Imate poklic ki bo vedno „in“?

Članek slika

Še vedno je največje povpraševanje po prodajnem kadru, saj le-ta neposredno prinaša dohodek. Poleg dejstva, da jih podjetja zaposlujejo iz očitnih razlogov, je razlog za večje povpraševanje tudi visoka fluktuacija tega kadra, saj se znajo hitro »prodati« drugemu podjetju, ki jim lahko ponudi boljše pogoje in višjo plačo

111 tisoč brezposelnih

Aprila se je brezposelnost drugi mesec zapored v tem letu zmanjšala. Ob koncu aprila 2011 je bilo pri Zavodu RS za zaposlovanje (ZZZS) prijavljenih 111.561 brezposelnih oseb, kar je 2,1 % manj kot marca, v primerjavi z aprilom 2010 pa je bila brezposelnost višja še za 12,3 %. Povpraševanje delodajalcev po delavcih se spomladi običajno sezonsko okrepi, kar kar je opaziti tudi letos. Kateri so ti poklici, ki so ta hip najbolj zaželeni in s katerimi boste le s težavo ta trenutek našli službo smo preverili tako pri ZZZS in pri portalu Mojedelo.com

Kateri poklici so najbolj iskani ta hip?

Kot so nam sporočili iz portala MojeDelo.com je kriza najbolj prizadela večino delovnih mest v gradbenem sektorju. Podjetja so se sicer najprej znebila tudi zaposlenih, ki niso prinašali neposrednega dobička in niso bili nujno potrebni za poslovanje ter si tako znižala stroške. Še vedno je največje povpraševanje po prodajnem kadru, saj le-ta neposredno prinaša dohodek. Toda kot dodajajo je potrebno poudariti, da ni vsak prodajnik primeren za vsako področje, zato se večinoma išče strokovnjake z določenih področij, ki posedujejo oziroma obvladajo tudi področje prodaje. Prav tako je še vedno zelo veliko povpraševanje po kadru s področja strojništva ta se je zelo intenzivno iskalo že pred obdobjem ekonomske krize. Po podatkih ZZZS je bilo aprila največ prostih delovnih mest na področju predelovalnih dejavnosti, njihov porast pa je bil največji v gradbeništvu, za 38,4 %, v predelovalnih dejavnostih za 28,1 %, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih za 14,4 % in v trgovini za 13,2 %. Delodajalci iz predelovalnih dejavnosti so letos prijavili 12.794 prostih delovnih mest, pri tem je njihovo število najbolj poraslo v proizvodnji usnja, usnjenih in sorodnih izdelkov, v dejavnosti popravil in montaže strojev in naprav, v obdelavi in predelavi lesa, v proizvodnji drugih strojev in naprav, v proizvodnji oblačil, v proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja ter v proizvodnji kovinskih izdelkov, razen strojev in naprav. V okviru predelovalnih dejavnosti je bilo povpraševanje po delavcih letos manjše v sedmih dejavnostih, v proizvodnji koksa in naftnih derivatov, v proizvodnji drugih vozil in plovil, v proizvodnji farmacevtskih surovin in preparatov, v proizvodnji motornih vozil, prikolic in polprikolic, v proizvodnji kemikalij, kemičnih izdelkov, v proizvodnji pohištva ter v tiskarstvu in razmnoževanju posnetih nosilcev zapisa.

Trendi čez desetletje ali dve

Na vprašanje, kateri poklici bodo glede na trende v družbi najbolj iskani čez 10 ali 20 let, in ali je to morda glede na pohod staranja prebivalstva na stari celini ki bo verjetno terjal vedno več potrebe po kadrih za nego starejših, pri Moje delo odgovarjajo, da se bodo zaposlovali dobri komercialisti, prodajalci, ki v podjetja prinašajo denar. Že pred recesijo je bilo to področje dela tisto z največ aktualnimi povpraševanji in je v času krize samo še povečalo prednost pred drugimi poklici. Poleg dejstva, da jih podjetja zaposlujejo iz očitnih razlogov, je razlog za večje povpraševanje tudi visoka fluktuacija tega kadra, saj se znajo hitro »prodati« drugemu podjetju, ki jim lahko ponudi boljše pogoje in višjo plačo, so prepričani Stabilne bodo ostale tudi potrebe po zdravstvenih delavcih, farmacevtih in drugih poklicih, ki jih potrebujemo v življenju. Po njihovih izkušnjah so dobri sodelavci še vedno zelo iskani in jih je konec koncev težko dobit, ne glede na področje dela. Razlog je neka sigurnost zaposlitve.

Vplivi nedavnega odprtje trga dela v Avstriji in Nemčiji

Odprtje trga delovne sile v Avstriji in Nemčiji se pri nas že pozna. Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com so že v nekaj dneh po sprostitvi trga objavili prvi zaposlitveni oglas, trenutno pa je na portalu aktualnih 29 oglasov za delo v omenjenih državah. Zanimanje med iskalci je veliko, najbolj se ogrevajo za nam bližjo Avstrijo.

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja