Resnična uporabnost finančnih svetovalcev

Članek slika

Mnogokrat nas stranke sprašujejo, kakšna je resnična uporabnost finančnih svetovalcev.

Upam, da bo ta kratek povzetek članka odgovoril na to vprašanje. Celoten članek v angleškem jeziku najdete na LinkedIn.

Moram opozoriti, da je članek svobodno preveden in skrajšan, zato ni popolnoma enak originalu. Najprej si bomo ogledali ali je finančno smiselno imeti svetovalca, ko odštejete njihove provizije, sledi pregled njihovih aktivnosti, ki dodajajo vrednost in na koncu bodo predstavljene prihodnje usmeritve za svetovalce in stranke, ki naj bi pripomogle k boljšemu odnosu in dodani vrednosti.

Finančni nasvet se splača

V času, ko lahko za nakup delnice plačate izredno nizke provizije, ko so skladi v akcijah na voljo brez vstopnih stroškov in lahko na internetu poiščete vse informacije, marsikdo verjame, da smo finančni svetovalci odveč. Raziskave kažejo, da je vloga finančnega svetovalca še vedno pomembna, čeprav ne zaradi tistih razlogov, ki vam najprej pridejo na misel.

V članku ''Advisor's Alpha'' so pisci svetovno znanega izdajatelja indeksnih skladov Vanguard predvideli, da imajo stranke zaradi kompetentnega finančnega svetovalca približno 3 odstotke višjo donosnost na leto, ki pa ni dosežena linearno, temveč je običajno skoncentrirana v časih velikega pohlepa ali strahu, torej v časih hitrih vzponov in padcev borznih tečajev. In točno ta neenakomerna distribucija dodane vrednosti nas vodi k drugi resnici o finančnih svetovalcih: največja dodana vrednost finančnega svetovalca je v tem, da vas uspešno vodi preko zahtevnih borznih časov, in ne da je vaš upravljavec premoženja. Do podobnega sklepa so prišli tudi pri družbi Morningstar, kjer so ugotovili, da imajo stranke približno 1,82 odstotka višjo letno donosnost zaradi finančnega svetovalca; tudi oni so poudarili, da je največja vrednost svetovalca v tem, da skrbi za pravilne odločitve strank. Raziskava, ki so jo opravili pri družbi Financial Engines, opravljena v letih 2006 do 2008 je pokazala, da so stranke, ki so upoštevale nasvete finančnih svetovalcev v tem obdobju dosegle 1,86 odstotka višjo letno donosnost od povprečja. Pri tem so že upoštevane tudi provizije svetovalcev. Isto raziskavo so nato opravili tudi v letih 2009 in 2010, kjer se je presežna donosnost povečala na 2,92 odstotka. Omenjena raziskava potrjuje dejstvo, da lahko v turbulentnih časih kompetenten finančni svetovalec strankam bistveno pomaga.

Mogoče se vam dva do tri odstotke višja letna donosnost ne zdi veliko, toda ne pozabite, da lahko na daljši rok na tak način resnično ustvarite premoženje. Obrestno-obrestni račun je v tem primeru resnično najmočnejša sila v vesolju. Leta 2012 je Investment Funds Institute of Canada ugotovil, da se osebe, ki plačajo za finančni nasvet, tega v večji meri tudi držijo. To pa pomeni, da se razlike med osebami z in brez finančnega svetovalca z leti samo povečujejo.

Finančni nasveti izboljšujejo kvaliteto življenja

Omenjene raziskave pa niso edine na tem področju. Poleg finančnih prednosti v obliki višjih donosnosti, je vpliv finančnega svetovalca pomemben tudi za kvaliteto življenja v obliki izboljšanega zaupanja in varnosti. Kanadska raziskava ''Value of Advice Report'' je ugotovila, da ljudje, ki plačajo za finančni nasvet, občutijo več zaupanja v sposobnost doseči finančno neodvisnost v času upokojitve. Ločena študija družbe Financial Planning Standards Council je pokazala, da so plačani finančni nasveti poskrbeli za bistveno boljši spanec strank. Vse raziskave so glede vpliva na kvaliteto življenja nedvoumne; finančni nasveti poskrbijo za mirnejši spanec, večjo samozavest, boljšo pripravljenost in višjo donosnost v stresnih časih.

Preberite tudi:

Česa ne veste o finančnih svetovalcih

Moj poklic: finančni svetovalec

4 največje napake slovenskih vlagateljev

Finančni svetovalci niso samo za bogate

Kje finančni svetovalci dodajo vrednost?

Ljudje si želimo, da bi bila rešitev kompleksnega problema tudi kompleksna, toda velikokrat je ravno najenostavnejša rešitev tudi najboljša. In ta tendenca je finančno industrijo vodila v smer razglašanja, da lahko finančni svetovalec premaga borzni trg z nekimi zakompliciranimi produkti. Toda, kot kažejo raziskave, je trg izredno težko premagati. Le vprašajte se, zakaj so indeksni skladi tako popularni. Glavno ugotovitev je, da je preseženi donos nad nekim primerjalnim indeksom izredno težko doseči, večina svetovalcev pa ne doseže niti povprečja.

Če ne morejo doseči povprečja, kje potem dodajo svojo vrednost? Omenjeni članek ''Advisor's Alpha'' prikaže, v katerih aktivnostih finančnega svetovalca se skriva dodana vrednost. Nekatere aktivnosti so manj pomembne, druge pa bolj. Presenetilo vas bo, da spreminjanje posameznih naložb glede na zastavljene cilje prinese približno 15 odstotkov dodane vrednosti, medtem ko alokacija sredstev prinese med nič in 30 odstotkov dodane vrednosti, največji del dodane vrednosti (55 odstotkov) pa se skriva v pomoči pri sprejemanju odločitev in vodenju stranke.

Verjetno največje presenečenje je to, da ima spremljanje stranke tako velik vpliv, čeprav nima nobene zveze z upravljanjem premoženja. Običajno finančni svetovalec največjo dodano vrednost stranki naredi takrat, ko ji prepreči kakšno neumno odločitev – mogoče je to preprečitev sklenitve dodatnega nepotrebnega zavarovanja, preprečitev vključitve v piramidno shemo, pomoč pri davčni optimizaciji, itd. Preprosto povedano: finančni svetovalec vam bistveno bolj pomaga takrat, ko vam pomaga pri odločitvah preko pogovora kot pa pri prerazporeditvi naložbenih sredstev.
Morningstarjev članek pokaže tudi, katere so tiste stvari, na katere mora paziti oseba, ki se spušča v dolgoročno sodelovanje s finančnim svetovalcem. Med njimi so: razporeditev sredstev, strategija umika sredstev, davčna učinkovitost, razporeditev med produkti in ciljno-orientirani nasveti. Sam bi dodal še to, da naj stranke pazijo predvsem na stroške, saj le-ti bistveno vplivajo na končni rezultat.

Čeprav se lahko večino stvari potrebnih za učinkovito upravljanje premoženja naučimo sami, je zunanji pogled in nasvet velikokrat odločilen. Če bi bilo znanje najpomembnejši faktor pri upravljanju premoženja, potem bi nam ga vodili računalniki, toda kdo se počuti varno v njihovih rokah. Medtem, ko je ustrezno znanje pomembno izhodišče, je osebni trener v obliki finančnega svetovalca s svojo vztrajnostjo pri zavezanosti k naložbenemu načrtu dokazano še bolj pomemben.

Torej, ali finančni svetovalci dodajo vrednost? Raziskave močno podpirajo odgovor da, tako v smislu izboljšanja donosov kot kvalitete življenja. Toda vrednost dodajajo le, če vemo kaj iskati pri pravem finančnem svetovalcu. Naravna težnja je, da stremimo k kompleksnosti in blišču in zato iščemo tiste, ki obljubljajo preveč in uporabljajo strokovne, eksotične in zapletene besede. Mogoče bi bilo smiselno izbrati finančnega svetovalca s poglobljenim znanjem, ki mu zaupamo in ga spoštujemo. Nekoga, ki ga poslušamo, ko smo prestrašeni. Nekoga, ki nas bo rešil pred nas samim. Enostavna rešitev kompleksnega problema.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja