Prednosti (in omejitve) postopnega varčevanja

Članek slika

Nekateri podukti se pri postopnem varčevanju izkažejo bolje pri enih lastnostih, drugi pri drugih, noben pa žal ni popoln. Lahko pa s pravilno kombinacijo dveh ali treh produktov dosežemo najboljši možni učinek. Za vas smo pripravili primerjavo lastnosti posameznih produktov.

Na naši spletni strani smo objavili že precej člankov na temo mesečnih varčevanj v katerih smo pregledali njihove prednosti, omejitve, simulacije donosnosti, itd.

Kljub temu opažamo, da ljudje večinoma poznajo samo dve obliki mesečnega varčevanja.

• Prvi način je klasično življenjsko zavarovanje.

• Drugi način pa mesečno varčevanje preko varčevalnih računov na banki. Če bi obstajala samo omenjena dva načina varčevanja, tega članka ne bi bilo.

Kaj nam priporočate?

Pri Vzajemcih verjamemo, da so izobražene in radovedne stranke dobre stranke, zato smo naredili manjšo raziskavo trga. Postavili smo se v kožo stranke in svetovalce povprašali, kaj bi nam priporočali.

Na podlagi odgovorov smo izdelali tabele večine možnih mesečnih varčevanj in njihovih lastnosti, ki jih lahko dobite na slovenskem finančnem trgu. Strokovnost svetovalcev pa smo preizkusili pri ocenjevanju različnih lastnosti. Pri tem smo pri posameznem načinu varčevanja ocenjevali davčno privlačnost v prvih desetih letih in več, stroške, likvidnost, potencial donosnosti, fleksibilnost in tudi možnost garancije.

Gre za relativno primerjavo med posameznimi načini, zato lahko določeno lastnost interpretiramo na več načinov. Na primer: življenjsko zavarovanje je davčno zelo ugodno po več kot desetih letih in hkrati izredno neugodno pri prekinitvah pred potekom desetih let, vendar pa so sredstva na življenjskih policah nekako skrita pred radovednimi očmi davkarije.

Tabela 1: Prednosti in slabosti mesečnih varčevanj (skupno)

(Klikni na sliko za povečavo)

Tabela 2: Prednosti in slabosti mesečnih varčevanj (po produktih)

Vir: lastni izračuni. V primeru nejasnosti pišite na [email protected].

Vem, da se marsikdo ne bo strinjal z ugotovitvami, zato vas že na tem mestu pozivam, da se poslužujete možnosti osebnega kontakta ali komentiranja.

Nekateri produkti se izkažejo bolje pri enih lastnostih, drugi pri drugih, noben pa žal ni popoln. Lahko pa s pravilno kombinacijo dveh ali treh produktov dosežemo najboljši možni učinek. Sama kombinacija pa je odvisna od potreb posameznika in drugih dejavnikov, kot so njegova starost, zakonski stan (oz. družina), prihodki, nagnjenost k tveganju, doba varčevanja, itd.

Poiščite si svojega finančnega svetovalca!

Rezultati raziskave, ki jo je pred kratkim opravila revija Moje Finance nam povedo, da je povprečen Slovenec finančno neizobražen. Seveda nam ni potrebno prebrati raziskave, da bi ugotovili, da smo narod naivnežev, ki radi sodelujemo v piramidnih shemah, kupujemo delnice bank, ki propadajo in namenimo preveč denarja za zavarovanja, ki jih ne potrebujemo. Pri vsem tem pa še vedno samozavestno zatrjujemo, da imamo vse pod kontrolo.

Zadnja finančna kriza je pogosto označena za krizo zaupanja. In kriza je nezaupanje v finančni sistem še poglobila. Zato je mnogim vlagateljem zaupati strokovnjaku težje, a tudi bolj pomembno.

Finančni svetovalci skrbimo za pravilno izbiro zavarovanj in tudi naložb. Odgovarjamo vam na vprašanja o davkih, poskrbimo za najugodnejši kredit, uredimo vam mesečna varčevanja in vas tudi splošno izobražujemo. Pomagamo vam pri izbiri delnic, odpiranju trgovalnega računa in izpolnjevanju dohodninske napovedi. Svetujemo pri nakupu avtomobila in hiše ter varčevanju za šolnino vaših otrok. V najboljšem primeru smo z vami vaše celotno življenje, tako kot vaš osebni zdravnik. Vemo vse o vaših financah, odnosu do tveganja in pogledih na svet. Poznamo trg zavarovanj in naložb, osnove računovodstva in zakone. Vi morate le zaupati in slediti (ne na slepo) našim nasvetom. In čeprav živimo v kapitalističnem svetu, kjer zastonj kosila ni, vam pravi finančni svetovalec ne bo zaračunal gore denarja za nasvet, vendar pa tudi brezplačno ne bo.

Zakaj se vlagatelji ne odločijo za strokovno pomoč pri tako pomembni stvari, kot je vodenje naložb ali finančnega premoženja?

David Vegelj je osebni finančni svetovalec Skupine Vzajemci. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Preberite tudi:

Prednosti postopnega varčevanja

»Leta 2007 sem vložil v sklade, potem pa je šlo vse navzdol…«

»Leta 2007 sem vložil v sklade, potem pa je šlo vse navzdol…« (2. Del)

Moj poklic: finančni svetovalec

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja