Stroški telefonije v tujini so lahko tudi nižji

Članek slika

Mobilni telefon je postal naš vsakdanji spremljevalec, ne glede na to ali ga uporabljamo v poslovne ali zasebne namene, nepogrešljiv je tudi na potovanjih v tujini. Da vas ne bo šokiral prejet račun po gostovanju v tujini, je pomembno upoštevati nekaj napotkov.

62 odstotkov Slovencev kliče v tujini

Na podlagi izsledkov raziskave Eurobarometra  o gostovanju pri tujih mobilnih operaterjih, ki je bila opravljena v začetku letošnjega leta kar 72 odstotkov Evropejcev - med njimi 70 odstotkov Slovencev - kljub pocenitvam zaradi visokih stroškov še vedno omejuje porabo med gostovanjem v tujih omrežjih. Največji strošek po mnenju anketiranih Evropejcev predstavljajo cene internetnih storitev na mobilnih telefonih v času gostovanja v tujini, zaradi tega te storitve v tujini uporablja le desetina Evropejcev oziroma osem odstotkov Slovencev. To pa ne velja za klice in pošiljanje SMS sporočil v tujini. Kar 62 odstotkov vprašanih Slovencev uporablja storitev klicev v tujini, 55 odstotkov pa se jih poslužuje pošiljanje kratkih SMS sporočil. Obe storitvi Slovenci uporabljamo pogosteje kot je to značilno za evropsko povprečje.

Pri svojem operaterju preverite cene gostovanj

Da ne boste presenečeni nad računom, prejetim po gostovanju v tujini je pomembno, da še pred odhodom preverite možnosti gostovanja za izbrano destinacijo, ter se že vnaprej seznanite s cenami in ponudbo lokalnih operaterjev. Izberite operaterja, ki vam omogoča najnižje stroške gostovanja. Omenjene informacije uporabniki najdejo na spletu, s klicem v center za pomoč uporabnikom, kot tudi v raznih brošurah. Najenostavneje pa cenik gostovanja preverijo kar preko SMS sporočila. Uporabniki Mobitela lahko za podatke o cenah klicev in sporočil SMS na številko 1919 pošljejo SMS z imenom države (npr.: HRVASKA), za podatke o GPRS-gostovanju besedo GPRS in ime države (npr.: GPRSHRVASKA), za UMTS-gostovanje pa UMTS in ime države (npr.: UMTSHRVASKA). Želene informacije nato prejmejo v povratnih sporočilih SMS, ki so brezplačna. Uporabniki Simobila pa lahko cene preko SMS sporočila preverijo tako, da pošljejo GOST DRŽAVA, npr. GOST HRVASKA na 9443. Uporabnikom svetujemo tudi, da pred odhodom v tujino preverijo oz. izklopijo morebitno samodejno nalaganje in posodabljanje programske opreme in previdnost pri uporabi tistih naprednih telefonov, ki se nenehno povezujejo v internet.

Tušmobil pripravil posebno ponudbo

Glede na to, da veliko uporabnikov Tušmobilovih storitev letuje na Hrvaškem, so letos zanje pripravili še posebno ponudbo. Od 1. 5. do vključno 30. 9.  imajo v omrežju operaterja Tele2 10% popusta na trenutne cene klicev, SMS-ov in GPRS prenosa, nespremenjene ostajajo samo cene dohodnega klica, prav tako ostaja cena nespremenjena za prednaročniške pakete. Vse naročnike Tušmobila bodo ob vstopu na Hrvaško s kratkim SMS sporočilom obvestili o ugodnosti gostovanja v omrežju Tele2 in jih tako še enkrat opomnili, da bodo lahko izbrali najugodnejše mobilno gostovanje v tej državi.

Izbor partnerskega operaterja

Si.mobilove SIM kartice so vnaprej nastavljene tako, da telefon večinoma samodejno izbere najugodnejše partnersko omrežje, vendar lahko v nekaterih primerih, ko npr. na meji ni zadostnega signala partnerskega operaterja, telefon izbere tudi drugega operaterja. Ravno iz tega razloga je še vedno priporočljiv predhoden pregled cen in najugodnejših partnerskih omrežij. Mobitelovi uporabniki, naročniki in predplačniki, pa imajo v posameznih državah na volje enotne cene, ne glede na izbranega mobilnega operaterja, seveda pa imajo s tem nadvse dobrodošlo možnost, da sami izberejo omrežje operaterja, ki omogoča najbolj kakovostno pokritost in uporabo želene storitve. Pri tem ni odveč opozorilo, da imajo Mobitelovi uporabniki kar 60 % popusta pri paketnem prenosu podatkov pri operaterjih Croatian Telecom (Hrvaška), Telekom (Srbija), T-Mobile (Črna Gora), m:tel (Bosna in Hercegovina). 

Opcije z vključenimi minutami in SMS-i

Si.mobil uporabnikom nudi izbiro opcij z vključenimi minutami pogovorov in SMS-i, kar omogoča bistveno nižjo ceno posamezne storitve. Za pogovore so uporabnikom na voljo opcije Tujina 30 (30 minut za 10 EUR), Tujina 100 (100 minut za 30 EUR) in Tujina 200 (200 minut za 60 EUR). Za SMS-e pa je na voljo opcija Tujina SMS, ki vključuje 90 sporočil SMS po ceni 10 evrov. Uporabniki lahko opciji Tujina 30 in Tujina SMS vklopijo preko SMS-a, ki ga pošljejo na številko 9450 (za pogovore je ključna beseda TUJINA, za sporočila SMS pa TUJINA SMS). OpcijeTujina veljajo v Vodafonovih in partnerskih omrežjih v državah Evropske unije, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter v Švici. Mobitel pa je pred kratkim uvedel pakete »Ura pogovorov - EU«, »Ura pogovorov - Balkan«, »100 sporočil - EU« in »100 sporočil - Balkan«, s katerimi si lahko Mobitelovi naročniki še znižajo stroške gostovanja. Novi paketi za tujino omogočajo zakup 60 minut klicev in/ali 100 poslanih sporočil SMS v državah EU-območja in/ali Balkana. Z izbiro »Ura pogovorov« imajo na voljo 60 minut dohodnih in odhodnih klicev ter videoklicev, medtem ko paketa za območje Balkana veljata za Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Kosovo, Makedonijo in Srbijo. Izbrani paket pogovorov in sporočil SMS za tujino lahko naročniki dodajo k svojemu naročniškemu paketu.

Brezplačni dohodni klici v tujini

Simobil uporabnikom, ki v tujini opravljajo daljše klice priporoča tarifo SVET. Posebnost omenjene ponudbe je, da se uporabniku minute pogovorov sprejetih klicev v tujini tako kot doma ne zaračunavajo, temveč se jim vsakih 20 minut pogovora zaračuna le strošek v višini 0,90 EUR. Pri odhodnih klicih pa se pogovori iz držav Evropske unije, Hrvaške in BiH zaračunavajo po ceni 0,20 EUR na minuto, k čemur se prišteje še enkraten strošek vzpostavitve klica v višini 0,90 EUR. Mobitel pa uporabnikom priporoča storitev Komunikator, ki omogoča pogovore, SMS-e in MMS-e v tujini po enakih cenah kot doma, medtem ko so dohodni klici brezplačni. Pri tem se lahko odločijo tudi dnevni najem in tako izkoristijo vse prednosti Komunikatorja, tudi če ga potrebujejo le krajši čas. Uporabljajo ga lahko na mobitelu, prenosniku ali računalniku povsod, kjer je na voljo brezžično omrežje WLAN.

Za sproščeno brskanje po internetu

Cene internetnih storitev na mobilnih telefonih v času gostovanja v tujini predstavljajo velik strošek. Če spadate med tistih osem odstotkov Slovencev, ki se brskanju po internetu tudi med dopustom ali na službenem potovanju  ne želite oz. ne morete odreči, nekateri mobilni operaterji nudijo zakup prenosa podatkov. Za bolj sproščeno brskanje po internetu Mobitel nudi pakete z 10, 30 ali 100 MB vključenega prenosa podatkov GPRS/UMTS. Če mobilni telefon to omogoča, pa lahko Mobitelov uporabnik v tujini poišče tudi brezplačno WLAN-točko in z Mobitelovim Integralom uporablja svojo e-pošto povsem brezplačno.

Nastavite si limit porabe

Mobilni operaterji nudijo uporabnikom tudi možnost nastavitve limita porabe. Ta možnost je primerna predvsem za uporabo brezskrbnega prenosa podatkov. Mobitelovi uporabniki imajo limit vključen samodejno, lahko pa si ga nastavijo tudi sami. V kolikor tega uporabnik ne stori, znaša privzeta vrednost limita prenosa podatkov v tujini 60 EUR z DDV. To pomeni, da uporabnik prejme SMS-obvestilo, ko doseže 80 % zneska limita, ter še en SMS, ko doseže celotni limit in se mu hkrati onemogoči uporaba nadaljnjega prenosa podatkov v tujini. Za nadaljnjo uporabo prenosa podatkov nato uporabnik nastavi limit na višjo vrednost ali ga izklopi, kar lahko stori s sporočilom SMS. Če uporabniki paketnega prenosa podatkov v tujini niti ne potrebujejo, lahko izberejo storitev Blokada GPRS tujina, in sicer pošljejo SMS-sporočilo z vsebino TUJINA GPRS NE na številko 1918.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja