Koliko sredstev boste imeli privarčevanih? Samo 97,5 tisoč evrov. Tako je, tudi če investirate več denarja, končate z manj, če začnete pozneje.

Za svojo pokojnino ste odgovorni sami!

Sprijaznite se, da v kolikor še niste začeli varčevati za lastno pokojnino in tega tudi ne načrtujete, lahko na državno pokojnino, ki vam bo zadostovala za normalo življenje, pozabite.

Za svojo prihodnost smo odgovorni sami in ko se boste s tem sprijaznili, ukrepajte!

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja