Do kod lahko padejo borzni trgi?

Članek slika

Tečaji Delnic na Wall Streetu in drugih svetovnih borznih trgih so doživeli močan padec v dokaj kratkem času. V grobem naj bi šlo za popravek cen za 5 do 10 odstotkov, na novih trgih pa je celo opaziti razprodajno paniko.

Dogajanje na finančnih trgih v zadnjih tednih zelo dobro odgovori na vprašanje, ali trenutni tečaji delnic zares vedno kažejo pravo sliko gospodarske rasti. Veliko jih trdi, da ja. Vendar bi v zadnjem primeru potem lahko rekli, da se je svetovna gospodarska situacija v dveh tednih drastično spremenila. Tega pa ni moč trditi. Gospodarstvu sicer lahko gre na slabše, toda ne v nekaj tednih, zaradi enega ali dveh slabih konjunkturnih kazalcev.

Tokrat dvomim, da gre za tolikšno poslabšanje gospodarske slike, da bi zaradi tega borzni trgi »morali« krepko padati še naprej. Da ne bo pomote, govorimo o gospodarstvih ZDA in EU.

Razloga za to, sta po mojem mnenju dva

Zmanjševanje nakupov obveznic s strani ameriške centralne banke zelo verjetno pomeni, da se bo ameriška gospodarska rast, bolj ali manj, nadaljevala. Težko bi mi kot laični opazovalci dogajanj trdili, da Bernanke oz, njegova naslednica Janet Yellen nima jasne predstave o stanju gospodarstva, in da so desetmilijardna zmanjšanja nakupov na finančnih trgih preuranjena. Po mojem mnenju ima FED na voljo več podatkov, kot jih objavi, oziroma kot so na voljo širši borzni publiki. Rast gospodarstva in padanje borznih tečajev je kombinacija, ki verjetno ne more prav dolgo trajati.

Drugi razlog za pretiran odziv borze v zadnjih tednih pa so obrestne mere ameriških obveznic. Letni donosi so se v mesecu dni znižali iz treh na 2,6 odstotkov, kar pomeni, da se je denar pravzaprav selil iz delnic v obveznice. Kar bo dodatno koristilo gospodarstvu in borzi  na več nivojih. Povpraševanje po izdelkih in storitvah bo večje. Podjetja se bodo lahko ceneje zadolževala. In tudi kupovanje na kredit na borzi verjetno še ne bo pri koncu. Zaskrbljujoče bi namreč bilo, če bi ob zadnjem padanju cen donosi obveznic močno zrasli, pa dejansko niso.

Ni mogoče napovedati, kdaj bodo tečaji prenehali padati

Taka je trenutna situacija, ki ni nujno, da bo ostala enaka tudi v prihodnje. Čeprav smo si na kratko odgovorili na nekatere trenutne dileme, pa natančnega odgovora na vprašanje, kdaj bodo tečaji prenehali drveti navzdol, ne moremo dati. Tako kot slavni fizik Isaac Newton, ki je svoj čas dejal: »Lahko do milimetra natančno izračunam gibanje planetov in teles v vesolju, nikakor pa ne morem predvideti do kod lahko ponorela množica na borzi pripelje tečaje delnic.«

Tega preudarnemu vlagatelju niti ni potrebno. Ustvarjati se z astrologijo in napovedovanjem, do kdaj bo kaj raslo, oziroma padlo. Seveda, če trguje z lastnim denarjem. Morda tu velja zopet dati nasvet, da je delnice bolje kupovati z manjšim zneskom in brez kreditov, kot v velikih količinah in s tujim denarjem.

Tokrat verjetno panični prodajalci na razvitih borzah niso imeli prav in morda niso prodajali po svojih odločitvah – temveč bolj po odločitvah svojih kreditodajalcev.

Naročite se na prejemanje e-novic Vzpon.si

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Svetovne borze: Vse drugo bi bilo presenečenje

08.05.2013

Z. Turkovic