Morgan Stanley v novo poravnavo v višini prek četrtine milijarde dolarjev

Članek slika

Ameriška banka Morgan Stanley se je zaradi sumov v zvezi s transakcijami na podlagi hipotekarnih obveznic v letu 2007 z državo dogovorila za novo poravnavo, težko 275 milijonov dolarjev (200,11 milijona evrov), so sporočili iz banke.

V banki so pojasnili, da so se v zadevi z ameriško Komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC) poravnali v drugi polovici januarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Strani sta se dogovorili, da ameriškemu bančnemu velikanu krivde ne bo treba ne priznati ne zanikati, bo pa moral v okviru poravnave državi plačati 275 milijonov dolarjev. Komisija bo medtem ustavila preiskavo.

Preiskava je bila sicer vezana na hipotekarne obveznice, izdane leta 2007, ki so v zelo kratkem času postale ničvredne, oz. kršitev zakonodaje, ki ureja obveznice.

Ta mesec tudi dogovor o plačilu 1,25 milijarde dolarjev poravnave

Morgan Stanley se je z državo ta mesec dogovorila že tudi za plačilo 1,25 milijarde dolarjev poravnave ameriški zvezni agenciji za nepremičninske finance Federal Housing Finance Agency (FHFA). Tudi tedaj so bile razlog obtožbe v zvezi s hipotekarnimi obveznicami.

Šlo je za poravnavo v primeru tožbe iz septembra 2011, v kateri je FHFA banko obtoževala neresničnih izjav in zamolčanja bistvenih dejstev pri prodaji za okoli 11 milijard dolarjev hipotekarnih obveznic.

Poravnave precej pogoste

Vladne poravnave z velikimi bankami glede ravnanj pred izbruhom krize so v ZDA precej pogoste. Banka JP Morgan Chase se je tako denimo novembra lani ob obtožbah, povezanih s prodajo hipotekarnih obveznic, dogovorila za poravnavo v višini 13 milijard dolarjev. Obsežne poravnave pa sta napovedali tudi banki Bank of America in Goldman Sachs.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja