Končuje se prvi krog dokapitalizacije NKBM

Dokapitalizacija odprla nesoglasja med AUKN in ministrstvom za gospodarstvo

Članek slika

Malim in obstoječim delničarjem NKBM bo še danes na voljo okoli 13 milijonov novih delnic, ki jih je v vrednosti po osem evrov za pridobitev svežega kapitala izdala banka. Dokapitalizacija druge največje slovenske banke je znova odprla nesoglasja med vodstvom agencije za upravljanje kapitalskih naložb in ministrstvom za gospodarstvo.

Malim in obstoječim delničarjem NKBM bo še danes na voljo okoli 13 milijonov novih delnic, ki jih je v vrednosti po osem evrov za pridobitev svežega kapitala izdala banka. Od 20. do 26. aprila bodo ostale delnice vplačali še institucionalni vlagatelji, tako da se bo banka kapitalsko okrepila z do 104,3 milijona evrov.

Pridobljena sredstva bodo uporabili za nadaljnjo podporo slovenskih podjetij in še intenzivnejše izvajanje strategije rasti skupine, del prihodkov pa bo namenjen tudi za izpolnjevanje novih kapitalskih zahtev, pravijo v NKBM.

Praga uspešnosti dokapitalizacije niso določili, trgovanje s ponujenimi delnicami na Ljubljanski in Varšavski borzi pa se bo začelo predvidoma 6. maja.

Dokapitalizacija odprla nesoglasja med AUKN in ministrstvom za gospodarstvo

Dokapitalizacija druge največje slovenske banke, v kateri ima država 41,5-odstotni delež, skupaj s Kadom in Sodom pa 51-odstotnega, je znova odprla nesoglasja med vodstvom agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) in ministrstvom za gospodarstvo.

Ker sredstev za dokapitalizacijo v državnem proračunu ni, je agencija prednostno pravico prenesla na tri družbe v večinski državni lasti - Gen Energijo, Elektro Slovenije (Eles) in Pošto Slovenije. Omenjena podjetja po trditvah agencije nimajo težav z likvidnostjo, sodelovanje pri dokapitalizaciji naj zato ne bi vplivalo na njihovo poslovanje, obenem pa bi ob kasnejši morebitni prodaji lahko unovčila prevzemno premijo.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić se je ostro odzvala in opozorila, da odločitev agencije ni v skladu s sektorsko politiko za energetiko, sodelovanje pri dokapitalizaciji bi lahko po njenem mnenju celo škodovalo omenjenim podjetjem. Zato je za danes zahtevala sklic sestanka pristojnih ministrov in predsednikov koalicijskih strank, na katerem naj bi razpravljali o zamenjavi vodstva in sveta agencije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja