Tudi finančni svetovalci delamo napake

Članek slika

Izkušen vlagatelj lahko naredi pozitiven donos v le polovici vseh naložbenih primerov, in bo še vedno dosegel svoj cilj. Neizkušen vlagatelj pa ima lahko prav v večini primerov in bo njegov donos zaradi preprostih napak še vedno negativen.

Mnoge družbe za upravljanje, borzni posredniki in upravljavci skladov se radi hvalijo s svojimi preteklimi donosi, le redki pa priznajo, da so na svoji poti naredili številne investicijske napake. Izkušen vlagatelj lahko naredi pozitiven donos v le polovici vseh naložbenih primerov, in bo še vedno dosegel svoj cilj. Neizkušen vlagatelj pa ima lahko prav v večini primerov in bo njegov donos zaradi preprostih napak še vedno negativen.

Osebni finančni svetovalci so prav tako ljudje, ki so nekako morali pridobiti izkušnje, zato vam bom v nadaljevanju opisal nekatere napake, ki sem jih naredil tudi sam in kaj sem se iz njih naučil. Prav te napake pa so pripomogle, da sem s časom postal boljši osebni svetovalec.

Najpogostejše napake:

Investiranje v bajne donose

Na začetku svoje poklicne poti sem bil prepričan, da sam pa že ne bom naredil tiste tipične napake, ki jo pozna mnogo Slovencev – investiranje v bajno donosne produkte, ki so hkrati nepregledni in stroškovno obremenjeni. V mojem primeru je šlo za enkratni vložek v valutno trgovanje (forex), kjer so mi 'konzervativno' obljubljali vsaj 30 odstotkov letne donosnosti. Pogodba se je sklepala za eno leto z možnostjo podaljšanja, vmes pa naj bi mi izplačevali dobiček. Danes je moja naložba vredna precej več kot ob vplačilu, vendar do tega denarja preprosto ne morem. Čeprav zgodba še ni zaključena, lahko z veliko gotovostjo trdim, da tega denarja preprosto ni več, saj sem v zadnjih letih spoznal mnogo posameznikov, ki na izplačila iz omenjenega produkta čakajo že dlje časa. Še sreča, da vložek ni bil prevelik. Nauk te zgodbe je, da se izogibajte prodajalcev, ki vam obljubljajo velike donose v produktih, ki jih ne razumete in kjer niste likvidni, da bi se do časa umaknili. Hkrati ne pozabite, da je okvirna povprečna letna donosnost ameriškega borznega trga približno 9 odstotkov, zato je doseganje precej višjih donosnosti izjemno težko.

Investiranje v paniki

Sredi leta 2011 in v začetku leta 2012 se je na trgu oblikoval balonček v plemenitih kovinah. Vsakdo je govoril samo o tem, da bo evro propadel, da dolar ni nič vreden, da so države prezadolžene, brezposelnost narašča, itd. V vseh teh pravljicah je prisotno najmočnejše človeško čustvo - strah, ki napihovanje balona še pospešuje, in tudi sam sem (deloma) podlegel tem apokaliptičnim zgodbam. Odločil sem se za enkratno investicijo v fizično srebro. Čeprav sem pri tej naložbi pazil, da sem izbral pravo kovnico, pravo težo in ustreznega dobavitelja, bi moral bolj paziti na čas nakupa. V tistem apokaliptičnem trenutku bi bila boljša metoda večkratnih nakupov manjših količin, kot en sam večji nakup, saj bi si tako znižal povprečno ceno. Do tega trenutka je to tudi moja najslabša naložba, saj je trenutno vredna približno 45 odstotkov manj kot ob nakupu. Nauk izkušnje je preprost. Ko so vsi panični, si vzemite trenutek in raziščite dejstva. Če ne veste, kaj se dogaja, je najbolje, da investicijo preložite do takrat, ko se stvari razjasnijo. Vedno je boljša izbira ohranitev glavnice, kot pa 50 odstotkov izgube zaradi panike.

Investiranje premajhnih zneskov

Največkrat prehojena pot posameznega finančnega svetovalca gre v smeri od klasičnih preko naložbenih zavarovanj do vzajemnih skladov in posameznih delnic ter precej kasneje še do terminskih pogodb, opcij in drugih izvedenih finančnih instrumentov. Večina obupa že na prvih dveh stopnjah, sam sem do sedaj prišel že do delnic in opcij, kjer pa sem v začetku naredil eno pomembno napako. Delnice se kupuje na borzi preko borznih posrednikov, ki vam vodijo trgovalni račun in obračunavajo provizije pri nakupu in prodaji posameznih delnic. Provizije so pri različnih posrednikih različno visoke, običajno pa so izražene v odstotkih vrednosti od nakupa oziroma prodaje z nekim najmanjšim zneskom. Recimo 0,5 odstotkov od nakupa/prodaje ali minimalno 10 €, odvisno kaj je več. To pomeni, da se vam kupovanje majhnega števila delnic ne izplača, saj vam stroški predstavljajo preveliko obremenitev. In točno to sem pri svojem prvem nakupu naredil tudi sam. Kupil sem tri delnice Krke, ki so sicer krepko zrasle, vendar je moj borzni posrednik vmes povišal provizije za nakupe na Ljubljanski borzi, in tako znižal mojo donosnost na skorajda nič odstotkov. Tudi pri mojem drugem nakupu delnic podjetja Cisco Systems sem naredil podobno napako, čeprav v bistveno manjši meri. Šele pri tretjem nakupu te osnovne napake nisem več naredil. Nauk te zgodbe je, da si vedno izračunajte kolikšen je najmanjši smiseln nakup posameznih delnic. Pravilo palca pravi, da mora biti znesek vsaj 1500€. Podobno kot za delnice, to velja tudi za ETF sklade.

Zanemarjanje stroškov

Če smo pri prejšnji napaki že povedali nekaj o provizijah in stroških pri delnicah, pa je na stroške potrebno paziti tudi pri različnih mesečnih varčevanjih. Običajno imajo ponudniki fiksne stroške vodenja računov, ki vam lahko pri nižjih mesečnih vplačilih predstavljajo veliko obremenitev. Sam sem se tega naučil pri sklenitvi naložbenega življenjskega zavarovanja, kjer obstaja strošek vodenja računa, ki običajno znaša med 1,6 in 3,0 € mesečno. Seveda pa pri vseh vrstah naložb preko zavarovalnic ne pozabite še na preostale stroške, ki vam znižajo vrednost premoženja in so predvsem v prvih letih ogromni. Boljša izbira iz vidika stroškov za mesečno varčevanje so zato običajno varčevalni računi preko vzajemnih skladov. Nauk: stroški vam lahko pokopljejo še tako lep donos.

Prepogosto spremljanje naložb

Marsikdo meni, da je bolj varen, in da bo dosegel višjo donosnost, če svoje naložbe spremlja vsak dan ali celo večkrat na dan. Bolj kot spremljanje naložbe je pomemben proces izbiranja naložbe, potem pa je potrebno svoji naložbeni strategiji slediti. Na borzah so dnevni premiki posameznih delnic lahko zelo veliki in prepogosto spremljanje povzroči samo paniko. Osebno sem prepogosto spremljanje naložb in posledično malce nelagodja doživel med zadnjim padcem cen nafte, ko sem bil investiran v delnice enega izmed proizvajalcev nafte. Delnica je v nekaj trgovalnih dneh po odločitvi OPEC-a o ohranjanju kvot črpanja nafte izgubila 37 odstotkov vrednosti. Seveda se še do danes ni vrnila na prejšnje nivoje, mi je pa padec omogočil poceni dodaten nakup, zato sem si na ta način občutno znižal oportunitetno izgubo. Občutek ob spremljanju padanja naložbe ni bil lep, čeprav je bil nakup delnice tehnično povsem utemeljen. Torej, bistveno več časa posvetite pravilni izbiri naložbe, nato pa lahko nanjo za kakšen mesec tudi pozabite ali pa si poiščite svetovalca, ki bo za vas spremljal dogajanje in vas opozarjal na večje dogodke.

Prenehanje investiranja po prvi napaki

Po mojem prepričanju je največja možna napaka posameznika, če se po prvi slabi izkušnji odloči, da investiranje zanj ni primerno. Še posebej je to slaba odločitev za mlade, ki lahko tako ustvarjene izgube v naslednjih letih hitro nadoknadijo. Vsi pa vemo, da se najhitreje učimo in pridobivamo izkušnje v resničnem življenju in ne na različnih demo računih. Te napake do sedaj še nisem naredil in je tudi ne nameravam.

Napakam se izognite s pomočjo finančnega svetovalca

V tem članku smo pregledali nekaj tipičnih napak posameznih investitorjev, ki sem jih naredil tudi sam. Večini teh napak bi se lahko izognil, če bi imel kompetentnega finančnega svetovalca oziroma bi več energije vložil v izobraževanje pred samim investiranjem. V izobraževanje sem v preteklih letih vložil veliko energije, hkrati pa pridobil dovolj izkušenj, da lahko posameznikom pomagam pravilno investirati brez skrbi, da bi ponovili moje osnovne napake. Prav zaradi teh napak sem postal bolj preudaren svetovalec za sebe in predvsem za moje stranke.

Čeprav ste iz članka mogoče dobili občutek, da pri vsaki naložbi naredim kakšno napako, vam lahko potrdim, da temu ni tako.

Prav zaradi narave poklica, pridobljenih izkušenj in vloženega časa v izobraževanje, ugotovljam, da je donosnost mojega osebnega portfelja dobra, ne glede na vse zgoraj naštete napake.

Pri Vzajemcih poskrbimo, da so vsi naši svetovalci finančno izobraženi, poleg tega pa imamo tudi naložbeni odbor, ki skrbi za pravilno izbiro aktualnih naložb in izobraževanje. Informacije o kapitalskih trgih, posameznih naložbah in finančno znanje naši svetovalci z velikim veseljem delijo z vsemi našimi strankami.

Na koncu je najpomembnejše to, da vam ni potrebno vedno izbrati najboljše naložbe. Paziti morate le na to, da se na dolgi rok izognete največjim napakam in da nikoli ne padete v globoko izgubo pa vam bo vsekakor uspelo! Mi vam lahko pri tem pomagamo!

David Vegelj je finančni svetovalec Skupine Vzajemci. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja