Želite tudi vi cenejšo elektriko?

Članek slika

Povprečni mesečni račun za elektriko večjega gospodinjskega odjemalca znaša 72 evrov. Z zamenjavo elektrodistributerja lahko povprečni odjemalec letno prihrani 34,44 evra. Zamenjava pa je preprosta in ne predstavlja nobenih stroškov.

Tudi vi imate možnost zamenjave

Od leta 2009, ko je bila uvedena liberalizacija trga električne energije, se vse pogosteje omenja možnost zamenjave elektrodistributerja. Na trgu sta s ponudbo električne energije prisotna tudi Gen-I in Petrol, ki gospodinjskim odjemalcem ponujata nižje cene elektrike. Večina zamenjav dobaviteljev električne energije v zadnjem letu temelji na primerjavi cen, pojasnjuje dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I in doda, da so zgolj v zadnjem letu pridobili okoli 10 tisoč gospodinjskih odjemalcev. Od leta 2009, ko je GEN-I vstopil na trg gospodinjstev z blagovno znamko „Poceni elektrika“ pa do danes, so pridobili več kot 19 tisoč gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev. Petrol, ki je med dobavitelji električne energije na tržišču približno eno leto, pa je v tem času pridobili dobrih 6 tisoč gospodinjstev.

Zamenjava tudi zaradi preglednosti

Potrošniki se za menjavo dobavitelja električne energije odločajo iz različnih razlogov. Pogosto je glavni razlog prav nižja cena, včasih pa gre tudi za druge razloge, kot na primer nezadovoljstvo z dosedanjim dobaviteljem. Na Petrolu ugotavljajo, da se odjemalci pogosto odločijo za zamenjavo dobavitelja zaradi večje preglednosti. Petrol kot ponudnik več energentov ter ostalih produktov in storitev svojim strankam namreč omogoča tudi možnost združenih računov, torej vse energente na enem računu.

Z zamenjavo ni težav

Zamenjava elektrodistributerja je povsem preprosta in ne predstavlja nobenih stroškov. Tako nam zagotovijo na GEN-I in ob tem še dodajo, da se pri nekaterih odjemalcih zgodi, da skupaj z zamenjavo uredijo še kakšno starejšo neskladnost, na primer, če imajo navedeno kot lastnika in plačnika še vedno pokojno osebo, in je potrebno urediti spremembo na merilnem mestu. Pri družbi Gen-i, denimo, potrebujete zadnjo položnico, nekaj osnovnih podatkov, ki jih preko spletnega obrazca posredujete in v nekaj dneh boste prejeli v podpis pogodbo. Če jo boste vrnili do 10. dne v mesecu, boste elektrike novega elektrodistributerja deležni že naslednji mesec. Ker je dobavitelj električne energije povsem neodvisen od upravljavca omrežja, ni pri zamenjavi potreben noben poseg v omrežje.

Od kod cenejša elektrika?

Mednarodna skupina GEN-I ima dobro razvito trgovanje, ki deluje 24 ur na dan, vse dni v letu. Prisotna je na kar 17-ih tujih trgih in uspešno izkorišča cenovna nihanja na tem velikem energetskem prostoru. Tako je v vsakem trenutku sposobna ponuditi slovenskim gospodinjstvom ugodne cene. Prav tako kot na Gen-I, pa tudi na Petrolu poleg svojih virov energije aktivno trgujejo na veleprodajnem trgu. Iz tega naslova izhaja njihova konkurenčnost.

Podražitve – pri nekaterih da pri drugih ne

Tako pri Petrolu kot pri GEN-I zagotavljajo, da podražitev cen elektrike v tem letu ne bo. Na Gen-I pojasnijo, da imajo vsi njihovi  gospodinjski odjemalci v letu 2011 zajamčeno nespremenjene cene. Od junija dalje bodo te nižje od cen Elektro Maribor za 14 (VT) oziroma 16 odstotkov (NT). Kako bo v naslednjih letih pa je odvisno od odnosa politike do jedrske energije, pojasni Golob. Če se bo doba, ko so jedrske elektrarne v Nemčiji ustavljene podaljševala, bo to cene dolgoročno potisnilo navzgor pri vseh segmentih odkupa in vseh ponudnikih. Velja spomniti na dejstvo, da so v jeseni 2008 elektrodistributerji najavljali dvig cen in ko je marca 2009 na trg vstopil GEN-I, so vsi umaknili namero po zvišanju. Kot pojasnjujejo na GEN-I so cene za gospodinjstva celo nekoliko znižali, zato lahko po njihovem mnenju pri drugih ponudnikih podražitve pričakujemo že v tem letu. Elektro Maribor je med tem že napovedal junijsko 6-odstotno podražitev, ki jo opravičuje z dvigom cen na veleprodajnem trgu.

Povprečni odjemalec prihrani 2,87 evra

Za primer vzemimo gospodinjstvo, s povprečno mesečno porabo 262 kWh. Pri ponudniku Elektro Ljubljana mesečni račun za električno energijo znaša 70,42 evra, med tem ko bi potrošnik za isto porabo pri ponudniku Gen I plačal 67,55 evrov. Mesečno bi torej odjemalec z zamenjavo prihranil 2,87 evra, kar na letni ravni znese 34,44 evra prihranka. Svoj informativen izračun vaše potencialno nove cene elektrike si lahko na spletnih straneh ponudnika GEN-I s pomočjo nekaterih podatkov iz računa vašega aktualnega distributerja naredite tudi sami.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja